- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Εσείς, τι φάγατε για πρωινό;

Η παρακάτω είδηση, πραγματικά πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, μας έφτιαξε τη μέρα!Το υπουργείο Υγείας, Άθλησης και Διατροφής μπαίνει στα χωράφια του υπουργείου Παιδείας και επιβάλλει με νόμο να παρέχεται πρωινό στους μαθητές των δημόσιων σχολείων και να αποσυρθούν όλες οι ανθυγιεινές τροφές από τα κυλικεία.

Κι επειδή «νους υγιής, εν σώματι υγιή», στο ημερήσιο πρόγραμμα μπαίνει και μια ώρα γυμναστική απαραιτήτως!

Ας δούμε όμως τα μέτρα αναλυτικά. Πρωινό, απόσυρση όλων των ανθυγιεινών τροφών από τα σχολικά κυλικεία και υποχρεωτική γυμναστική σχεδόν κάθε ημέρα επί μία ώρα σε όλα τα δημόσια σχολεία επιβάλλει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που εισάγει στη Βουλή με στόχο να αλλάξει ριζικά τις συνήθειες των Νεοελλήνων. Πρόκειται για ένα επαναστατικό, όπως χαρακτηρίζεται, σχέδιο επιβολής νέων διατροφικών συνηθειών, το οποίο ήδη έχει εφαρμοστεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, επί πρωθυπουργίας του κ. Τόνι Μπλερ. Η κυβέρνηση επείγεται να εφαρμόσει το σχέδιο, θεωρώντας ότι όχι μόνο θα βοηθήσει στην υγεία των Ελλήνων (και κυρίως των παιδιών), αλλά θα εξοικονομήσει και πόρους, αφού πολλές ασθένειες προέρχονται από την παχυσαρκία.

Το σχέδιο που εισάγει το υπουργείο Υγείας, Αθλησης και Διατροφής στηρίζεται στα αποτελέσματα έρευνας για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Προκύπτει λοιπόν ότι το 75% των Ελλήνων δεν λαμβάνει πρωινό, ένα 54% προτιμά ως κύριο γεύμα το λεγόμενο junk food, ένα 48% αποφεύγει να γυμνάζεται– ενώ ένα υπολογίσιμο ποσοστό των μαθητών εφευρίσκει διάφορες δικαιολογίες για να αποφύγει την υποχρεωτική γυμναστική στα σχολεία.

Με το σχέδιο αναμένεται σε λίγες εβδομάδες να υπάρξει ένας «βομβαρδισμός» των τηλεθεατών από έξι τηλεοπτικά σποτ– τα οποία ετοιμάζει δωρεάν η ΕΡΤ. Θα προβάλλουν την υγιεινή διατροφή, ενώ άλλα θα προτρέπουν τους Ελληνες να λαμβάνουν πρωινό και να… γυμνάζονται. Στο νομοσχέδιο, επιβάλλεται επίσης:

* Χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα τρόφιμα τα οποία θεωρούνται «υγιεινά».

* Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά.

* Απόσυρση όλων των λεγόμενων ανθυγιεινών τροφών από τα κυλικεία.
* Καθιέρωση πέντε ώρες την εβδομάδα υποχρεωτικής γυμναστικής σε όλα τα δημόσια σχολεία και αναβάθμιση του μαθήματος της Γυμναστικής.