- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η Διεθνής Ημέρα Αυτοχθόνων Λαών του Κόσμου διαδίδει τον σεβασμό στη διαφορετικότητα

Η φετινή Διεθνής Ημέρα των Αυτοχθόνων Λαών του Κόσμου (9 Αυγούστου) έχει στόχο να διαδώσει μέσα από τα ΜΜΕ και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τη σημασία της διατήρησης των αυτοχθόνων πολιτισμών.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 370 εκατομμύρια ιθαγενείς σε περίπου 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ζουν με τις μοναδικές τους παραδόσεις, διατηρούν την κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά τους χαρακτηριστικά που είναι διαφορετικά από εκείνα των κυρίαρχων κοινωνιών. Σκορμισμένοι σε όλο τον κόσμο από την Αρκτική έως τον Αμαζόνιο, οι αυτόχθονες αντικατοπτρίζουν την πολιτισμική πολυμορφία του κόσμου και είναι οι ζωντανοί θεματοφύλακες της βιοποικιλότητάς του.

Η Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Αυτοχθόνων Λαών, που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2007, αναγνωρίζει το δικαίωμα των αυτοχθόνων λαών στην αυτοδιάθεση (άρθρο 3), καθώς και το δικαίωμά τους να ασκούν ελεύθερα την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική τους ανάπτυξη.

Η Διεθνής Ημέρα των Αυτοχθόνων Λαών του Κόσμου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Αυγούστου, σε αναγνώριση της πρώτης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τους Αυτόχθονες Λαούς, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη το 1982.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Διεθνή Ημέρα, ανατρέξτε http://www.un.org/en/events/indigenousday ή social.un.org / index / IndigenousPeoples.aspx. [2]