- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η Αποκριά στη Σκύρο

Σήμερα ταξιδεύουμε στη Σκύρο για να γνωρίσουμε τα έθιμα της Αποκριάς που αναβιώνουν κάθε χρόνο στο νησί τέτοιες μέρες. Ο εορτασμός της Αποκριάς στη Σκύρο είναι μοναδικός. Κυρίαρχη μορφή ο Γέρος και μαζί του η Κορέλα και ο Φράγγος. Τα σοκάκια του Χωριού «γεμίζουν» από τους ήχους των κουδουνιών και το θέαμα είναι πράγματι εντυπωσιακό.

Απόκριες στην Σκύρο
Σύμφωνα με την παράδοση της Ορθόδοξης θρησκείας πριν από το Πάσχα απαιτείται μια μακρά περίοδος νηστείας και κατάνυξης. Πριν μπουν σε αυτή την περίοδο προηγείται μια περίοδος φαγητού, διασκέδασης και ξεφαντώματος με αποκορύφωμα την τελευταία Κυριακή πριν τη νηστεία. Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας συνηθίζουν να μεταμφιέζονται και να ξεφαντώνουν, αλλά στη Σκύρο συνηθίζεται ένα διαφορετικό είδος παράδοσης. Τα σοκάκια της Σκύρου γεμίζουν από παρέες μεταμφιεσμένων οι οποίοι προκαλούν το ενδιαφέρον εξαιτίας της μυστηριώδους αμφίεσης και του θορύβου που προκαλούν.
Τρεις είναι οι τύποι των μεταμφιεσμένων. Ο κορυφαίος της παρέας ονομάζεται «Γέρος» είναι ντυμένος με την χειμερινή φορεσιά του τσοπάνη, φορώντας στο πάνω μέρος μαλλιαρή κάπα όμοια με προβιά τράγου, μάσκα από προβιά μικρού γιδιού και στην μέση είναι φορτωμένος με 40-60 κουδούνια κοπαδιού. Προχωράει με ρυθμικούς βηματισμούς κουνώντας τη μέση έτσι ώστε τα κουδούνια που είναι περασμένα στη μέση να δίνουν ήχους φοβερούς, αλλά ρυθμικούς και εναλλασσόμενους. Ο Γέρος συνοδεύεται από άλλο νέο ντυμένο με Σκυριανή γυναικεία φορεσιά και ίδια μάσκα, την κορέλα, που έχει στο χέρι του ένα μαντήλι που το κουνά χορεύοντας γύρω από αυτόν. Το τρίτο πρόσωπο της Σκυριανής Αποκριάς είναι ο Φράγκος. Φοράει Ευρωπαϊκό παντελόνι, μάσκα τυχαία, έχει ένα μεγάλο κουδούνι στο πίσω μέρος της μέσης του , κρατά ένα κοχύλι που το φυσάει διαρκώς και αυτό βγάζει ήχους σαν σφυρίγματα πλοίου.

Η Παράδοση
Μια φορά ήταν ένας γέρος τσοπάνης ο οποίος σε μια βαριά κακοκαιρία έχασε όλα του τα γιδοπρόβατα. Σάλεψε το μυαλό του από την μεγάλη στεναχώρια. Φόρεσε όλα τα κουδούνια από τα νεκρά του ζώα και κατέβηκε στο χωριό. Από κοντά και η γυναίκα του ντυμένη με κουρέλια (κορέλα).
Αυτή είναι η άποψη που θα ακούσεις αν ρωτήσεις κάποιον Σκυριανό για το αποκριάτικο έθιμο. Οι περισσότεροι μελετητές που έχουν ασχοληθεί με το αποκριάτικο έθιμο έχουν διαφορετική άποψη και αναζητούν την προέλευση του εθίμου στην αρχαιότητα και ειδικά στα διονυσιακά έθιμα.
Η ημερομηνία του εθίμου δεν είναι συγκεκριμένη μιας και εξαρτάται από το Πάσχα που είναι κινητή εορτή.

* Πηγή: Μάνος Φαλτάιτς, Η καταγωγή του Καρναβαλιού