- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων

Η 19χρονη πια Αλίκη ακολουθεί τον Άσπρο Λαγό και επιστρέφει στη Χώρα των Θαυμάτων για πρώτη φορά μετά τα παιδικά της χρόνια, αν και δε θυμάται τίποτα από τις προηγούμενες περιπέτειές της. Εκεί θα συναντήσει μια σειρά από πολύχρωμους χαρακτήρες, όπως οι Τσιριμπίμ και Τσιριμπόμ, η Γάτα του Τσέσαϊρ, ο Αβεσαλώμ, ο Μαρτιάτικος Λαγός, ο Μπαγιάντ, ο Μουσκαρδίνος και φυσικά ο Τρελο-Καπελάς. Πότε μικραίνοντας και πότε μεγαλώνοντας, η Αλίκη θα ξεκινήσει ένα φανταστικό ταξίδι για να βρει το πραγματικό της πεπρωμένο και να βάλει τέλος στην τυραννία της Κόκκινης Βασίλισσας.

Ο Τιμ Μπάρτον εμπνέεται από τον Λούις Κάρολ

Μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου του Λούις Κάρολ «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» το 1865, η παιδική λογοτεχνία δε θα ήταν ποτέ πια η ίδια. Και ένας σκηνοθέτης σαν τον Τιμ Μπάρτον δε θα μπορούσε να αντισταθεί στην προοπτική να προσθέσει τη δική του οπτική σε μια τόσο διαχρονική, κλασική ιστορία. «Αποτελεί κομμάτι της κουλτούρας μας. Ακόμα κι αν δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο, σίγουρα έχεις κάποιες εικόνες ή ιδέες για την ιστορία» παρατηρεί ο Μπάρτον. Ο Τζόνι Ντεπ, που πρωταγωνιστεί στο ρόλο του Τρελο-Καπελά, προσθέτει: «Είμαι μεγάλος οπαδός του βιβλίου. Είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα γεμάτο εφευρετικότητα. Παραμένει ακόμα και σήμερα το ίδιο ιδιοφυές, ενδιαφέρον και φρέσκο όπως και τότε».

Ύστερα από την τεράστια επιτυχία της «Αλίκης», ο Λούις Κάρολ (ψευδώνυμο του Τσαρλς Λάτβιτζ Ντότζσον, που ήταν λέκτορας των μαθηματικών σε Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) έγινε ο κορυφαίος συγγραφέας παιδικών βιβλίων της εποχής του. Έξι χρόνια αργότερα εξέδωσε το βιβλίο «Μέσα απ’ τον Καθρέφτη», που σημείωσε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία στο αναγνωστικό κοινό. Σήμερα τα δύο βιβλία εκδίδονται συνήθως μαζί, κάτω από τον ενιαίο τίτλο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» και εξακολουθούν να επηρεάζουν κάθε μορφή τέχνης, από ταινίες, βιβλία κόμικς και computer games μέχρι την όπερα και τις εικαστικές τέχνες. «Το έργο του Κάρολ αγγίζει με κάποιο τρόπο το υποσυνείδητο, όπως όλες οι ιστορίες που αντέχουν στο χρόνο» σχολιάζει ο Τιμ Μπάρτον. «Η προσπάθειά μας ήταν να διατηρήσουμε την κεντρική ιδέα και να τη διαμορφώσουμε σε κάτι καινούριο, μένοντας πιστοί στο πνεύμα του βιβλίου». Και ο Τζόνι Ντεπ σχολιάζει: «Πραγματικά πιστεύω ότι ο Λούις Κάρολ θα εκστασιαζόταν με την ταινία, για το σεβασμό και τη σχέση της με το πρωτότυπο υλικό».

Η Αλίκη μεγαλώνει

Συγχωνεύοντας χαρακτήρες, αφηγηματικά στοιχεία και κεντρικά θέματα από τα δύο μυθιστορήματα του Λούις Κάρολ, η ταινία του Τιμ Μπάρτον παρουσιάζει μια νέα περιπέτεια καθώς η 19χρονη πια Αλίκη επιστρέφει ξανά στη Χώρα των Θαυμάτων. Η πρωτότυπη παραλλαγή ανήκει στη σεναριογράφο Λίντα Γούλβερτον, που πρότεινε την ιδέα της στους παραγωγούς Τζο Ροθ, Σούζαν Τοντ και Τζένιφερ Τοντ. Και αυτοί με τη σειρά τους σκέφτηκαν ότι η καλύτερη επιλογή σκηνοθέτη για ένα τέτοιο έργο ήταν φυσικά ο Τιμ Μπάρτον. «Ο Τιμ Μπάρτον είναι με τον τρόπο του ένας σύγχρονος Γουολτ Ντίσνεϊ» λέει χαρακτηριστικά η παραγωγός Σούζαν Τοντ. «Μου έδωσαν το σενάριο και μου μίλησαν για 3D. Επίσης μου άρεσε ότι η ιστορία της Λίντα δεν ήταν μια ακριβής μεταφορά του βιβλίου. Όλα τα στοιχεία ήταν θετικά» εξηγεί ο σκηνοθέτης.
[flowplayer id=43 width=560 height=350]
Ημερομηνία Εξόδου 4 / 3 / 2010
Είδος (3D) Περιπέτεια
Σκηνοθεσία Τιμ Μπάρτον
Σενάριο Λίντα Γούλβερτον βασισμένο στα μυθιστορήματα του Λούις Κάρολ «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» και «Μέσα απ’ τον Καθρέφτη»
Παραγωγή Ρίτσαρντ Ζανούκ, Τζο Ροθ, Σούζαν Τοντ, Τζένιφερ Τοντ
Πρωταγωνιστούν Τζόνι Ντεπ, Μία Βασικόβσκα, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Αν Χάθαγουεϊ, Κρίσπιν Γκλόβερ, Ματ Λούκας
Δ/ση Φωτογραφίας Ντάριους Βόλσκι
Κοστούμια Κόλιν Άτγουντ
Μουσική Ντάνι Έλφμαν
Διάρκεια 108’
Διανομή AUDIO VISUAL ENTERPRISES S.A.