Η Αθηνά Κατσάμπα διεισδύει με το φακό της στην ελληνική βιομηχανία (έως 16/10)

Αν και αυτή την περίοδο η Αθηνά Κατσάμπα δηλώνει full time μαμά της Έλλης, κατάφερε να ολοκληρώσει το οδοιπορικό της σε εργοστάσια-πρότυπα της Ελληνικής Βιομηχανίας και μας τα παρουσιάζει στην έκθεσή της με τίτλο «Γραμμή Παραγωγής», Στιγμές της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας, στην Γκαλερί Σκουφά.
Την ώρα που όλοι γκρινιάζουμε για την έλλειψη επιχειρηματικότητας και παραγωγής, η Αθηνά Κατσάμπα εισχωρεί στα άδυτα των εργοστασίων και απαθανατίζει με το βλέμμα του καλλιτέχνη την παραγωγική δραστηριότητα της χώρας μας.

Ο φωτογραφικός της φακός εστιάζει σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά εργοστάσια της χώρας μας και στη γραμμή παραγωγής καθημερινών προϊόντων και βιομηχανικών πρώτων υλών, από τρόφιμα, φάρμακα, καλλυντικά, οικιακά σκεύη και προϊόντα οικιακής φροντίδας μέχρι καύσιμα, μεταλλικές κατασκευές και τσιμέντο, παρουσιάζοντας τα με ένα τελείως απρόσμενο και συναρπαστικό τρόπο όπου η μορφή δεν είναι το κύριο θέμα.
Οι φωτογραφίες της Αθηνάς Κατσάμπα απαθανατίζουν τη στιγμή επεξεργασίας των προϊόντων, ακριβώς εκείνη την μετάλλαξη του απλού υλικού σε σύνθετου και χρηστικού.

«H πρώτη μου επαφή με το εργοστάσιο ήταν όταν ήμουν πολύ μικρή. Κάποια καλοκαίρια όταν ήμουν πολύ μικρή, 10-11 χρονών, μαζί με την αδερφή μου και κάποια ξαδέρφια είχαμε την ευκαιρία να απασχοληθούμε στο εργοστάσιο ρούχων ενός οικογενειακού φίλου. Νιώθαμε τόσο περήφανοι. Η δουλειά μας ήταν να βοηθάμε φτιάχνοντας τα κουτιά για τα πουκάμισα. Ήταν η πρώτη μου εμπειρία και μου άρεσε πολύ. Ξυπνούσα από τις 6 για να πάω στο εργοστάσιο και όλη αυτή η κινητικότητα, η ζωή μέσα στο εργοστάσιο, οι μηχανές… Ένιωθα χρήσιμη και μεγάλη» θυμάται η καλλιτέχνης. «Αργότερα, το 2007, μου ζήτησαν να κάνω μια φωτογράφηση σε ένα εργοστάσιο για ένα εταιρικό έντυπο.Τράβηξα μερικές φωτογραφίες και για μένα. Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική. Όλη αυτή η γραμμή παραγωγής που μεταπλάθει ένα υλικό ασήμαντο, μικρό σε ένα τόσο χρήσιμο τελικό προϊόν είναι εκπληκτική». Οι περισσότεροι από εμάς όταν σκεφτόμαστε ένα εργοστάσιο, φανταζόμαστε ψυχρά μέταλλα κι όχι αισθητική αρτιότητα. «Για μένα» λέει η Αθηνά « να φωτογραφίσω εργοστάσια και μηχανές ήταν μια πρόκληση, δεδομένου ότι αυτά έχουν κατασκευαστεί για μια συγκεκριμένη λειτουργία και όχι με γνώμονα την αισθητική. Η πρώτη ύλη μου ήταν ο χαλκός και το ξύλο, το γάλα και η σοκολάτα, οι αποθήκες και οι δεξαμενές και ήθελα να εστιάσω έτσι με τον φακό μου ώστε να αναδείξω την εσωτερική ομορφιά και δύναμη της διαδικασίας παραγωγής.» Πώς κατάφερε όμως να συνδυάσει τα απαιτητικά ταξίδια για την έκθεσή της με τη μητρότητα;

«Είναι συγκλονιστικό αλλά ζεις δύο διαφορετικές ζωές σαν γυναίκα. Αυτή που είχες πριν γίνεις μητέρα και αυτή που έρχεται μαζί με το παιδί. Είμαι πολύ τυχερή γιατί η μικρή είναι πολύ ήσυχη, κοιμάται όλο το βράδυ από 2,5 μηνών και είναι ένα εύκολο παιδάκι. Αυτή την περίοδο μόνο βγάζει δόντια και είναι ανήσυχη. Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς να το φανταστείς πόσα πράγματα αλλάζουν. Είναι μια καινούργια πτυχή του εαυτού σου. Όσο μάλιστα περνάει ο καιρός, νιώθω ότι δένομαι μαζί της όλο και περισσότερο. Είναι πολύ δύσκολο να συνδυάσεις την καριέρα με τη μητρότητα. Προς το παρόν η μητρότητα έχει τον πρώτο λόγο και γι αυτό χρειάστηκαν χρόνια για να ολοκληρωθεί η έκθεση. Από την άλλη πιστεύω ότι είναι απαραίτητο μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, οι μαμάδες να βγαίνουμε λίγο από το σπίτι ώστε να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας και να επιστρέφουμε γεμάτες κέφι και διάθεση για να απασχοληθούμε ουσιαστικά με το παιδί μας».

Η Αθηνά είχε την ευκαιρία να «ελέγξει» αυτά τα εργοστάσια από κοντά. Να δει τις πρώτες ύλες, την καθαριότητα, τις συνθήκες λειτουργίας. «Η άποψή μου για τα ελληνικά εργοστάσια είναι άριστη. Τουλάχιστον για τα 22 εργοστάσια που επισκέφτηκα εγώ. Δεν ξέρω αν ήμουν τόσο τυχερή αλλά πραγματικά είδα υπερσύγχρονα πεντακάθαρα εργοστάσια για τα οποία μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Έμαθα και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Εκτός από την ίδια τη γραμμή παραγωγής, δηλαδή πώς μετατρέπεται το άλφα σε βήτα, τώρα ξέρω ότι στο εργοστάσιο Κρι κρι για παράδειγμα τα προϊόντα είναι φρέσκα και αγνά. Τα παγωτά φτιάχνονται σχεδόν όπως τα έκαναν οι γιαγιάδες μας. Άλλαξε εντελώς η άποψή μου για τις κομπόστες –τις οποίες θα έχω πλέον μόνιμα στο ντουλάπι μου- γιατί προέρχονται από ολόφρεσκα λαχταριστά φρούτα και τα μπισκότα Παπαδοπούλου τα δίνω στο παιδί μου χωρίς δεύτερη σκέψη».

Ποια είναι η καλλιτέχνης;
Η Αθηνά Κατσάμπα γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα, όπου και ζει και εργάζεται σήμερα. Έχει σπουδάσει φωτογραφία στο πανεπιστήμιο Central Saint Martins του Λονδίνου, έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ενώ η «Γραμμή Παραγωγής» είναι η δεύτερη ατομική της έκθεση μετά το “Chasing dreams” που παρουσίασε με πολλή μεγάλη επιτυχία σε συνεργασία με την Ζωή Καραμανή το 2008.

Γκαλερί Σκουφά: Σκουφά 4, Κολωνάκι
Τηλ. 210-3643025, 210-3603541
Ώρες λειτουργίας: Δευτ – Τετ – Σαβ 10:00-15:30,
Τρ – Πεμ – Παρ: 10:00-15:30 και 17:30-21:00
www.skoufagallery.gr