- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια της Ελληνο-Γαλλικής Σχολής «Ευγένιος Ντελακρουά»

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας του Σχολείου στις δικές του εγκαταστάσεις, στην Αγία Παρασκευή Αττικής, την Τρίτη, 3 Μαΐου 2011, από τις 15:00 ως τις 23:00, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς των μαθητών και οι απόφοιτοι του προσκαλούν το ευρύ κοινό της Αθήνας στις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία της Α.Ε. του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Farnaud.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:
*από τις 15:00 έως τις 18:00 “Portes ouvertes” : περιήγηση του κοινού στις αίθουσες διδασκαλίας και εργαστηρίων του σχολικού συγκροτήματος, επίσκεψη θεματικών εκθέσεων που προκύπτουν από τις ερευνητικές εργασίες των μαθητών του σχολείου κατά τη σχολική χρονιά 2010-2011 και ενημέρωση του κοινού για τις σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες των μαθητών, τις συμμετοχές σε διεθνή μαθητικά προγράμματα, τις βραβεύσεις τους, το πολυπολιτισμικό περιβάλλον του σχολείου, τους τρόπους υποδοχής και ένταξης μαθητών κάθε ηλικίας 35 διαφορετικών εθνικοτήτων

*από τις 20:00 έως τις 23:00: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των: Εύα Kesselring, τραγουδίστρια, απόφοιτος του Γαλλικού Τμήματος. Οι Χορωδοί / μαθητές τής Στ΄ Δημοτικού, Γαλλικό Τμήμα. Αφιέρωμα στο Νίκο Καββαδία / μαθητές Λυκείου, Ελληνικό Τμήμα. Διάττοντες Αστέρες / μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου, Γαλλικό και Ελληνικό Τμήμα. Εύα Κοτανίδου, τραγουδίστρια, απόφοιτος του Ελληνικού Τμήματος.
Παρουσιάστριες προγράμματος: Βάλια Πάτσιου & Εύα Kesselring
Καλλιτεχνική διεύθυνση και Σκηνοθεσία προγράμματος: Isabelle Canellis

 

Manganaris Yannis

Έκθεση έργων των:

 
 

(α) Γιάννη Μαγκανάρη (1918-2007) και Μάτως Ιωαννίδου, παλαιών καθηγητών στο σχολείο
(β) Λέοντα Μιχαήλ, Δημήτρη Ρόκου και Στέφανου Ρόκου, ζωγράφων / αποφοίτων
(γ) παλαιών μαθητών του σχολείου (τμήματα Γ. Μαγκανάρη) από το 1967 έως και το 1986.
Επιλογή έργων παλαιών μαθητών: Michèle Broyer-Μαγκανάρη (συζ. Ζωγράφου), Ανθή Βαλσαμάκη (αγιογράφος), Ρενάτα Μένις (ζωγράφος), Κώστας Χρυσοστομίδης (μηχανικός).
Σχεδιασμός έκθεσης: Pascaline Bossu
Διάρκεια έκθεσης: 3 – 7 Μαΐου 2011.
Ωράριο: Τρίτη, 3 Μαΐου, 15:00 έως 23:00 και 09:00 έως 16:00 από την Τετάρτη έως το Σάββατο, 7 Μαΐου.


Λήξη εορτασμού επετείου 30 ετών

Ο εορτασμός των 30 χρόνων θα λήξει το Σάββατο, 7 Μαΐου, με τη διεξαγωγή τουρνουά ποδοσφαίρου στο γήπεδο του σχολικού συγκροτήματος μεταξύ των ομάδων: σημερινών μαθητών του Σχολείου, καθηγητών, αποφοίτων, μαθητών του Γερμανικού, Ιταλικού, και Πολωνικού σχολείων, μαθητών της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης και ομάδας διπλωματών υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Πρέσβεως της Αυστρίας στην Ελλάδα.

Λογότυπο των 30 ετών
Το λογότυπο της επετείου των 30 χρόνων λειτουργίας του Σχολείου στην Αγία Παρασκευή σχεδίασε η Pascaline Bossu. Το σχέδιο αναδεικνύει τη στενή σχέση Ελλάδας – Γαλλίας, καθώς και των πολιτισμών τους, μέσα από την ένωση των δύο γυναικείων κεφαλών – συμβόλων: τής Marianne και της θεάς Αθηνάς (επισυνάπτεται το ψηφιακό αρχείο).

Ιστοχώρος σχολείου – www.lfh.gr [2]
Εργαλείο για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, αλλά και κάθε επισκέπτη, αποτελεί ο ιστοχώρος του σχολείου. Παρέχονται, με καινοτόμο τρόπο, πληροφορίες για τα μαθήματα, τις δραστηριότητες των μαθητών και των εκπαιδευτικών, τις παιδαγωγικές μεθόδους που ακολουθούνται. Επιπλέον, ο νέος ιστοχώρος θα αποτελεί «σημείο επικοινωνίας» με τους αποφοίτους του σχολείου.

Πληροφορίες: 210 275 0755, 6980 024 090, 211 300 9100, www.lfh.gr [2]


Ιστορικό και έργο της Ελληνο-Γαλλικής Σχολής «Ευγένιος Ντελακρουά»

Η Ελληνο-Γαλλική Σχολή «Ευγένιος Ντελακρουά» ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1954, φιλοξενούμενη στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Το 1981 απέκτησε τη δική της έδρα, στην Αγία Παρασκευή Αττικής, και φέτος γιορτάζει τα 30 χρόνια συνεχούς λειτουργίας στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Είναι ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε ελληνόφωνους και μη μαθητές να βρεθούν σε κοινό περιβάλλον, διεθνές, υψηλής ποιότητας, που βασίζεται στις αξίες και τους θεσμούς του ελληνικού και γαλλικού πολιτισμού.

Δύο Τμήματα, το Ελληνικό και το Γαλλικό, προσφέρουν τη δυνατότητα στους γονείς των υποψηφίων μαθητών να επιλέξουν το παιδαγωγικό – εκπαιδευτικό σύστημα που επιθυμούν για τη μόρφωση και καλλιέργεια των παιδιών τους, εξασφαλίζοντας, βάσει της ισχύουσας ελληνικής και γαλλικής νομοθεσίας, την πλήρη αναγνώριση του απολυτηρίου τους, τη δυνατότητα πρόσβασης στις εξετάσεις των ελληνικών και γαλλικών πανεπιστημίων,
την άριστη γνώση της ελληνικής και γαλλικής γλώσσας, τη γνώση της αγγλικής γλώσσας και τη γνώση μιας ακόμη, τέταρτης γλώσσας (αφορά το Γαλλικό Τμήμα), αφού οι μαθητές στο γυμνάσιο μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της γερμανικής, ισπανικής και ιταλικής.

Η Ελληνο-Γαλλική Σχολή «Ευγένιος Ντελακρουά» υποδέχεται:
ελληνικής υπηκοότητας / ελληνόφωνους μαθητές, από την ηλικία των 3 ετών (προνήπιο),
γαλλικής υπηκοότητας / γαλλόφωνους μαθητές, από την ηλικία των 3 ετών (προνήπιο)
οποιασδήποτε άλλης υπηκοότητας μαθητές των οποίων οι οικογένειες βρίσκονται μόνιμα ή παροδικά στην Ελλάδα.

Το σχολείο παρέχει στους γονείς των μαθητών τις εξής δυνατότητες, όσον αφορά τη μαθητεία των παιδιών:
εισαγωγή στο προνήπιο του Γαλλικού Τμήματος, χωρίς εξετάσεις, στην ηλικία των 3 ή 4 ετών∙ οι μαθητές, μετά το πέρας της φοίτησης στο δημοτικό, μπορούν να συνεχίσουν στο Γυμνάσιο του Γαλλικού ή του Ελληνικού Τμήματος, εισαγωγή στην Α΄ Γυμνασίου του Ελληνικού Τμήματος, μετά από εξετάσεις στην ελληνική και γαλλική γλώσσα και τα μαθηματικά, εισαγωγή στην Α΄ Λυκείου του Ελληνικού Τμήματος, μετά από συνεκτίμηση της βαθμολογίας στη Γ΄ Γυμνασίου (σχολείο προέλευσης), της γνώσης της γαλλικής γλώσσας και προσωπικής συνέντευξης.

Οι εκπαιδευτικοί της Ελληνο-Γαλλικής Σχολής «Ευγένιος Ντελακρουά», Έλληνες και Γάλλοι, είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών, με ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Το Σχολείο συνεργάζεται με το Γαλλικό Ινστιτούτο, τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα και άλλους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών του και την ανάπτυξη συγκριτικών – διαθεματικών πρακτικών μάθησης που βοηθούν την κριτική σκέψη και αντίληψη των μαθητών. Επιμένει, επίσης, στην καλλιέργεια των μαθητών μέσα από όλες τις τέχνες – μουσική, λόγος, χορός, θέατρο, εικαστικά, φωτογραφία, κινηματογράφος –, τις οποίες χρησιμοποιεί ως διδακτικά εργαλεία στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος, με σκοπό την ανάπτυξη ανοικτού πνευματικού ορίζοντα και διεθνούς κουλτούρας στους μαθητές του.

Η Ελληνο-Γαλλική Σχολή «Ευγένιος Ντελακρουά» αποτελεί μέλος του δικτύου των 430 Γαλλικών Σχολείων που βρίσκονται εκτός Γαλλίας και στα οποία σήμερα φοιτούν περισσότεροι από 240.000 μαθητές. Φιλοξενεί, στο Ελληνικό και Γαλλικό Τμήμα, μαθητές 35 διαφορετικών εθνικοτήτων που προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα και είναι σχολείο – συντονιστής στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη για τη διδασκαλία των μαθημάτων της Γεωγραφίας και της Ιστορίας.
Οι μαθητές του, από το 1954 που πρωτολειτούργησε στην Αθήνα μέχρι και σήμερα, ανέρχονται σε περισσότερους από 12.000. Πολλοί από τους αποφοίτους του σχολείου είναι σήμερα διακεκριμένοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, λειτουργοί στο χώρο της επικοινωνίας, του τουρισμού, του πολιτισμού και της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Οι σημερινοί μαθητές του διακρίνονται σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, και πρωτεύουν στις εθνικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το Σχολείο καλλιεργεί ποικιλοτρόπως τη σύνδεση της βασικής εκπαίδευσης με το επιχειρείν και την αγορά εργασίας, ενδυναμώνοντας τις σχέσεις και την επικοινωνία των εκάστοτε μαθητών του με τους επαγγελματίες αποφοίτους του και συμμετέχοντας σε διεθνή προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού.

Εισαγωγικές εξετάσεις
Εξετάσεις για την εισαγωγή μαθητών στην Α΄ Γυμνασίου του Ελληνικού Τμήματος: Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011, ώρα 09:00.
Πληροφορίες: κ. Πόπη Σπανού, 211 300 9124, Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00-14:00 και στη διεύθυνση www.lfh.gr [2]