- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Εγκυμοσύνη, άσκηση και διατροφή

Ο μύθος ότι η έγκυος γυναίκα πρέπει να περνά την εγκυμοσύνη της σχεδόν ακούνητη, τρώγοντας ό,τι τραβά η όρεξή της, ευτυχώς, έχει καταρριφθεί τα τελευταία χρόνια, δίνοντάς στο σπουδαίο γεγονός της εγκυμοσύνης τη σωστή του διάσταση και στην έγκυο τη δυνατότητα να το χαρεί ως φυσιολογικός άνθρωπος, που δεν είναι άρρωστος, απλά ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο ένα υγιές παιδάκι.

Κι ενώ παλαιότερα, οι εγκυμονούσες -με πρόσχημα την… κατάστασή τους- απέφευγαν συστηματικά να ακολουθήσουν κάποιο ήπιο πρόγραμμα φυσικής άσκησης και άρχιζαν να αγχώνονται για τη διατροφή τους πολύ μετά τη γέννηση του μωρού τους, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει, με τους γυναικολόγους πρώτους να δίνουν το σύνθημα για μια φυσιολογική ζωή σε όλη την περίοδο της εγκυμοσύνης -εφόσον βέβαια δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα- με ένταξη μικρής καθημερινής δραστηριότητας προκειμένου να είναι η μαμά αλλά και το μωράκι υγιείς.

Άσκηση και εγκυμοσύνη

Στις μέρες μας, κύηση και γυμναστική δεν είναι έννοιες αντίθετες, ενώ η ίδια η κατάσταση της εγκυμοσύνης δεν παρέχει επ’ ουδενί αφορμή για δικαιολογίες του τύπου «είμαι έγκυος, άρα περιορίζομαι στον καναπέ για εννέα μήνες». Κάθε άλλο. Ολες οι έρευνες το επιβεβαιώνουν και οι γιατροί συμφωνούν: συγκεκριμένες μορφές άσκησης όχι μόνο βοηθούν τη μέλλουσα μητέρα να αισθανθεί καλύτερα, αλλά τη διευκολύνουν και κατά τον τοκετό.

Σύμφωνα με ειδικούς της φυσικής άσκησης, η γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη ενισχύει τη δύναμη, την αντοχή και την ευελιξία της μέλλουσας μητέρας, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει τους μυς -κάτι που θα βοηθήσει στην εγκυμοσύνη αλλά και θα προετοιμάσει το σώμα για τη φυσική δοκιμασία του τοκετού. «Η γυμναστική ενισχύει την καλή κυκλοφορία του αίματος, κρατά το μεταβολισμό ενεργοποιημένο, βοηθάει στην αντιμετώπιση ενοχλήσεων όπως η κούραση, η δυσκοιλιότητα, ο πόνος στην πλάτη και τα πρηξίματα.

Παράλληλα, η καλή φυσική κατάσταση θα βοηθήσει τη γυναίκα να γεννήσει καλά και να ξαναβρεί τη φόρμα της αφού έρθει το μωρό της», λέει η Γεωργία Τσαντοπούλου, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και personal trainer, τονίζοντας βέβαια πως όποιο πρόγραμμα φυσικής εκγύμνασης κι αν ακολουθηθεί από την εγκυμονούσα, πρέπει να συζητηθεί απαραιτήτως με το γυναικολόγο-μαιευτήρα της, αφού μόνο εκείνος μπορεί να έχει σαφή εικόνα για την πορεία της εγκυμοσύνης της.

«Σήμερα όλοι οι γιατροί συνιστούν στην έγκυο να γυμνάζεται, αλλά με μέτρο. Δεδομένης της κούρασης που δημιουργεί έτσι κι αλλιώς η εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο, η έγκυος δεν πρέπει να καταπονεί τον εαυτό της. Οι γυναίκες που συνήθιζαν να γυμνάζονται μπορούν να συνεχίσουν αυτή την καλή συνήθεια. Ωστόσο, οι γυναίκες που δεν γνώριζαν τι πάει να πει… αθλητικό παπούτσι, καλό θα ήταν να μην πάρουν τώρα την απόφαση να γίνουν αθλήτριες, μιας και το σώμα καταπονείται ούτως ή άλλως από τη διαδικασία της εγκυμοσύνης», εξηγεί η κ. Τσαντοπούλου. «Οι ιδανικές ασκήσεις για μία γυναίκα που ανέκαθεν ασχολούνταν με τη γυμναστική είναι οι ισομετρικές (το περπάτημα και το κολύμπι), η αεροβική μέσα στο νερό, το πιλάτες και η γιόγκα. Αντιθέτως, όπως θα συμβουλεύσουν και οι γιατροί, καλύτερα η έγκυος ν’ αποφύγει ν’ ασχοληθεί με τα βαράκια, τις καταδύσεις, τους κοιλιακούς και τα επικίνδυνα για την ίδια και το έμβρυο σπορ (ιππασία, σκι, πολεμικές τέχνες)».

Σωστή διατροφή

Οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται, σύμφωνα με έρευνες, ότι μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του παιδιού. Αλλωστε, η σωστή διατροφή βοηθάει να είναι καλή η εγκυμοσύνη και ευκολότερος ο τοκετός. Σύμφωνα με τη Γεωργία Δανιά, πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, «η δίαιτα της εγκύου πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά, χωρίς όμως η ίδια να τρώει για δύο.

Η υπερβολική αύξηση βάρους κάνει την εγκυμοσύνη και τον τοκετό πιο δύσκολο και… εγκυμονεί κινδύνους -όπως η ανάπτυξη διαβήτη κυήσεως. Η μέση αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε μία γυναίκα με φυσιολογικό βάρος υπολογίζεται από 9-16 κιλά. Κατά το πρώτο τρίμηνο η αύξηση είναι 1-1,5 κιλό κατά προσέγγιση, κατά το δεύτερο 3,5-4 και κατά το τρίτο τρίμηνο 5-6 κιλά. Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες βέβαια θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο και να μην πάρουν πάνω από 7-10 κιλά σε όλη την εγκυμοσύνη, ανάλογα με το βάρος που είχαν πριν από τη σύλληψη.

Στην εγκυμοσύνη οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες είναι αυξημένες, ιδίως σε φυλλικό οξύ (βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά), σε σίδηρο και ασβέστιο. Οι πρωτεΐνες είναι βασική τροφή για τη δομή των νέων ιστών (τις βρίσκουμε στο κρέας, στα αβγά, στα γαλακτοκομικά). Η βιταμίνη C βοηθάει τους ιστούς να παραμένουν υγιείς και να ανθίστανται στην είσοδο μικροβίων -τη βρίσκουμε φυσικά στα εσπεριδοειδή, τις ντομάτες, τις πράσινες πιπεριές, τα πράσινα λαχανικά και τα φρέσκα φρούτα. Η βιταμίνη Ε βοηθάει στην επούλωση και την υγεία των ιστών και βρίσκεται κυρίως στο λάδι, τα δημητριακά, το αβοκάντο, τον κρόκο του αβγού και τη μαγιά της μπίρας.

Μικρές συμβουλές για τη διατροφή κατά την κύηση:

* Μικρά και συχνά γεύματα και καλή μάσηση της τροφής για την αποφυγή δυσπεψίας και καούρας.

* Τροφές φρέσκιες, εποχής και καλά πλυμένες. Τα κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα χάνουν μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών τους συστατικών.

* Προτιμάτε το λευκό κρέας από το κόκκινο. Τα λιπαρά οξέα τύπου ωμέγα-3 που περιέχουν τα ψάρια είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης του μωρού, αλλά και για μια υγιή εγκυμοσύνη. Προσοχή όμως στα πολύ μεγάλα ψάρια (ξιφίας, μπακαλιάρος κ.ά.) καθώς συγκεντρώνουν περισσότερο ψευδάργυρο.

* Αποφύγετε το αλκοόλ.

* Περιορίστε τα θαλασσινά για την αποφυγή δηλητηριάσεων». *
Πηγή: www.enet.gr