- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

“Εδώ, εκεί, πού είναι;”! Παιχνίδι-άσκηση Μνήμης & Συγκέντρωσης

Από την Άσπα Μητρακάκη, Ειδική Παιδαγωγός – Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Τα παιχνίδια μνήμης είναι διασκεδαστικά, εύκολα (γιατί δεν χρειάζονται πολλά υλικά ή να κατασκευάσεις κάτι) και συμβάλλουν σε μια πολύ σημαντική διεργασία της μαθησιακής διαδικασίας. Το να “θυμάμαι” αυτά που άκουσα, είδα, διάβασα σημαίνει ότι τα “έμαθα”. Χωρίς μια καλά εξασκημένη μνήμη το παιδί αδυνατεί να αφομοιώσει και να ανακαλέσει γνώσεις και πληροφορίες πχ. το μάθημα της Ιστορίας. Η μνήμη η οποία εμφανίζει τα περισσότερα “προβλήματα” σε παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες είναι η μνήμη εργασίας. Η μνήμη δηλαδή που πρέπει να κατηγοριοποιήσει και να συγκρατήσει πρόσφατα επεξεργασμένες πληροφορίες ώστε να περάσουν με τη σειρά τους στην μακροπρόθεσμη μνήμη.

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες εμφανίζουν αδύναμη μνήμη λόγω και του χαμηλού δείκτη συγκέντρωσης που επιδεικνύουν κατά την μάθηση. Έτσι λοιπόν παιχνίδια- ασκήσεις που ενισχύουν και βάζουν σε “δοκιμασία” την μνήμη και τη συγκέντρωση μπαίνουν στις άμεσες προτεραιότητες.

Ένα τέτοιο παιχνίδι είναι το “Εδώ, εκεί, που είναι;”!

Υλικά: τρία ίδια φλιτζάνια, ένα χρωματιστό μικρό αντικείμενο (τουβλάκι, ξυλάκι, πλαστικό γράμμα, κουμπί, αυτοκινητάκι κ.ά.)

Παιχνίδι: Κρύβουμε κάτω απο ένα απο τα φλιτζάνια το αντικείμενο που επιλέξαμε. Αν θέλετε μπορείτε να αφήσετε το παιδί να επιδείξει το φλιτζάνι. Είστε σίγουροι ότι το παιδί είδε κάτω απο ποιο φλιτζάνι κρύφτηκε το αντικείμενο.

‘Επειτα γυρνάτε εσείς γύρω, γύρω και ανακατεύετε τα φλιτζάνια ώστε το παιδί να μπερδευτεί! Προτρέπετε το παιδί να παρακολουθεί με τα μάτια του προσεκτικά τη διαδρομή που θα ακολουθήσει το σωστό φλιτζάνι.

Μόλις τελειώσετε το “ανακάτεμα” ζητάτε απο το παιδί να σας επιδείξει το φλιτζάνι που νομίζει ότι κρύβεται το αντικείμενο. Αποκαλύπτετε και ελέγχετε αν η απάντηση του είναι σωστή.

Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία όσο υπάρχει ενδιαφέρον αλλά και οποιαδήποτε άλλη στιγμή.

Πρόκειται για ένα απλό παιδαγωγικό παιχνίδι μνήμης που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά όλων των ηλικιών και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε παιδιά με Διάσπαση προσοχής και αδύναμη μνήμη. Μπορεί να γίνει απο γονείς, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός – Κοινωνική Ανθρωπολόγος

ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: [email protected]
fb & twitter