- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Επικίνδυνο για εγκεφαλικό το κόκκινο κρέας;

Αυξημένο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν όσοι άνθρωποι καταναλώνουν υπερβολικά κόκκινο κρέας, υποστηρίζει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο εκδηλώνεται είτε όταν παρεμποδίζεται η ομαλή ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, λόγω θρόμβωσης, ή λόγω αιμορραγίας.

Επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες άτομα και των δύο φύλων, μέσης και τρίτης ηλικίας, για διάστημα 20 ετών.

Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες σύμφωνα με τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της διατροφής που ακολουθούσαν: κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά και άλλα είδη πρωτεϊνών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερο κόκκινο κρέας (άνω των δύο μερίδων ημερησίως) είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν ελάχιστο κόκκινο κρέας (κατά μέσο όρο το ένα τρίτο της μερίδας, ημερησίως).

Αντίστοιχα οι γυναίκες που έτρωγαν πολύ κόκκινο κρέας, είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με εκείνες που κατανάλωναν ελάχιστες ποσότητες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν καθημερινά μια μερίδα κόκκινου κρέατος αντικατασταθεί με μια μερίδα κοτόπουλο ή άλλο πουλερικό, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να μειωθεί κατά 27%. Αν αντικατασταθεί με ψάρι ή γαλακτοκομικό προϊόν, τότε ο κίνδυνος μειώνεται κατά 17% και 10% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι σε ανάλογα συμπεράσματα για τους κινδύνους που ενέχει η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος είχε καταλήξει έρευνα του 2010 στην Σουηδία.

Το νέο στοιχείο της αμερικανικής αυτής μελέτη είναι ότι το κρέας των πουλερικών μπορεί να συντελέσει σε μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς από την έρευνα προέκυψε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερο κοτόπουλο, γαλοπούλα ή άλλο πουλερικό (περίπου μισή μερίδα καθημερινά οι γυναίκες και τρία τέταρτα της μερίδας οι άνδρες), είχαν 13% μειωμένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με εκείνους που απέφευγαν την κατανάλωση πουλερικών.

Μια μερίδα υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε περίπου 120 γραμμάρια.

Τέλος, ένα ακόμη νέο στοιχείο είναι ότι η κατανάλωση ψαριών δεν συντελεί σε μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, παρά το γεγονός ότι παλαιότερα είχε διαπιστωθεί πως όσοι έτρωγαν συχνά ψάρια κινδύνευαν λιγότερο. Οι Αμερικανοί ερευνητές εκτιμούν ότι τα οφέλη των ψαριών εξαρτώνται από τον τρόπο που μαγειρεύονται. Όσον αφορά το κόκκινο κρέας, εκτιμάται ότι είναι το λίπος και ο σίδηρος που περιέχει, συντελούν στην αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πληροφορίες από ΑΠΕ