Αρχική Famous Parents Η Αλεξία Αλεξιάδου στο Infokids.gr: «Τα παιδιά πρέπει να δοκιμάζουν ΟΛΕΣ τις γεύσεις από πολλή μικρή ηλικία!»

Η Αλεξία Αλεξιάδου στο Infokids.gr: «Τα παιδιά πρέπει να δοκιμάζουν ΟΛΕΣ τις γεύσεις από πολλή μικρή ηλικία!»

Τη γνωρίζουμε και τη θαυμάζουμε όλοι! Το ταλέντο της να δημιουργεί εύκολα και άνετα τα πιο συναρπαστικά πιάτα, είναι αξιοζήλευτο! Και μας τιμά που δέχτηκε να μοιραστεί με εμάς τα μυστικά της!

- Πολλοί ψυχολόγοι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο να τρώει μαζί όλη η οικογένεια, όσο πιο συχνά μπορεί. Εσείς, ως πλέον ειδικός σε θέματα καλομαγειρεμένων πιάτων, αλλά και ως μητέρα, τι πιστεύετε; Το εφαρμόζετε;
Πολλές από τις συνήθειες της ελληνικής οικογένειας «χάθηκαν» τα τελευταία χρόνια μέσα σε μια στρεβλή λογική των κοινωνικών μας προτεραιοτήτων.
Η οικογένεια δεν τρέφεται απλά γύρω από το τραπέζι. Συζητά, γελάει, μοιράζεται. Πάνω απ΄ όλα εκείνη την ώρα «χτίζεται» ένα απίστευτο δέσιμο μεταξύ των μελών της.
Είναι από τις σημαντικότερες στιγμές της ημέρας αλλά και της ζωής μας και γίνεται ακόμη πιο σημαντική σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε στη χώρα μας.
Είναι μεγάλη ανάγκη να καταλάβουμε τα σημαντικά στη ζωή μας και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι σημαντικότερο από τα παιδιά μας.
Όπως δήλωσε ένας γκουρού της Wall Street “το μεγαλύτερο αγαθό στη ζωή μας δεν είναι τα υλικά αποκτήματα ούτε τα χρήματα... είναι ο χρόνος που κάποια στιγμή τελειώνει για όλους μας».
Αν το εφαρμόζω; ΝΑΙ. Τουλάχιστον, όσο πιο συχνά μπορώ και σίγουρα κάθε φορά που είμαστε όλοι στο σπίτι, θα περιμένει ο ένας τον άλλο, ώστε να κάτσουμε όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι!

- Τι θα μπορούσατε να συμβουλεύσετε τις σύγχρονες μητέρες σχετικά με το καθημερινό ερώτημα "Τι να μαγειρέψω σήμερα;"
Θα μπορούσα εύκολα να τις συμβουλέψω να οργανώσουν ένα βασικό «ρεπερτόριο» που να περιλαμβάνει ισορροπημένα πιάτα με ποικιλία υλικών. Αυτό το μικρό εβδομαδιαίο «μενού» μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε δυο εβδομάδες και σίγουρα να είναι στάνταρ για τους χειμωνιάτικους ή αντίστοιχα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πιστεύω ακράδαντα ότι τα παιδιά πρέπει να δοκιμάζουν ΟΛΕΣ τις γεύσεις από πολλή μικρή ηλικία με στόχο να τις γνωρίσουν και να τις «συνηθίσουν». Μόνο έτσι μαθαίνουν να τρέφονται σωστά και ισορροπημένα. Πολλές μητέρες με πλησιάζουν με το εξής πρόβλημα: Το παιδί μου δεν τρώει αυτό ή εκείνο… Πιστέψτε με αυτό δεν το αντιμετώπισα ποτέ, αφού από τις παιδικές σούπες ακόμη εισήγαγα στη διατροφή των παιδιών μου όλες τις γεύσεις!
Στο περιοδικό μου, το "Realfood", κάθε μήνα η διατροφή των παιδιών είναι ένα από τα βασικά μας θέματα. Γεύματα για όλες τις ήμερες με έξυπνες πινελιές ώστε να έχουν γεύση, άρωμα, χρώμα και να προσφέρουν συνολική απόλαυση στο παιδί, «μαθαίνουν» ακόμη και τους πιο ιδιότροπους στη γεύση χαρακτήρες να αποκτήσουν νέες ΥΓΙΕΙΝΕΣ διατροφικές συνήθειες.

- Συμφωνείτε ότι οι νόστιμες συνταγές δυστυχώς έχουν και τις πιο πολλές θερμίδες; Αν όχι, μας προτείνετε μια υγιεινή συνταγή σας με λίγες θερμίδες αλλά μεγάλη διατροφική αξία;
Η απόψή μου περί «διαίτης» (εννοώντας τη σωστή διατροφή κι όχι τη «δίαιτα αδυνατίσματος») είναι πως τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν όλες τις τροφές ανεξαιρέτως και να μην αφαιρούν καμιά θρεπτική ουσία από το διαιτολόγιό τους. Προσέχουν τις θερμίδες, όταν καταναλώνουν σωστά μετρημένες μερίδες, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την απαραίτητα αυξημένη σε θερμίδες δίαιτα όσων ανηλίκων γυμνάζονται ιδιαίτερα. Το υγιεινό δεν είναι απαραίτητα διαιτητικό, αλλά ούτε το διαιτητικό είναι σίγουρο πως είναι και υγιεινό! Σας παραθέτω μια σπιτική συνταγή για «μπάρες δημητριακών» που μπορείτε να ετοιμάσετε σπιτικά!

Συνταγή
Μπάρες δημητριακών

Υλικά
● 250 γρ. μαργαρίνη (όχι σόφτ)

● 1/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού

● 3 κουταλιές μέλι

● 3 κουταλιές γλυκόζη

● 3 κούπες κουάκερ (ή 2 κούπες κουάκερ και 1 κούπα αλεσμένα καβουρντισμένα ασπρισμένα αμύγδαλα ή καρυδόψιχα)

● 1/4 κούπας αλεύρι που φουσκώνει

● 1/4 κουταλάκι σόδα

● 1/2 κούπας σταφίδες μαύρες

ή ψιλοκομμένα δαμάσκηνα ξερά

● 1 κούπα ξερά φρούτα σε νιφάδες

(μπανάνες, κράνα ή κεράσια)

● 1 κούπα ψιλοκομμένα φρουί γλασέ (κόντιτα)

ή ξερά βερίκοκα ή παπάγια

● 1 κούπα καστανή ζάχαρη

● 1/4 κούπας σουσάμι

Εκτέλεση

1. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάλτε τη μαργαρίνη με το χυμό, το μέλι και τη γλυκόζη και ζεστάνετε ώσπου να λιώσει η μαργαρίνη. Κατεβάστε από τη φωτιά.

2. Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ρίξτε το μείγμα των υγρών υλικών κι ανακατέψτε καλά μ΄ ένα κουτάλι.

3. Στρώστε το ταψί του φούρνου ή ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί κι απλώστε επάνω το μείγμα. Θα πρέπει να έχει ύψος εκ.

4. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, 20΄- 25΄. Βγάλτε το από το φούρνο κι αφήστε το να κρυώσει. Κόψτε το σε ομοιόμορφα μακρόστενα κομμάτια (μπάρες) και φυλάξτε το καλυμμένο με πλαστική μεμβράνη, εκτός ψυγείου.

- Πιστεύετε ότι η μεσογειακή διατροφή είναι μακράν η καλύτερη όλων ή μήπως την υπερεκτιμάμε λόγω εντοπιότητας;
Έχω ασχοληθεί με όλες σχεδόν τις κουζίνες του κόσμου και προσωπικά επιλέγω από την κάθε μια τους τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να μας προσφέρουν ένα ποιοτικό αποτέλεσμα. Η ελληνική κουζίνα είναι μια από τις καλύτερες στον κόσμο, αλλά μπορούμε να βρούμε πολύ ενδιαφέροντα ερεθίσματα στην Κινεζική, τη Γαλλική, ακόμη & την Αμερικάνικη η οποία είναι μίξη από πολλές «κουλτούρες».
Οι Έλληνες έχουν γνωρίσει τα τελευταία χρόνια πολλές γεύσεις, άρα πιστεύω ότι είναι αρκούντως εκπαιδευμένοι για να επιλέξουν! Πρεσβεύω πάντα πως ό,τι σπιτικό είναι και υγιεινό! Άρα η μόνη μου ένσταση δεν αφορά στο ποια κουζίνα θα πρέπει να προτιμήσουμε για το καθημερινό μας φαγητό όσο στο να απομακρυνθούμε από το junk food, το ετοιματζίδικο, το πρόχειρο, το «απλοϊκό». Το σπιτικό φαγητό είναι πάντα πιο φτηνό, πιο υγιεινό και σίγουρα πιο νόστιμο απ'οποιοδήποτε delivery.

- Ως συγγραφέας και ιδιοκτήτρια του εκδοτικού οίκου Alba Editions, ποιες συνταγές - βιβλία βλέπετε ότι προτιμούν οι Ελληνίδες μαγείρισες;
Οι μεγαλύτερες σε ηλικία φίλες μας επιλέγουν πεντακάθαρα την ελληνική κουζίνα. Οι νεότερες νοικοκυρές δεν έχουν tabοο στις επιλογές τους & είναι παρά πολύ έτοιμες να πειραματιστούν με πολλές γεύσεις & διαφορετικές προτάσεις.
Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία σχετικά με το βιβλίο μου Εξωτική Κουζίνα», το όποιο κυκλοφόρησε το 1996 & όλοι οι φίλοι μας έλεγαν ότι δεν θα έχει καλή πορεία αφού το κοινό προτιμά συγκεκριμένα θέματα (π.χ. μεσογειακές γεύσεις, ελληνική κουζίνα κ.λπ.). Έχουμε κάνει έως τώρα (4) επανεκδόσεις με πολύ μεγάλη επιτυχία & ακόμη θετικότερα σχόλια.
Άρα... η καινοτομία χρειάζεται, αρκεί να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο αναγνωστικό κοινό.

- Έχετε 2 κορούλες, 14 και 8 ετών. Μαγειρεύετε παρέα όταν υπάρχει χρόνος; Τι αρέσει περισσότερο στις κόρες σας να φτιάχνετε μαζί;
Μαγειρεύουμε συνέχεια και η προετοιμασία κάθε συνταγής είναι το «γλυκό» μας παιχνίδι. Τα παιδιά διασκεδάζουν μαθαίνοντας νέα πράγματα ενώ βρίσκουν χρόνο να ξεχάσουν το καθημερινό άγχος από το πολύ φορτωμένο πρόγραμμα τους. Η μικρή μου κόρη, η Βέφα, έχει κολλήσει το οικογενειακό «μικρόβιο» της μαγειρικής δημιουργίας, αφού ασχολείται με το χώρο τόσο φανατικά… που γράφει ήδη το δικό της βιβλίο! Σχετικά με τη μεγάλη μου κόρη, τη Χαρά, θα πρέπει να αναφέρω πως είναι τόσο επηρεασμένη που ως θέμα της εργασίας της στη Χημεία επέλεξε τη… Σοκολάτα!
Προσοχή όμως… Επειδή «σέρνονται» παιδικοί διαγωνισμοί… και στη μαγειρική. Η ώρα αυτή είναι χαρά, διασκέδαση, αγχολυτική ΟΧΙ εσύ έχασες, εγώ κέρδισα. Όλοι κερδίζουν από την εμπειρία.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.