Ζωντανά βιβλία σε ένα “ζωντανό μουσείο” στον Ωρωπό (21-25/9)

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη διαθέτει και πάλι τα “βιβλία” της -ανθρώπους που μοιράζονται τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες με τους αναγνώστες τους- στο πλαίσιο του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ “Ευρωπαϊκό Μουσείο Νέων: ένα ζωντανό μουσείο” που πραγματοποιείται από τις 21 ως τις 25 Σεπτέμβρη στις Παλιές Φυλακές Ωρωπού.
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο φεστιβάλ δρόμου που διοργανώνεται από της εθελοντική οργάνωση “Πολίτες εν δράσει” με σκοπό να φέρει κοντά νέους από την Ελλάδα και την Τουρκία και να προβάλλει την νεανική τέχνη, σε ένα πενταήμερο γεμάτο συναυλίες, εκθέσεις, παραστάσεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια. Στόχος του “Μουσείου των Νέων” είναι να προωθήσει τη δικτύωση μεταξύ νέων καλλιτεχνών από τις δύο χώρες και να ενδυναμώσει το διαπολιτισμικό διάλογο μέσω της τέχνης.
Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα βρίσκεται εκεί, στο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ “Ευρωπαϊκό Μουσείο Νέων”, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου από τις 16.30 ως τις 19.30 για να δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να συνομιλήσουν με τα “ζωντανά βιβλία”, να ακούσουν τις ιστορίες τους αλλά και να τους κάνουν ερωτήσεις, για να έρθουν τελικά αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις τους. Μια Αφρικανή πρόσφυγας, ένας οροθετικός, ένας αντιρρησίας συνείδησης, μια γυναίκα με κατάθλιψη, άνθρωποι που έχουν αντιμετωπίσει χρόνιο θεσμικό και κοινωνικό ρατσισμό θα είναι εκεί για να επικοινωνήσουν με το κοινό μέσα από μια προσωπική συζήτηση βιβλίου-αναγνώστη που στόχο έχει να σπάσει τα στερεότυπα που περιβάλλουν κάποιες ομάδες συνανθρώπων μας.
Ο χώρος στις Παλιές Φυλακές Ωρωπού είναι προσβάσιμος σε Άτομα με Αναπηρία, ενώ κατά τη διάρκεια της Ζωντανής Βιβλιοθήκης θα παρέχεται ζωντανό λεξικό (διερμηνεία) στα Αγγλικά αλλά και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, στην περίπτωση που ο αναγνώστης δεν μιλάει τη γλώσσα του βιβλίου.
Ελάτε να διαβάσετε εκείνες τις ιστορίες που σας προκαλούν, σας δυσκολεύουν, σας ιντριγκάρουν. Ελάτε εκεί που οι ιστορίες ζωντανεύουν…

Πώς λειτουργεί η Ζωντανή Βιβλιοθήκη

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη αντιστρέφει την ιδέα μιας παραδοσιακής βιβλιοθήκης, προσφέροντας για δανεισμό ανθρώπους και όχι βιβλία. Η καινοτόμος αυτή ιδέα δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους από διαφορετικές προελεύσεις να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με «αναγνώστες/αναγνώστριες» που ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με την ποικιλομορφία.

• Μέσα από τη «βιβλιογραφία», της Ζωντανής Βιβλιοθήκης έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε το Ζωντανό Βιβλίο με το οποίο θα θέλατε να συναντηθείτε και να συνομιλήσετε για 20 λεπτά.
• Αν δεν μιλάτε τη γλώσσα του Ζωντανού Βιβλίου η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα σας παράσχει ένα Ζωντανό Λεξικό (διερμηνέα) κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.
• Μπορείτε να ξεκινήστε τη συζήτηση με μικρή παρουσίαση του εαυτού σας και να θέσετε στο δανεισμένο βιβλίο ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή του και τις αξίες του. Μη ντρέπεστε! Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθετε αν όσα πιστεύετε π.χ. για τους μουσουλμάνους, τις λεσβίες, τους οροθετικούς ή τα άτομα με αναπηρία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του Ζωντανού σας Βιβλίου.
• Ο αναγνώστης οφείλει να επιστρέψει το Ζωντανό Βιβλίο στην ίδια πνευματική και φυσική κατάσταση που το δανείστηκε. Δεν επιτρέπεται να προκαλέσει ζημιά σε ένα Ζωντανό Βιβλίο, να του τσαλακώσει τις σελίδες ή να θίξει την αξιοπρέπειά του/της με οποιονδήποτε τρόπο.

Πού: Παλιές Φυλακές Ωρωπού, Αθήνα
Πότε: Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 16.30-19.30
www.humanlibrary.gr