- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος (11 Μαΐου): Κάντε δωρεάν εξετάσεις

Αύξηση κατά 3% έως 7% σημειώνεται κάθε χρόνο στη συχνότητα διάγνωσης νέων κρουσμάτων μελανώματος. Μόνο στη Ευρώπη, καταγράφονται ετησίως 60.000 νέες περιπτώσεις της νόσου και 15.000 θάνατοι. Το κακόηθες μελάνωμα αφορά το 3% έως 4% όλων των μορφών καρκίνου, ενώ οι οδυνηρές του επιπτώσεις μπορούν να ελαχιστοποιηθούν, με την προληπτική εξέταση του δέρματος.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Ανδρέας Κατσάμπας, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος (11 Μαΐου) και την Ελληνική Εβδομάδα Κατά του Καρκίνου του Δέρματος (11 έως 15 Μαΐου).

Ο καθηγητής ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, δερματολόγοι της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, θα εξετάζουν δωρεάν το κοινό σε ιδιωτικά ιατρεία και σε νοσοκομειακά ιδρύματα. Με ένα απλό τηλεφώνημα, στο 800 11 11 222, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού και να εξεταστούν δωρεάν.

Δείτε τη λίστα με τους συμμετέχοντες στην εκστρατεία δερματολόγους στο healthview.gr [2]

Η εκστρατεία εντάσσεται στο γενικό πρόγραμμα, που φέρει τον τίτλο «Ευρωμελάνωμα» (Euromelanoma campaign) και είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάγνωσης και πρόληψης του κακοήθους μελανώματος και γενικότερα του καρκίνου του δέρματος στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Κατσάμπα, τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται μία σημαντική αύξηση στη διάγνωση νέων κρουσμάτων, με το μελάνωμα να αποτελεί άμεσο κίνδυνο ακόμη και για την ίδια τη ζωή. Κύριες αιτίες του φαινομένου και της μεγάλης αύξησης που παρατηρείται, είναι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και οι περιβαλλοντικές μεταβολές – τρύπα του όζοντος – που έχουν κάνει το κακοήθες μελάνωμα ως ένα από τα ταχύτερα εξαπλωνόμενα κακοήθη νεοπλάσματα στον άνθρωπο.

Έγκαιρη διάγνωση

Λόγω της συνεχώς αυξανόμενης συχνότητάς του στην Ευρώπη, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις εκστρατείες επιμόρφωσης του κοινού και στα προγράμματα πρόληψης. Οι προσπάθειες επιμόρφωσης και πρόληψης, οδηγούν στην διάγνωση του κακοήθους μελανώματος σε πολύ πρώιμο στάδιο, οπότε η νόσος είναι θεραπεύσιμη και συνοδεύεται από καλύτερη πρόγνωση.

Ο καθηγητής κ. Κατσάμπας επισήμανε ότι οι στόχοι της εκστρατείας του προγράμματος «Ευρωμελάνωμα» είναι οι εξής:

1. Η δωρεάν εξέταση των σπίλων των προσερχόμενων.
2. Ο εντοπισμός ατόμων με πρώιμα (αρχικά) στάδια κακοήθους μελανώματος και άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος.
3. Ο εντοπισμός ατόμων υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη κακοήθους μελανώματος και καρκίνου του δέρματος.
4. Η ενημέρωση του κοινού μέσω των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας για τα πρώιμα σημεία του κακοήθους μελανώματος, όπως επίσης για τις βλαπτικές επιδράσεις του ηλιακού φωτός στο δέρμα.

Τα τελευταία χρόνια η εκστρατεία του Ευρωμελανώματος έχει οδηγήσει στον εντοπισμό σημαντικού αριθμού προκαρκινικών και καρκινικών βλαβών του δέρματος στις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή χάρη στη συστηματικότατη και αφιλοκερδή συμμετοχή των δερματολόγων. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται μέσω της εκστρατείας του Ευρωμελανώματος περισσότερες από 2.500 εξετάσεις.

Δέκα χρόνια

Το 2009 είναι η δέκατη επέτειος της εκστρατείας του Ευρωμελανώματος, το οποίο ξεκίνησε για πρώτη φορά στο Βέλγιο και σήμερα αποτελεί μια πραγματικά πανευρωπαϊκή υπόθεση.

Αν και είναι πάρα πολύ νωρίς για να αξιολογήσει κανείς τον αντίκτυπο της εκστρατείας στην επίπτωση και στην πρόγνωση του καρκίνου του δέρματος, είναι σταθερή η άποψη ότι, χρόνο με το χρόνο, η εκστρατεία αυτή επιτυγχάνει το στόχο της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του δέρματος και έχει γίνει ένα ανεκτίμητο εργαλείο προς την αύξηση της δημόσιας επαγρύπνησης σε αυτήν την πραγματικά πολύ επικίνδυνη ασθένεια.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος και η Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος οργανώνεται υπό την αιγίδα του Ευρωμελανώματος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής (European Academy of Dermatology and Veneorology). Υποστηρικτής της ενέργειας είναι τα Φαρμακευτικά Εργαστήρια LA ROCHE-POSAY.

Περισσότερες λεπτομέρειες και οι γιατροί που συμμετέχουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας www.edae.gr
ΠΗΓΗ: www.healthview.gr [2]