- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Επιπτώσεις του ήλιου στο παιδικό δέρμα. Πώς θα τα προφυλάξετε!

Ο ήλιος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας καθώς ενεργοποιεί τη βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και την ανάπτυξη δυνατών οστών. Ακόμα και ελάχιστη έκθεση στον ήλιο αρκεί για τη βασική αυτή λειτουργία του οργανισμού.

Γράφει ο ιατρός Μαλάνος Δημήτριος, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ (Τηλ. Νοσοκομείο Υγεία 210 6867557, www.hygeia.gr [2])

Η υπέρμετρη όμως έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες, ιδιαίτερα στο δέρμα των παιδιών που ακόμα αναπτύσσεται και είναι πολύ πιο ευαίσθητο από αυτό των ενηλίκων. Ειδικά στην εποχή μας όπου παρατηρείται ελάττωση του στρώματος του όζοντος , που προστατεύει τη γη από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία , πρέπει να δείχνουμε πολύ προσοχή στην προστασία των παιδιών από τον ήλιο.
Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν πλέον ότι η εμφάνιση μελανώματος (ενός πολύ επιθετικού καρκίνου του δέρματος) σχετίζεται με τον αριθμό των ηλιακών εγκαυμάτων που έχει υποστεί κάποιος στην παιδική του ηλικία. Επομένως, είναι απαραίτητο η προφύλαξη από τον ήλιο να γίνει τρόπος ζωής από τη βρεφική ηλικία.

Για αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο συνιστάται :
• Περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο μεταξύ των ωρών 10.00 π.μ και 4.00μ.μ. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες περνούν ακόμη και τα σύννεφα γι αυτό χρειάζονται προστασία και τις συννεφιασμένες μέρες.

Χρήση καπέλου με πλατύ γείσο και προστατευτικού ρουχισμού. Σήμερα υπάρχουν στην αγορά ειδικά ρούχα (μαγιό, μπλούζες, σορτς,) με προστασία στην υπεριώδη ακτινοβολία

• Χρησιμοποιείστε αντι-ηλιακά με ευρύ φάσμα προστασίας (UVB + UVA) και υψηλό δείκτη προστασίας (SPF > 25).

• Τοποθετείστε το αντι-ηλιακό 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Ξαναβάλτε αντι-ηλιακό αν το παιδί μπει στη θάλασσα ή ιδρώσει πολύ. Η επάλειψη πρέπει να επαναλαμβάνεται περίπου κάθε δύο ώρες. Το ίδιο ισχύει και για τα αδιάβροχα αντι-ηλιακά. Θα πρέπει να καλύπτονται όλα τα μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο ακόμα και τα αυτιά, η μύτη, τα χείλη, ο λαιμός, τα πέλματα και οι παλάμες.

• Φορέστε στο παιδί σας γυαλιά ηλίου που να προσφέρουν προστασία στην υπεριώδη ακτινοβολία UV-B και UV-A.

• Προσοχή στα φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο. Αν το παιδί σας παίρνει φάρμακα, τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και αν ανήκουν στην πιο πάνω κατηγορία να αποφύγετε όσο το δυνατό τον ήλιο.