- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ετοιμάστε το παιδικό πάρτι

«Ε, και τι χρειάζεται;», θα σκεφτείτε. Μουσική, πολλά παιδάκια, μπόλικος ελεύθερος χώρος και άφθονα καναπεδάκια. Κι, όμως, μπορείτε να οργανώσετε ένα πάρτι πολύ πιο ενδιαφέρον, την προετοιμασία του οποίου θα ευχαριστηθείτε μικροί μεγάλοι και κατά τη διάρκειά του θα διασκεδάσετε όλοι με την ψυχή σας.

Αυτό που σας προτείνουμε λοιπόν είναι να αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο για την οργάνωση του πάρτι των παιδιών και όλοι μαζί να σκεφτείτε και να υλοποιήσετε ένα θέμα. Όσο για τον έξτρα χρόνο που θα αφιερώσετε, θα σας επιστραφεί σε μεγατόνους διασκέδασης και χαράς, ιδίως από την πλευρά των παιδιών, που θα κάνουν την κούραση να ξεχαστεί εύκολα. Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, θεματικό είναι ένα πάρτι με θέμα, με υπόθεση. Δηλαδή θα σκεφτείτε ένα θέμα και στη συνέχεια θα σκηνοθετήσετε το πάρτι σας. Για να είμαστε ακριβείς θα σας πούμε ότι ένα θεματικό πάρτι μπορείτε να το οργανώσετε με τρεις τρόπους: Πρώτον, να απευθυνθείτε ευθύς εξαρχής σε έναν παιδότοπο που έχει το ειδικευμένο προσωπικό για να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει στο χώρο του το πάρτι που θα επιλέξετε – εδώ η ποικιλία των τίτλων και η γκάμα των ρόλων είναι μεγάλη και θα πρέπει να υπολογίζετε ότι και η τιμή είναι υψηλότερη από την απλή ενοικίαση του παιδότοπου για το κλασικό πάρτι. Δεύτερον, μπορεί να γίνει ένας συνδυασμός χώρου και παροχής υπηρεσιών. Δηλαδή, μπορείτε να απευθυνθείτε σε μία από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν να οργανώσουν θεματικά πάρτι στο χώρο σας ή σε άλλο χώρο της επιλογής σας (ακόμα και σε πάρκο) και να συνεργαστείτε σε όλα τα επιμέρους για να γίνουν όπως τα έχετε ονειρευτεί. Σε αυτή την περίπτωση η εταιρεία θα στείλει τους ανθρώπους της, παιδαγωγούς, ηθοποιούς, γυμναστές, οι οποίοι θα αναλάβουν τη «σκηνογραφία» πριν το πάρτι και θα σας καθοδηγήσουν για τις λεπτομέρειες ώστε όλα να πάνε ρολόι τη μεγάλη βραδιά. Τρίτον, υπάρχει η δυνατότητα να σκηνοθετήσετε τη βραδιά μόνοι σας, ενώ κάθε μέλος της οικογένειας θα βάλει τη δική του πινελιά. Δεν είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, μόνο χρειάζεται ένας καλός ενδοοικογενειακός οργανωτής και άτομα με φαντασία. Αν μπείτε σε κάποια sites ή ξεφυλλίσετε μερικά περιοδικά οι ιδέες που θα πάρετε είναι πολλές.

Ιδέες προς υλοποίηση
1. Περίφημη ιδέα, που ταιριάζει σε κλειστό χώρο είναι η διαδραστική αφήγηση παραμυθιών. Οι τίτλοι άπειροι («Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι», «Η Κοκκινοσκουφίτσα», «Ο Πινόκιο», «Αστερίξ και Οβελίξ», «Μουλάν» κ.ά) κι εσείς αφού επιλέξετε το αγαπημένο των παιδιών, αλλά κι ένα που μπορεί να σκηνοθετηθεί εύκολα, προχωράτε στην ετοιμασία του χώρου σας. Προσπαθήστε, όσο το δυνατόν, να δημιουργήσετε την ατμόσφαιρα του παραμυθιού, σκεφτείτε πώς μπορούν να συμμετέχουν τα παιδιά, αναλαμβάνοντας καθένα κάποιο ρόλο και έπειτα περάστε στις προσκλήσεις. Απευθυνθείτε σε ένα τυπογραφείο ή φτιάξτε μόνοι σας, εάν σας αρέσει η χαρτοκοπτική, μία πρόσκληση που θα έχει κάποιο θέμα από το παραμύθι σας. Ζητήστε από τους φίλους σας να ντυθούν με ένα ρούχο ή αξεσουάρ που θα παραπέμπει στην ιστορία σας.

2. Αγαπημένο θέμα όλων των παιδιών είναι οι ιστορίες με τους Ινδιάνους και τους καουμπόηδες της Άγριας Δύσης. Όχι, μην θεωρήσετε ότι μια τέτοια επιλογή θα δώσει το ελεύθερο στα παιδιά να επιδοθούν σε τσακωμούς και «εχθροπραξίες» μεταξύ τους. Εξάλλου, πάντα, σε κάθε περίπτωση τα παιδιά θα υποδύονται ρόλους με τη συμμετοχή και την επίβλεψη των ενηλίκων. Εσείς είστε αυτοί που θα κατευθύνετε τα παιδιά και θα τα καθοδηγείτε στους ρόλους τους, γιατί εάν είναι μόνα τους εύκολα μπορούν να ξεχάσουν το θέμα τους και να επιδοθούν σε παιχνίδια ή κάποια πιο ζωηρά από αυτά να μην επιτρέψουν την ολοκλήρωση του πάρτι έτσι όπως το έχετε σχεδιάσει. Μιλήστε λοιπόν στην αρχή εσείς ή το παιδί για την ιστορία των ινδιάνικων φυλών, τα αιτήματα των λευκών, τη στάση των Ινδιάνων, τον απαράδεκτο αφανισμό κάποιων φυλών και έπειτα τα παιδιά μπορούν να αναπαραστήσουν ένα χωριό Ινδιάνων με τα έθιμα και τις συνήθειές τους (καλό, είναι να μην βράζουν στα καζάνια τους λευκούς στο τέλος, αλλά να καπνίζουν την πίπα της ειρήνης).

3. Ολυμπιακοί Αγώνες. Αθλητικό το θέμα και άρα αρκετά επικοδομητικό. Εάν έχετε κήπο είναι ο ιδανικός τόπος διεξαγωγής του πάρτι (εφόσον συντρέχουν και οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες). Αφού λοιπόν στην αρχή κάποιος από την οικογένεια κατατοπίσει τα παιδιά με αναφέροντας βασικά στοιχεία της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, τα παιδιά θα αναλάβουν τους ρόλους τους για την άρτια διοργάνωσή τους. Δηλαδή κάποια θα είναι οι αθλητές, άλλα οι διοργανωτές, οι κριτές, το κοινό, οι δημοσιογράφοι κ.λπ. Θα υπάρχουν τελετές έναρξης και λήξης και απονομή μεταλλίων (ψάξτε να βρείτε μερικά για να είναι η ιστορία σας όσο πιο αληθοφανής γίνεται).

Τι θα κερδίσουν τα παιδιά
Κι όμως, όλο αυτό το happening, ιδίως αν το οργανώσετε μόνοι σας, έχει να προσφέρει πολλά στα παιδιά πέρα από τη χαρά, τη διασκέδαση και την αναψυχή. Πρώτα απ’ όλα τα παιδιά για ένα μεγάλο διάσημα θα λειτουργήσουν μέσα σε ένα διαφορετικό οικογενειακό περιβάλλον, όπου η καλή συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων πρέπει να κυριαρχήσουν για να επιτευχθεί ο στόχος. Έπειτα, η ανάληψη πρωτοβουλιών, η ενθάρρυνση της αυτενέργειας, η παρατήρηση, η καλλιέργεια της λογικής και της αντίληψης, η δημιουργική σκέψη, η αναζήτηση λύσεων και η ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων είναι βασικά συστατικά για την επιτυχία του πάρτι σας, τα οποία θα χρειαστείτε και με το παραπάνω. Από κει και έπειτα, επιστρατεύστε όρεξη, κέφι και φαντασία και το πάρτι σας θα μείνει αξέχαστο σε όλους.

Info
Για θεματικά πάρτι στο χώρο σας ή σε μέρος της επιλογής σας:

www.anakatosoures.gr
www.baladeur.gr
www.delfinakia.gr
www.dro.gr
www.fasoulides.gr
www.partyland.gr
www.styleconcept.gr