Η επιλόχεια κατάθλιψη πιο κοντά στις γυναίκες που γεννούν με καισαρική

Νέα μελέτη έρχεται να αναδείξει ένα σημαντικότατο πρόβλημα, που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες που αναγκάζονται ή επιλέγουν να γεννήσουν με καισαρική. Όπως μάλιστα επισημαίνουν οι ειδικοί του Εθνικού Πανεπιστημίου Γιανγκ-Μινγκ στην Ταϊβάν, οι οποίοι μελέτησαν περισσότερες από 10.000 μητέρες στη χώρα, ο κίνδυνος επιλόχειας κατάθλιψης είναι ακόμα μεγαλύτερος στις γυναίκες εκείνες που υποβάλλονται σε καισαρική από επιλογή και όχι επειδή συντρέχουν ιατρικοί λόγοι.

Τι δείχνουν τα νούμερα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους οι γυναίκες που δεν έφεραν στον κόσμο το παιδί τους με καισαρική είχαν ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιλόχεια κατάθλιψη. Στην περίπτωση που η καισαρική επιλεγόταν από τη γυναίκα για άλλους «πρακτικούς» και όχι ιατρικούς λόγους, ο κίνδυνος επιλόχειας κατάθλιψης ήταν μεγαλύτερος κατά 48% σε σύγκριση με το εάν η καισαρική διεξαγόταν στο πλαίσιο ιατρικής ανάγκης.


Ποια η άποψη των ειδικών

Οι ειδικοί συνδέουν την καισαρική με την επιλόχεια κατάθλιψη λέγοντας ότι οφείλεται στο γεγονός πως η ανάρρωση από τη διαδικασία της καισαρικής είναι μεγαλύτερη για τη γυναίκα σε σύγκριση με τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού. Υποθέτουν επίσης ότι μπορεί να έχει συγχρόνως τη «ρίζα» της στο γεγονός ότι η γυναίκα διακατέχεται από ένα αίσθημα αποτυχίας και απώλειας ελέγχου όταν αφήνει τη διαδικασία του τοκετού στα χέρια των χειρουργών.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα σχεδόν ένας στους δύο τοκετούς διενεργείται με καισαρική τομή (ποσοστό 47,3%) τη στιγμή που στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 18%. Για ποιον λόγο η χώρα μας κρατά αυτήν την «αρνητική» ευρωπαϊκή πρωτιά στις καισαρικές; Οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι η «βιομηχανοποίηση» του τοκετού βολεύει τόσο τους γιατρούς που μπορούν να διεξαγάγουν πολύ περισσότερες προγραμματισμένες γέννες μέσα στο 24ωρο, όσο και αρκετές γυναίκες που είτε θέλουν λόγω αυστηρού προγράμματος να γνωρίζουν πότε θα γεννήσουν είτε φοβούνται τις ωδίνες του τοκετού. Συν του ότι πολλές γυναίκες πλέον γεννούν στην Ελλάδα σε μεγάλη ηλικία (ένα σεβαστό ποσοστό έχει μάλιστα υποβληθεί προηγουμένως σε εξωσωματική γονιμοποίηση) αυξάνει τις πιθανότητες διενέργειας καισαρικής.