- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η γιόγκα μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης στις εγκύους

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια ιδιαίτερη περίοδος για την μέλλουσα μαμά καθώς ταλαιπωρείται από ορμονικές αλλά και ψυχολογικές διακυμάνσεις που σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στην πρόκληση κατάθλιψης.

Οι ερευνητές του University of Michigan Health System σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Complementary Therapies in Clinical Practice, αποκαλύπτει ότι οι έγκυες γυναίκες που αντιμετωπίζουν κάποια σοβαρή κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να ωφεληθούν από την ενασχόλησή τους με τη γιόγκα. Η νέα έρευνα έχει τεράσταια σημασία καθώς οικοδομεί μια βάση για νέες μελέτες σχετικά με το πώς η γιόγκα μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αισθήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι ειδικοί αξιολόγησαν ψυχικά υψηλού κινδύνου εγκύους που διανύουν την 12 έως και την 26 εβδομάδα κύησης και οι οποίες συμμετείχαν σε ομάδες mindfulness yoga 90 λεπτών, για 10 εβδομάδες. Εστίασαν σε στάσεις για εγκύους και στην αύξηση της συνειδητοποίησης του πώς αλλάζει το σώμα καθώς μεγαλώνει το μωρό. Στο τέλος της έρευνας, η ομάδα ανακάλυψε ότι στις υπό μελέτη μαμάδες είχαν περιοριστεί σημαντικά τα καταθλιπτικά συμπτώματα που μέχρι πρότινως παρουσιάζαν, ενώ οι μέλλουσες μητέρες ανέφεραν ότι είχαν αναπτύξει ισχυρότερη προσκόλληση στα έμβρυά τους.

Η ερευνήτρια Maria Muzik, του Center for Human Growth and Development, δήλωσε ότι ακούμε για εγκύους που δοκιμάζουν τη γιόγκα για τη μείωση του στρες αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσο αποτελεσματική είναι η μέθοδος. Η νέα έρευνα παρέχει υποσχόμενες πρώτες ενδείξεις ότι η mindfulness yoga μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί αποτελεσματική εναλλακτική λύση στη φαρμακευτική αγωγή για εγκύους που εμφανίζουν σημάδια κατάθλιψης. Σύμφωνα με τη Muzik ακόμα και αν τα αντικαταθλιπτικά είναι εμφανώς αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των διαταραχών διάθεσης, προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι πολλές έγκυες είναι διστακτικές να τα λάβουν καθώς ανησυχούν για την ασφάλεια του μωρού. Επιπλέον ανέφερε ότι δυστυχώς λίγες γυναίκες που πάσχουν από περιγεννητικές διαταραχές υγείας λαμβάνουν αγωγή εκθέτοντας αυτές και το παιδί στην αρνητική επίπτωση της ψυχικής νόσου σε μια από τις πιο ευάλωτες περιόδους. Για αυτό η ανάπτυξη εφικτών εναλλακτικών αγωγής είναι σημαντική.