- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη στη στοά του Booze Cooperativa (17/7)

Διαβάζετε και αναρωτιέστε τι εννοούμε λέγοντας “Ζωντανή Βιβλιοθήκη”. Λοιπόν, η Ζωντανή Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει χάρτινα βιβλία, αλλά ανθρώπους με διάθεση να μοιραστούν τη δική τους προσωπική εμπειρία με τους αναγνώστες τους, με στόχο να καταπολεμήσουν τις κοινωνικές διακρίσεις, να σπάσουν τα στερεότυπα και να ενισχύσουν την προώθηση της ποικιλομορφίας.
Μια τρανς γυναίκα, ένας οροθετικός, μια ηθοποιός με αναπηρία, ένας πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, μια γυναίκα με νανισμό, άνθρωποι που έχουν αντιμετωπίσει χρόνιο θεσμικό και κοινωνικό ρατσισμό, προσφέρονται για “διάβασμα” μέσα από μια προσωπική συζήτηση του αναγνώστη / αναγνώστριας με το “ζωντανό βιβλίο” που αυτός / αυτή έχει επιλέξει.
Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη ξεκίνησε πριν από δέκα περίπου χρόνια από μια παρέα εφήβων στη Δανία ως μια δράση κατά της ρατσιστικής βίας. Όπως δηλώνει ο εμπνευστής της ιδέας Ronni Abergel, σκοπός της δράσης ήταν να δώσει την ευκαιρία στους ανθρώπους να μιλήσουν, για να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν περισσότερα κοινά από αυτά που τους χωρίζουν (διαβάστε την πλήρη αποκλειστική συνέντευξη του Abergel στο www.humanlibrary.gr).
Στην Ελλάδα η Ζωντανή Βιβλιοθήκη συστάθηκε πριν από ενάμισι χρόνο από μια ομάδα εθελοντών και εθελοντριών, ως ένα μέσο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων. Από τότε η ομάδα μεγάλωσε και εμπλουτίστηκε, για να φτάσει σήμερα να αποτελείται από 50 και πλέον άτομα με διαφορετικές εμπειρίες: πρόσφυγες, γκέι άνδρες, μετανάστριες, ανθρώπους με αναπηρία, λεσβίες, αντιρρησίες συνείδησης, οροθετικούς. Στις εκδηλώσεις της Ζωντανής Βιβλιοθήκης εκατοντάδες αναγνώστες και αναγνώστριες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τα “ζωντανά βιβλία”, να ακούσουν τις ιστορίες τους αλλά και να τους κάνουν ερωτήσεις, για να συνειδητοποιήσουν τα στερεότυπα που έχουν υιοθετήσει για κάποιες ομάδες συνανθρώπων μας και να έρθουν τελικά αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις τους.
Την Κυριακή 17 Ιουλίου από τις 18.00 ως τις 23.00 διοργανώνεται μία ακόμα Ζωντανή Βιβλιοθήκη στο κέντρο της Αθήνας, στον εδώ και χρόνια δραστήριο πολυχώρο Booze Cooperativa, στο νέο αίθριο χώρο του (Κολοκοτρώνη 57-59).
Ο χώρος είναι προσβάσιμος για Άτομα με Αναπηρία, ενώ θα υπάρχει και κατάλογος βιβλίων σε Braille και μεγαλογράμματη γραμματοσειρά. Θα παρέχεται ακόμα ζωντανό λεξικό (διερμηνεία) στα Αγγλικά, τα Νταρί (Αφγανιστάν) και τα Φαρσί (Ιράν) αλλά και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, στην περίπτωση που ο αναγνώστης δεν μιλάει τη γλώσσα του βιβλίου. Τέλος, θα υπάρχει δυνατότητα δημιουργικής φύλαξης των παιδιών των αναγνωστών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Ζωντανή Βιβλιοθήκη.
Ελάτε να διαβάσετε εκείνες τις ιστορίες που σας προκαλούν, σας δυσκολεύουν, σας ιντριγκάρουν. Ελάτε εκεί που οι ιστορίες ζωντανεύουν…

ΤΙ: Ζωντανή Βιβλιοθήκη, μια βιωματική δράση για τις διακρίσεις, την προκατάληψη, τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

ΠΟΥ: Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57-59
Τηλ.: 210 3240944

ΠΟΤΕ: Κυριακή 17 Ιουλίου, ώρα 18.00-23.00

Για περισσότερες πληροφορίες και ενδεικτικό κατάλογο των βιβλίων: www.humanlibrary.gr