Εύη Αδάμ: “Η μητρότητα είναι συνυφασμένη με τις τύψεις”

Μία από τις πιο όμορφες μαμάδες της ελληνικής τηλεόρασης η Εύη Αδάμ, μας μίλησε για τις δύο κόρες της, τη Δανάη και τη Νεφέλη, και τη σχέση που έχει μαζί τους. Μας εξηγεί γιατί η μητρότητα είναι συνυφασμένη με την ανασφάλεια αλλά και πόσο την αγχώνει η κρίση που υπάρχει στην κοινωνία όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών της.

– Πώς νιώθετε τώρα, τόσο εσύ όσο και τα παιδιά, που τελείωσε το καλοκαίρι και ξεκίνησαν τα σχολεία;
Δεν είναι κάτι δυσάρεστο. Απλά τώρα τις πρώτες μέρες εμείς οι μαμάδες έχουμε περισσότερο τρέξιμο μέχρι να μπουν όλα στο πρόγραμμα. Βέβαια είναι και κάτι δημιουργικό και ενδιαφέρον γιατί παίρνουμε τα καινούργια βιβλία, τη σχολική ύλη και τα παιδιά θέλουν να δουν τι θα συναντήσουν την νέα χρονιά. Εξάλλου η πρώτη μέρα είναι σαν γιορτή για μας. Βλέπουμε τους παλιούς συμμαθητές και εγώ πάντα συνοδεύω τα παιδιά μου μέσα στην τάξη τους και βγάζουμε και φωτογραφίες.

– Ποιες είναι οι ηλικίες των παιδιών σου;
Η μεγάλη είναι 11 και πάει Έκτη δημοτικού και η μικρή 8,5 και θα πάει Τετάρτη.

– Σε αγχώνουν όλα αυτά που ακούς φέτος για τα βιβλία που δεν έχουν τυπωθεί και τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία;
Και τα παρακολουθώ και με προβληματίζουν. Περισσότερο όμως με αγχώνει η παγκόσμια κατάσταση που επικρατεί, με προβληματίζει πολύ περισσότερο αν θα πτωχεύσουμε από το αν θα έχουν τα παιδιά μου βιβλία. Ας πάρουν φωτοτυπίες και ας μάθουν από αυτές. Αυτό που έχει περισσότερο σημασία είναι να μην υποβιβάζεται η υγεία και η παιδεία κάτι που δυστυχώς συμβαίνει.


– Για ποιο λόγο νιώθεις περισσότερο τύψεις σε ό,τι αφορά τα παιδιά;

Θεωρώ ότι η μητρότητα είναι συνυφασμένη με τις τύψεις. Δεν είσαι ποτέ ευχαριστημένη και ικανοποιημένη με ό,τι και αν κάνεις. Η μητρότητα είναι η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο, αλλά το σημαντικό για τα παιδιά δεν είναι τα λάθη μας αλλά η αδιαφορία ή το ενδιαφέρον που τους δείχνουμε. Πρέπει να είσαι πάντα εκεί και να τους προσφέρεις συναισθηματική ασφάλεια.

– Δέχεσαι συμβουλές από φίλες σου για την ανατροφή των παιδιών σου;
Ναι, αλλά δεν το επιτρέπω σε όλους, μόνο σε 2-3 ανθρώπους. Έχουμε συμφωνήσει μεταξύ μας να ανταλλάσουμε απόψεις αλλά και να κρίνουμε συμπεριφορές. Έχουμε πει ότι θα δανειζόμαστε ο ένας τα μάτια του άλλου για να δούμε κάτι που μπορεί εμένα να μου έχει ξεφύγει. Είμαι ευγνώμων για αυτούς τους ανθρώπους, έχω πάρει συμβουλές που έχουν την αξία χρυσού.

– Τι πιστεύεις ότι λείπει από τα παιδιά σου περισσότερο;
Η ελευθερία κινήσεων. Να μπορούν να βγουν έξω στον δρόμο και να παίξουν άφοβα.

– Τι είναι αυτό που τους απαγορεύεις πιο συχνά;
Τώρα που ξεκίνησαν τα σχολεία δεν επιτρέπω να πηγαίνουν για ύπνο μετά τις δέκα.

– Για τη διατροφή τους ακολουθείς κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα;
Αυτό είναι το αδύνατό μου σημείο. Γενικά στο σπίτι δεν μαγειρεύουμε βαριά, πολλές φορές θα υπάρχει για παράδειγμα μια τονοσαλάτα για κυρίως γεύμα, πλούσια βέβαια. Προσπαθώ και έχω καταφέρει να περάσω στα κορίτσια ότι είναι σημαντικό να έχουν 5 γεύματα την ημέρα, να τρώνε φρούτα, μέλι, γιαούρτι. Όλα τα παραπάνω όμως δεν τους τα σερβίρω έτσι απλά, τους εξηγώ τη σημαντικότητά τους. Θεωρώ ότι σε όλους τους τομείς η επικοινωνία είναι το σημαντικότερο.

– Ποια δραστηριότητα που κάνετε μαζί σας ευχαριστεί περισσότερο;
Θεωρώ ότι η περίοδος των διακοπών είναι πολύ δημιουργική για όλους. Δεν υπάρχουν ευθύνες και κανόνες και ο χρόνος που περνάμε μαζί είναι πιο ποιοτικός.