- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η γέννηση της φωτογραφίας

Όλα ξεκίνησαν το 1816, όταν ο Γάλλος εφευρέτης Νισεφόρ Νιεπς άρχισε να κάνει κάποια πειράματα πάνω στη φωτοευαισθησία διαφόρων ουσιών, όπως είναι το βιτουμένιο της Ιουδαίας. Το αποτέλεσμα αυτών των πειραμάτων ήταν η ανακάλυψη της φωτογραφίας. Βέβαια, μη φανταστείτε πως οι πρώτες φωτογραφίες, όπως και οι πρώτες φωτογραφικές μηχανές είχαν τη σημερινή μορφή και απόδοση. Στην αρχή λοιπόν, οι φωτογραφίες έβγαιναν με δαγεροτυπία (1839), το γνωστό φωτογραφικό κουτί, που ίσως έχετε δει σε κάποιες ταινίες του βωβού κινηματογράφου ή σε ντοκιμαντέρ, και το φωτογραφικό είδωλο αποτυπωνόταν πάνω σε χάλκινη πλάκα. Στη συνέχεια, γύρω στα 1882 οι φωτογραφίες άρχισαν να βγαίνουν με το λεγόμενο φωτογραφικό όπλο, εφεύρεση του Ετιέν-Ζιλ Μαρέ. Το όπλο αυτό μπορούσε να τραβάει 12 φωτογραφίες στο λεπτό.
Το 1923 έρχεται η περίφημη Leica, ενώ το 1948 κάνει την εμφάνισή της η πρώτη Polaroid. Το 1963 κυκλοφορεί η Instamatic, που ήταν φτηνή και αυτόματη. Το 1986 κυκλοφορεί για πρώτη φορά μηχανή μιας χρήσης για να φτάσουμε στο 1990 οπότε και κυκλοφορούν οι ψηφιακές μηχανές με την οθόνη που μας βοηθά να βλέπουμε από απόσταση όλη την εικόνα που θέλουμε να τραβήξουμε.

Τα πρώτα χρόνια, οι φωτογράφοι ασχολούνταν με σταθερά αντικείμενα. Ο λόγος βρίσκεται στο ότι το αντικείμενο έπρεπε να παραμείνει ακίνητο για 2 λεπτά περίπου μέχρι να αποτυπωθεί σωστά και με ακρίβεια η εικόνα. Αυτή η ανάγκη σιγά σιγά ξεπεράστηκε και οι φωτογράφοι σταδιακά μπορούσαν να τραβούν και κινούμενα αντικείμενα. Όλη αυτή η εξέλιξη μάς έφερε πιο κοντά στη δημιουργία του κινηματογράφουν, ο οποίος μας δείχνει την κίνηση σε 24 εικόνες το δευτερόλεπτο.