Η βιογραφία του ζεύγους: Οι διαφορετικές φάσεις στη ζωή μιας σχέσης

του Σταύρου Καρπουχτσή, Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπευτή MSc

Στην προσπάθεια που κάνουν οι ψυχολόγοι-σύμβουλοι γάμων να προσεγγίσουν με επιτυχία και θετικό αποτέλεσμα τα προβλήματα των σχέσεων ή του γάμου ένα από τα πολλά «εργαλεία» που χρησιμοποιούν είναι και αυτό των διαδοχικών φάσεων της βιογραφίας του ζεύγους.

Είναι μια σχηματοποιημένη διαδοχή φάσεων που δίνει με συνοπτικό και καίριο τρόπο στα ζευγάρια σημαντικές φάσεις που διαδέχονται τη ζωή του. Η περιγραφή αυτή κάνει αρκετά σαφές στα ζευγάρια τη φάση στην οποία βρίσκονται όταν έρχονται με αίτημα βοήθειας στη θεραπεία αλλά και ταυτόχρονα επαναπροσεγγίζει με δημιουργικό τρόπο το παρελθόν αλλά και κυριότερα το παρόν. Ταυτόχρονα μπορεί να γίνει έναυσμα για δημιουργική και παραγωγική συζήτηση με τον θεραπευτή ώστε να οδηγηθεί το ζευγάρι στην επιθυμητή γι’αυτό επίλυση του προβλήματος του.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε σχηματικά και περιγραφικά τις φάσεις.

1. Η φάση του πρώτου έρωτα

Η φάση αυτή είναι το πρώτο διάστημα που το ζευγάρι σχετίζεται και αποφασίζει την στενή του επαφή. Είναι η πιο γλυκιά και ευτυχισμένη περίοδος για το ζευγάρι, τα πάντα μοιάζουν ρόδινα και ονειρικά, οι σύντροφοι θέλουν να κάνουν τα πάντα μαζί, να περνάνε το χρόνο τους παρέα, να μοιράζονται τη ζωή τους και είναι η περίοδος της πολύ έντονης σεξουαλικής ζωής του ζευγαριού. Είναι η φάση στην οποία ο ένας δεν βλέπει τον άλλον τόσο καθαρά, υπάρχουν προβολές σε σχέση με τα θέλω και την αντικειμενικότητα, ενώ η συγχώνευση της σχέσης δεν επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό την αυτονομία του κάθε συντρόφου.

2. Η φάση της αντίστασης

Στην περίοδο αυτή ξεκινάνε οι δυσκολίες για το ζευγάρι είναι η φάση κατά την οποία ο μήνας του μέλιτος έχει τελειώσει, και οι σύντροφοι αρχίζουν να βλέπουν ο ένας τον άλλον με πιο αντικειμενική ματιά και πολλές φορές δεν τους αρέσει καθόλου αυτό παρατηρούν ότι ο σύντροφος τους τελικά είναι. Η περίοδος αυτή συνοδεύεται από έντονους καυγάδες και συγκρούσεις, σεξουαλικά προβλήματα, ψυχοσωματικά συμπτώματα, μπορούμε να πούμε ότι είναι μια περίοδος μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε.

3. Η φάση της διαφοροποίησης

Κατά την περίοδο αυτή ο κάθε σύντροφος την αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του, αποφασίζει τις επιλογές του και κατά κάποιο τρόπο μένει μόνος του μέσα στη σχέση. Νιώθει υπεύθυνος για τις μικρές η μεγάλες επιλογές του και επιθυμεί να κερδίσει ξανά την «χαμένη» του «ανεξαρτησία». Η φάση αυτή έχει και την μεγαλύτερη πιθανότητα να οδηγήσει τη σχέση σε χωρισμό.

4. Η φάση της επαναπροσέγγισης

Στη φάση αυτή οι σύντροφοι αφού έχουν περάσει μια περίοδο αυτονομίας και μοναξιάς, αρχίζουν να έχουν και πάλι έντονη επιθυμία για το σύντροφο τους. Είναι η περίοδος που το ζευγάρι προσπαθεί να βρει νέους ή να επανακτήσει διαύλους επικοινωνίας και επαφής. Οι σύντροφοι προσπαθούν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον, να δημιουργήσουν νέες ισορροπίες και να κάνουν μια νέα αρχή ένα νέο ξεκίνημα για τη σχέση.

5. Η φάση της ενοποίησης


Η περίοδος αυτή είναι η πιο ώριμη φάση στη ζωή του ζευγαριού. Οι ισορροπίες μέσα στη σχέση έχουν αποκατασταθεί και οι σύντροφοι έχουν οργανώσει τη ζωή τους ώστε να είναι αυτόνομοι μέσα στη σχέση. Είναι η φάση που όταν το ζευγάρι είναι μαζί έχει βρεί τον τρόπο να είναι δύο αυτόνομοι σύντροφοι και όταν το ζευγάρι είναι χωριστά και αυτόνομοι μπορούμε να ανήκουμε ό ένας στον άλλο.

Οι φάσεις αυτές που μπορεί να διατρέχουν τη βιογραφία της σχέσης δεν είναι μια διαδικασία που συμβαίνει μια φορά και δεν επαναλαμβάνεται, μπορεί και μετά τη φάση της ενοποίησης εξωτερικοί ή εσωτερικοί παράγοντες να διαταράξουν την ισορροπία και το ζευγάρι να μπει ξανά και ξανά σε διαδικασία. Η μόνη φάση που δυστυχώς δεν επαναλαμβάνεται είναι η πρώτη φάση του έντονου έρωτα.

Παρατηρώντας τις διαφορετικές περιόδους που περνάει το ζευγάρι, μπορούν οι σύντροφοι να πάρουν απόσταση από δύσκολες και αρνητικά φορτισμένες στιγμές καθώς και να εκτιμήσουν θετικά στοιχεία και αποθέματα που είναι σημαντικά και για τους δύο.

info
Σταύρος Καρπουχτσής
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής MSc

Γρηγ. Λαμπράκη 10, Ν.Εγνατία, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο/FAX 2310 912382

[email protected]
www.epilysi.com