“Η επιστήμη είναι…στα καλύτερά της!” στο Ίδρυμα Ευγενίδου (1-2/10)

Η διαδραστική έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας προσκαλεί τους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους επιστήμονες να συμμετέχουν κάθε Σάββατο και Κυριακή του Οκτωβρίου σε νέες επιστημονικές δραστηριότητες.
Πριν ξεκινήσουν οι νέες δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε με τα πειράματα που έκλεψαν την παράσταση, ενώ επαναλαμβάνονται όλες οι μικρές ιστορίες επιστήμης που, αυτή τη φορά, συνδυάζονται με δραστηριότητες!
Χαρτονομίσματα που τυλίγονται στις φλόγες, αλλά δεν καίγονται, αυτόματη ανάφλεξη, τεράστιες σαπουνόφουσκες και αυγά που πέφτουν από το δεύτερο όροφο υπόσχονται να σας κάνουν να δείτε την επιστήμη με άλλο μάτι!

Πειράματα – Ώρα 13:30 έως 14:10 μ.μ. (προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες)
Τα πειράματα περιλαμβάνουν εντυπωσιακές επιδείξεις της χρονιάς που πέρασε.
Μεταξύ άλλων θα δείτε:
Φωτογραφία: Πώς κατασκευάστηκαν τα πρώτα φωτογραφικά φιλμ; Παρακολουθήστε την εμφάνιση ενός αυτοσχέδιου αρνητικού και ανακαλύψτε τα μυστικά των πρώτων φωτογράφων!
Τα μυστικά της Φωτιάς: Αυτόματη ανάφλεξη συμβαίνει για τα μάτια σας μόνο! Ανάβουμε φωτιά χωρίς φωτιά και τη σβήνουμε χωρίς να φυσάμε. Η Χημεία θα λύσει το μυστήριο.
Οξυγόνο: Πώς ανακαλύφθηκε το οξυγόνο, ποιος ήταν υπεύθυνος για την ανακάλυψη και τι ρόλο παίζει στη ζωή μας;
Στην άκρη του ουράνιου τόξου: Πρόκειται για τα διάσημα πειράματα της οπτικής του Νεύτωνα, τα χρώματα της ίριδας, την ανάλυση και τη σύνθεση του φωτός! Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωμάτων!
Αντικείμενα που εξαφανίζονται: Πώς εξαφανίζεται ένα ποτήρι μπροστά στα μάτια μας; Την απάντηση θα τη δώσουν οι ιδιότητες του φωτός. Ένα πείραμα που μπορούν να επαναλάβουν όλοι!
Χαρτονομίσματα που αντιστέκονται στη φωτιά: Ένα χαρτονόμισμα που τυλίγεται στις φλόγες, αλλά δεν καίγεται! Οι νόμοι της φυσικής και της χημείας στην υπηρεσία του αδιανόητου.
Χημεία… η μαγική: Υγρά που αλλάζουν με αναπάντεχο τρόπο! Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας!

Μικρές Ιστορίες Επιστήμης… σε δράση – Ώρα 16:30 έως 17:30 μ.μ. (προτείνεται για παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες)
Τον Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί μια πλήρης ανασκόπηση των συναρπαστικών αφηγήσεων της προηγούμενης χρονιάς. Όσοι δεν προλάβατε αλλά και όσοι θέλετε να θυμηθείτε ξανά τα ταξίδια που κάναμε στο χρόνο έχετε τη δυνατότητα να μας επισκεφθείτε τα τέσσερα σαββατοκύριακα που αναφέρονται παρακάτω. Αυτή τη φορά όμως οι αφηγήσεις συνοδεύονται και από ανάλογες δραστηριότητες και κατασκευές!


Το προσεχές σαββατοκύριακο 1-2 Οκτωβρίου, τα παιδιά που θα συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Ιδρύματος θα ασχοληθούν με την ενότητα “Κοπέρνικος, Μπράχε και Κέπλερ: Τρεις σπουδαίοι αστρονόμοι”. Τα παιδιά θα ανακαλύψουν την ατμοσφαιρική αυτή εποχή, όπου ένας παλιός κόσμος πέθανε και ένας νέος κόσμος γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες των αστεριών! Στη συνέχεια, θα μελετήσουν με εξαιρετικά απλό τρόπο τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων!

Ίδρυμα Ευγενίδου
Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο
Τηλ. 210-9469600