Η “Κάθετη έξοδος” του Πασχάλη Λαμπαρδή πήρε το βραβείο Αναγνωστών


Το βραβείο Αναγνωστών του 2012 απονεμήθηκε  στο μυθιστόρημα «Κάθετη έξοδος» του Πασχάλη Λαμπαρδή (Εκδόσεις Πατάκη).
Η ψηφοφορία ανέδειξε –για έβδομη χρονιά– το αγαπημένο ελληνικό μυθιστόρημα του αναγνωστικού κοινού, επιλέγοντας ένα από τα μυθιστορήματα της «βραχείας λίστας».

Η Κάθετη έξοδος του Πασχάλη Λαμπαρδή είναι ένα διαφορετικό, εξαιρετικά επίκαιρο μυθιστόρημα, που προκαλεί τον αναγνώστη να συλλογιστεί τον σκοπό του δικού του ταξιδιού στη ζωή.

Το Βραβείο Αναγνωστών διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) σε συνεργασία με την ΕΡΤ και είναι ιδιαίτερο στο είδος του, καθώς οι ίδιοι οι αναγνώστες καλούνται να ψηφίσουν το αγαπημένο ελληνικό μυθιστόρημα της χρονιάς.

Ο Πασχάλης Λαµπαρδής γεννήθηκε στις Σέρρες το 1960. Σπούδασε Μηχανικός-Ηλεκτρολόγος ενώ γνώριζε ότι ο δρόμος του είναι η συγγραφή. Ταξίδεψε πολύ ακολουθώντας τα σημάδια της ζωής. Κάθε βιβλίο του είναι προϊόν έρευνας. Για τις ανάγκες της συγγραφής του βιβλίου του «Κάθετη έξοδος» σπουδάζει Ψυχολογία και ειδικεύεται σε διάφορες προσεγγίσεις. Ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένος στην έρευνα και τη συγγραφή.

Το βιβλίο έχει φόντο µια ταινία-υπερπαραγωγή, µ’ ένα σενάριο εκπληκτικό, που έχει τη δύναµη ν’ αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται η ανθρωπότητα, ή µάλλον τον τρόπο που της επιβάλλουν να σκέφτεται… Ο σκηνοθέτης Στέφανος Ανεµογιάννης επιλέγεται από µία µυστηριώδη οργάνωση για να σκηνοθετήσει αυτή την ταινία. Ενώ η ανάγνωση του σεναρίου τον αφήνει έκπληκτο και είναι γι’ αυτόν µια µεγάλη πρόκληση, ο ίδιος βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγµή της ζωής του και είναι έτοιµος να καταρρεύσει. Ταυτόχρονα και απροσδόκητα, εµφανίζεται µπροστά του η Αθηνά, µια καινοτόµος ψυχολόγος που χρησιµοποιεί τεχνικές της ψυχολογίας για να δηµιουργήσει µια σταθερή γέφυρα, η οποία θα βοηθήσει τον Στέφανο να περάσει από το ενοχικό του παρελθόν σ’ ένα ισορροπηµένο παρόν µε το πρόσωπο στραµµένο στο φωτεινό µέλλον. Σαν άλλη Αριάδνη θα του δώσει τον µίτο για να βγει από τον προσωπικό του λαβύρινθο. Ο Στέφανος την ερωτεύεται µε πάθος και βιώνει αυτό που λέγεται «µεγάλη αγάπη», ανασυντάσσει τις δυνάµεις του για να κατορθώσει να φέρει εις πέρας το έργο του. Όµως το σενάριο της ταινίας απέχει ελάχιστα από την πραγµατικότητα. Δύο τεράστιες δυνάµεις γιγαντώνονται και συγκρούονται, το καλό και το κακό, και ο κίνδυνος παραµονεύει στην Κρήτη, το νησί του Λαβυρίνθου. Ποιοι επιβάλλουν στους ανθρώπους να βρίσκονται εγκλωβισµένοι µέσα στον Λαβύρινθο; Και ποιοι είναι αυτοί που δείχνουν την έξοδο, την ΚΑΘΕΤΗ ΕΞΟΔΟ;