- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Εκδρομή στα Ζαγοροχώρια

Ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς στην Ελλάδα, όλες τις εποχές του χρόνου, και ίσως περισσότερο το χειμώνα, είναι τα Ζαγοροχώρια στο νομό Ιωαννίνων. Ένα σύμπλεγμα 46 πανέμορφων χωριών, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, μέσα στη φύση και με μοναδική θέα.

Μέσα στο Ζαγόρι, οι αποστάσεις ανάμεσα στα διάφορα χωριά είναι σχετικά μικρές, επομένως μπορεί κανείς μέσα σε μία-δυο μέρες να επισκεφτεί πολλές όμορφες τοποθεσίες.

Τι θα δείτε

Δάση αλλά και ξερές κορυφές, πεντακάθαρα ποτάμια όπως ο Βοϊδομάτης αλλά και αλπικές λίμνες, όπως οι δρακόλιμνες. Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα απο τα πιο γνωστά αξιοθέατα στο Ζαγόρι, και ένα από τα μεγαλύτερα, βαθύτερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια του κόσμου. Έχει μήκος περίπου 24 χλμ. και μέσο βάθος περίπου 900 μ. Αποτελεί ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη, και θα εντυπωσιαστείτε από τα πολλά και διαφορετικά οικοσυστήματα χλωρίδας και πανίδας.

Φυσικά ένα από τα ομορφότερα χωριά του Ζγορίου είναι το Πάπιγκο (980μ. υψόμετρο), γνωστό ως οικισμός από το 14ο αιώνα. Πρόκειται για ένα από τα πιο τουριστικά χωριά και από τα πρώτα που αναπτύχθηκαν, με όμορφα αρχοντικά και πολλές προτάσεις διαμονής και φαγητού.

Μην παραλείψετε μια βόλτα στο Μονοδέντρι. Βρίσκεται απέναντι από το Βραδέτο και είναι κτισμένο στα 1.060 μέτρα υψόμετρο σε περίοπτη θέση.

Στο κεντρικό Ζαγόρι συγκεντρώνονται και μερικά από τα ωραιότερα γεφύρια της περιοχής, όπως το Καλογέρικο, με τις τρεις καμάρες, που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Κήποι και Κουκούλι.

Ευκαιρία για δράση

Μη φύγετε από το Ζαγόρι χωρίς να επιχειρήσετε μια κατάβαση σε ένα από τα ποτάμια με rafting ή kayak. Οι λάτρεις του ποδηλάτου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν καταπληκτικές βόλτες με το ποδήλατό τους. Η περιοχή βέβαια προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ιππασία, αναρρίχηση και ορειβασία.

Χαλάρωση και διασκέδαση

Θα βρείτε πάρα πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια, μικρά κουτουκάκια και γραφικά καφενεδάκια με υπέροχους ελληνικούς μεζέδες και άφθονο εκλεκτό
κρασί, ουζάκι και φυσικά τσίπουρο. Οι επιλογές είναι πολλές και ικανοποιούν όλα τα γούστα. Παραδοσιακές γεύσεις, όπως οι ξακουστές Ζαγορίσιες πίτες και τα ντόπια εκλεκτά κρέατα μαγειρεμένα στη γάστρα περιμένουν όσους δείχνουν προτίμηση στην ελληνική κουζίνα και όχι μόνο.