Η ζωή και το έργο του Άλμπερτ Αϊνστάιν στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι στον κόσμο του Άλμπερτ Αϊνστάιν! Μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν ενδιαφέρουσες και άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου αυτού επιστήμονα του 20ου αιώνα.

Διαδραστική Αφήγηση
ΑΪΝΣΤΑΙΝ: «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση».
(προτείνεται για παιδιά άνω των 11 ετών και ενήλικες)
Κάθε Σάββατο και Κυριακή του Φεβρουαρίου (ώρα 16:30 έως 17:30), συγχρονίστε τα ρολόγια σας και ελάτε να ακούσετε μια μαγευτική αφήγηση για τον άνθρωπο που έχει συνδέσει τη ζωή του με τη σύγχρονη Φυσική όσο κανείς, τον Άλμπερτ Αϊνστάιν!

Θα μιλήσουμε για τη ζωή και το έργο ενός από τους πιο σημαντικούς φυσικούς του 20ού αιώνα και θα δούμε πώς και γιατί η Θεωρία της Σχετικότητας επικράτησε διαμορφώνοντας τη σύγχρονη εικόνα για τον κόσμο. Πώς ένας υπάλληλος σε γραφείο ευρεσιτεχνιών έγινε καθηγητής παγκόσμιας εμβέλειας και το έργο του τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ; Τι περιγράφουν η Ειδική και η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας και ποια η συμβολή του Αϊνστάιν στη δημιουργία της Κβαντικής Φυσικής; Πώς ο χώρος και ο χρόνος άλλαξαν από τότε μια για πάντα; Ποιες ήταν οι πολιτικές και ανθρωπιστικές πεποιθήσεις του Αϊνστάιν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και πώς αντέδρασε μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας; Παράλληλα με την αφήγηση, οι επισκέπτες συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα τους φέρουν πιο κοντά στα αποτελέσματα της σκέψης του Αϊνστάιν και θα κατανοήσουν γιατί είπε: «Νεύτων, συγχώρεσέ με!».

Ομιλία Δρ. Βάλιας Λύρατζη
(Διδάκτωρ Αστροφυσικής, Πανεπιστημίου Αθηνών).
Ο παράξενος κόσμος της Θεωρίας της Σχετικότητας
(προτείνεται για παιδιά άνω των 11 ετών και ενήλικες)
Πόσο πραγματικό είναι το Σύμπαν που παρατηρούμε; Τι μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε οι αισθήσεις μας; Πώς είναι το πραγματικό Σύμπαν; Η Διδάκτωρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βάλια Λύρατζη παρουσιάζει τις απαντήσεις που δίνει η Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου (ώρα 18:00) στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας. Η ομιλία θα επαναληφθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου (ώρα 18:00).

Η Θεωρία της Σχετικότητας

Η Θεωρία της Σχετικότητας που διατύπωσε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είναι σε όλους γνωστή από την πρόβλεψη μιας σειράς παράδοξων γεγονότων που συμβαίνουν στο Σύμπαν και τα οποία με την πάροδο του χρόνου αποδείχθηκαν και πειραματικά. Σύμφωνα με τη θεωρία της Σχετικότητας, η ταχύτητα ενός σώματος μέσα στο ορατό Σύμπαν, παρά την αντίθετη γνώμη της κλασικής Νευτώνειας Φυσικής, δεν μπορεί να ξεπεράσει την ταχύτητα του φωτός. Ο χώρος και ο χρόνος μπορούν να παραμορφωθούν, να επιμηκυνθούν και να συμπιεστούν. Σύμφωνα με τη Θεωρία της Σχετικότητας, η μάζα ενός σώματος δεν παραμένει σταθερή, αν μεταβάλλεται η ταχύτητά της, ενώ μπορεί να μετατραπεί σε καθαρή ενέργεια με βάση την περίφημη σχέση Ε = mc2, που αποτέλεσε τη θεωρητική βάση της πρώτης ατομικής βόμβας. Αυτό, όμως, που δεν είναι ευρύτερα γνωστό, είναι ότι ο Αϊνστάιν απέδειξε ότι ολόκληρο το παρατηρούμενο και μετρούμενο Σύμπαν δεν είναι παρά μια εικόνα του πραγματικού Σύμπαντος. Όσα οι ανθρώπινες αισθήσεις αντιλαμβάνονται σαν ύλη ή ενέργεια, για τη Θεωρία της Σχετικότητας, δεν είναι παρά μια καμπύλωση του τρισδιάστατου χώρου. Και επειδή ο χώρος είναι ένα αισθητό τίποτα, ένα πύκνωμα ύλης δεν είναι παρά μια καμπύλωση του τίποτα, το οποίο ο εγκέφαλός μας, και μόνο αυτός, μετασχηματίζει σε κάτι που ονομάζουμε και αντιλαμβανόμαστε σαν ύλη.

Σημείωση: Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Αν επιθυμείτε να συνδυάσετε επίσκεψη στη Διαδραστική Έκθεση και παράσταση στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, μπορείτε να προμηθευτείτε το συνδυαστικό εισιτήριο από τα ταμεία του Ιδρύματος Ευγενίδου ή ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου http://www.eugenfound.edu.gr.

Ίδρυμα Ευγενίδου
Λ.Συγγρού 387
Τ.: 210 9469600