- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η ζωή πριν από τη γέννηση

Πώς είναι η ζωή μέσα στη μήτρα; Οι επιστήμονες μπόρεσαν να την παρατηρήσουν και να τη φωτογραφήσουν. Αυτά τα καταπληκτικά ντοκομούνεντα δείχνουν ότι η ζωή πριν από τη γέννηση είναι πιο περιπετειώδης απ’ όσο πίστευαν άλλοτε. Ως ένα σημείο ο αμνιακός σάκος απομονώνει από τον έξω κόσμο το έμβρυο που επιπλέει μέσα σ’αυτόν. Αιωρούμενο μέσα στο υγρό, το έμβρυο είναι προφυλαγμένο από ξαφνικές συγκρούσεις, απότομα χτυπήματα και άλλους σοβαρούς τραυματισμούς. Το υγρό διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία, παρέχοντας έτσι πρόσθετη προστασία από την υπερβολική ζέστη και το κρύο. Το “φράγμα” του πλακούντα, που διαχωρίζει την κυκλοφορία του αίματος της μητέρας από αυτήν του εμβρύου, προφυλάσσει από ορισμένες (όχι όμως όλες) βλαβερές ξένες ουσίες.

Το έμβρυο κοιμάται και ξυπνάει σε ακανόνιστα διαστήματα και μάλλον την περισσότερη ώρα είναι κοιμισμένο. Τα μωρά φαίνεται πως έχουν μια αγαπημένη στάση, στην οποία βολεύονται για να κοιμηθούν. Συνήθως, κουλουριάζονται με τα γόνατα λυγισμένα προς το σώμα και το σαγόνι στο στήθος. Όταν είναι ξύπνιο, το έμβρυο μπορεί να κινείται ελεύθερα μέσα στο αμνιακό υγρό, αλλάζοντας συχνά πλευρά ή και ακόμα γυρνώντας ανάποδα. Η μητέρα νιώθει στην αρχή αυτές τις κινήσεις σαν μικρό τρεμούλιασμα, που σύντομα γίνονται κλωτσιές και σουβλιές. Πότε, πότε το μωρό έχει λόξυγγα και η κοιλιά της μητέρας συσπάται με μια σειρά από ρυθμικά τινάγματα. Η δραστηριότητα μειώνεται λίγο κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, όταν το μωρό καταλαμβάνει τόσο χώρο μέσα στο σάκο, που οι κινήσεις αυτές είναι αδύνατες.

Το μωρό άλλοτε είναι σε όρθια θέση και άλλοτε ανάποδα. Καμιά από τις στάσεις αυτές δεν φαίνεται να το ενοχλεί. Τα τεστ δείχνουν ότι το έμβρυο μπορεί ίσως να δει και είναι σχεδόν βέβαιο ότι ακούει. Η αφή και η ικανότητα να ξεχωρίζει τις αλλαγές της θερμοκρασίας είναι αισθήσεις που ανπτύσσονται μέσα στους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής. Η ευαισθησία αρχίζει στο πρόσωπο και σταδιακά αναπτύσσεται σε ολόκληρο το σώμα.

Ένας παλιός γυναικείος μύθος λέει ότι οι εμπειρίες της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να σημαδέψουν ή να επηρεάσουν το μωρό. Αυτό μάλλον δεν είναι αλήθεια, γιατί τα νεύρα της μητέρας και του παιδιού δεν συνδέονται με κανένα τρόπο. Ακόμα κι έτσι, το έμβρυο μπορεί να αντιδρά στις συναισθηματικές αντιδράσεις του περιβάλλοντος της μητέρας. Οι κινήσεις του εμβρύου αυξάνονται όταν η μητέρα έχει άγχος. Όπως φαίνεται, αυτές οι αλλαγές είναι αποτέλεσμα αυξημένης έκκρισης των μητρικών ορμονών, όταν υπάρχει άγχος, οι οποίες διαπερνούν το “φράγμα” του πλακούντα και επιδρούν στο έμβρυο.

Είναι ευχάριστη η ζωή μέσα στη μήτρα; Το παιδί φαίνεται να περνάει μια γαλήνια, άνετη ζωή. Γι’ αυτόν το λόγο, ορισμένοι γιατροί θεωρούν ότι η γέννηση είναι τραυματική εμπειρία και υποστηρίζουν ότι ο τοκετός πρέπει να γίνεται σε ένα ζεστό δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό, όπου το μωρό πλένεται αμέσως με χλιαρό νερό για ν’ αναπλαστεί έτσι το εμβρυακό περιβάλλον. Μια άλλη άποψη υποστηρίζει ότι στο τέλος των εννέα μηνών, τα μέλη του μωρού είναι μουδιασμένα και τα αποθέματα οξυγόνου και τροφής, που έχει το μωρό, είναι ελάχιστα. Σύμφωνα μ’ αυτή την άποψη η έξοδος στον έξω κόσμο είναι επιθυμητή.

Πηγή: Το βιβλίο του παιδιού