- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ζυμώνουμε το δικό μας ψωμί

Πόσοι από σας δεν έχετε ζηλέψει το ζυμωτό ψωμί της γιαγιάς; Γεύση και μυρωδιά μιας άλλης νοσταλγικά αθώας εποχής που οι λέξεις “συντηρητικά” και “χρωστικές ουσίες” ήταν άγνωστες. Δοκιμάστε λοιπόν και εσείς να ζυμώσετε και να ψήσετε το δικό σας ψωμάκι.

Υλικά:

Για το προζύμι:

5 κουταλιές σούπας αλεύρι
λίγο χλιαρό νερό

Για τη ζύμη:

2 κιλά αλεύρι
3 κουταλιές της σούπας προζύμι
μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κομματάκι μαγιά μπύρας προαιρετικά
ανάλογο χλιαρό νερό

Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό σκεύος βάζετε τις 5 κουταλιές σούπας αλεύρι, ρίχνετε ελάχιστο χλιαρό νερό και δουλεύετε το μίγμα ώσπου να γίνει ένας πολύ σφιχτός χυλός. Σκεπάζετε το σκεύος και το διατηρείτε, όλη τη νύχτα, σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Την επομένη, κοσκινίζετε το αλέυρι στη λεκάνη, ανοίγετε μια λακκουβίτσα και ρίχνετε 3 κουταλιές της σούπας από το προζύμι που ετοιμάσατε, τη μαγιά μπύρας,εάν θέλετε να γίνει πιο νόστιμο, και τέλος ρίχντε το αλάτι και λίγο νερό. Δουλεύετε καλά το προζύμι και τη μαγιά με νερό μέχριο να διαλυθούν. Κατόπιν ρίχνετε το λάδι και αρχίζετε το ζύμωμα παίρνοντας αλεύρι από τα πλάγια και ρίχνοντας λιγο λιγο χλαιρό νερό ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακιά. Στη συνέχεια, τη σκεπάζετε με πετσέτα και αφήνετε το σκέος σε ένα μέρος ζεστό ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Μετά ξαναπλάθετε τη ζύμη, πασπαλίζετε το ταψί με αλέυρι και απλώνετε σε όλο το ταψί τη ζύμη ώστε να πιάσει το 1/3 του ύψους του ταψιού. Όταν φουσκώσει, φουρνίζετε για μισή ώρα στους 250ο βαθμούς και για ακόμη 30 λεπτά στους 200ο.

*Εάν θέλετε να φτιάξετε ξανά ψωμί, φροντίστε να κρατήσετε ένα μπαλάκι ζύμη σε ένα πιάτο, που την καλύπτετε με αλεύρι για να σας χρησιμέψει ως προζύμι.