Εισαγωγή στις αρχές της Οικολογίας

Όλα ξεκίνησαν από τον Αριστοτέλη, τον 4ο αιώνα π.Χ. Υπήρξε ο πρώτος (μαζί με τον μαθητή του Θεόφραστο) που έγραψε τις πρώτες παρατηρήσεις σχετικά με τις σχέσεις των ζωντανών οργανισμών, ο πρώτος που συνέλαβε την έννοια της οικολογίας, που τείνει στις μέρες μας να μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων μας.
Πρόκειται για μια επιστήμη που δανείζεται στοιχεία από άλλους κλάδους όπως είναι η βιολογία, η ζωολογία, η βοτανική, η γεωλογία και η μετεωρολογία.
Το κράμα στοιχείων που αντλείται από τις προαναφερθείσες επιστήμες βοηθά το σύγχρονο ερευνητή να εστιάζει στις αλληλεπιδράσεις των ζωντανών οργανισμών μιας κοινότητας και της κοινότητας με το περιβάλλον. Στόχος είναι να εξηγηθούν οι νόμοι της βιοποικιλότητας, της κατανομής των ειδών, της λειτουργία των οικοσυστημάτων και των συνεπειών που ενδέχεται να επιφέρουν οι αλλαγές στο μέλλον. Ως καθήκον όλων τίθεται η σωτηρία του πλανήτη!

Οι κυριότεροι σταθμοί στην ιστορία της οικολογίας

Το 19ο αιώνα οι φυσιοδίφες συμμετέχουν σε σημαντικές θαλάσσιες εξορμήσεις.
Ο Χούμπολντ περιγράφει για πρώτη φορά τη σχέση των ζωντανών οργανισμών με το κλίμα και προτείνει τον όρο «βιοκοινωνία», δείχνοντας έτσι ότι τα είδη μιας κοινότητας δεν είναι ανεξάρτητα το ένα με το άλλο. Κοινότητα είναι ένα σύνολο ατόμων του ιδίου είδους σε ορισμένο τόπο (πληθυσμός) που μοιράζονται τον ίδιο χώρο και μαζί με το περιβάλλον αποτελούν ένα οικοσύστημα. Το σύνολο των οικοσυστημάτων αποτελεί τη βιόσφαιρα. Με τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου, ο Βάρμινγκ έρχεται το 19ο αιώνα να θέσει τις βάσεις ενός νέου τομέα, που λαμβάνει υπόψη και τους αβιοτικούς παράγοντες στη μελέτη των κοινωνιών.
1869
Oekologie στα γερμανικά είναι η Οικολογία και είναι πρώτη φορά που ο Γερμανός Ερνστ Χέκελ επινοεί τον όρο οικολογία (από τις ελληνικές λέξεις οίκος και λόγος και σημαίνει κυριολεκτικά «μελέτη του φυσικού οίκου») αναγνωρίζοντάς τον ως νέα επιστήμη.
1929
Ο Ρώσος γεωλόγος Βλαντιμίρ Βερνάντσκι δημοσιεύει τη Βιόσφαιρα, όπου περιγράφει την έννοια και τους βασικούς βιοχημικούς κύκλους.
1935
Ο όρος οικοσύστημα επινοήθηκε από τον Άρθουρ Τσάνλει, για να αναφερθεί στην αλληλεπίδραση βιοκοινωνίας (των ζωντανών οργανισμών) και βιότοπου (του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν οι οργανισμοί)
1979
Το έτος που ο Τζείμς Λόβλοκ δημοσιεύει το βιβλίο Γαία: μια νέα οπτική σχετικά με τη ζωή στη γη. Υποστηρίζει ότι τα έμψυχα και τα άψυχα όντα στον πλανήτη αλληλεπιδρούν, σχηματίζοντας ένα ενιαίο οργανισμό, ο οποίος αυτορυθμίζεται για τη διατήρηση των συνθηκών που επιτρέπουν την ύπαρξη της ζωής.