Η καλύτερη συνταγή για να φτιάξετε μόνοι σας πλαστελίνη

Η ακριβής μετάφραση της φράσης “Play Dough” σημαίνει “παίζω ζυμάρι”. Όλοι οι γονείς έχουμε αγοράσει τα εξαιρετικά ελκυστικά, πολύχρωμα ζυμαράκια για να παίξουν τα παιδιά, τα οποία δυστυχώς, έπειτα από λίγες μέρες, μπορεί και ώρες, καταλήγουν στα σκουπίδια. Κι όμως, είναι τόσο εύκολο να φτιάξουμε πλαστίνη μόνες μας ή και με τη βοήθεια των παιδιών, που δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα με μια δοκιμή. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

Τι πλεονεκτήματα έχετε φτιάχνοντας μόνες σας πλαστελίνη:

• είναι πάμφθηνο, μπορείτε να το φτιάξετε σε μεγάλες ποσότητες π.χ. για κάποιο παιδικό πάρτι (είτε να παίξουν τα μικρά είτε να το πάρουν μαζί τους ως δωράκι).
• Μπορείτε να τα φτιάξετε για να τα πάτε δώρο, απλά συσκευάζοντάς τα όμορφα (πιο πολύ θα σας στοιχίσει η συσκευασία παρά η κατασκευή).
• Μπορείτε να το φτιάξετε μαζί με τα παιδιά και να έχουν και αυτά μία αίσθηση ικανοποίησης.
• Και το πιο κύριο, δεν αγχώνεστε αν καταλήξει στο στόμα τους επειδή όλα είναι βρώσιμα (μπορεί η γεύση να είναι απαίσια αλλά τουλάχιστον δεν ανησυχείτε για τοξικότητα).

Υλικά

2 φλιτζάνια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

2 κούπες νερό

1 φλιτζάνι αλάτι (σας φαίνεται πολύ αλλά είναι αναγκαίο)

2 κουταλιές της σούπας λάδι

1 κουταλιά της σούπας ξινό (ή αλλιώς ονομαζόμενο ταρταρικό οξύ ή cream tartar) – είναι προαιρετικό αλλά βοηθά στο να το κάνει πιο ελαστικό.

Χρώματα ζαχαροπλαστικής επιλογής σας.

Ξύλινη κουτάλα

Εκτέλεση

Σε μια βαριά κατσαρόλα ανακατέψτε το αλεύρι, νερό, αλάτι, λάδι και το ξινό.
Βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα. Θα αρχίσει να σχηματίζει ένα ζυμάρι. Δεν πρέπει να σταματήσετε το ανακάτεμα ούτε λεπτό.

Σε μια κατσαρόλα με βαθύ πυθμένα, ανακατεύετε το αλεύρι, το λάδι το αλάτι και το νερό. Ρίχνετε σταδιακά το νερό. Χρησιμοποιήστε μια ξύλινη κουτάλα για το ανακάτεμα. Ανακατεύετε μέχρι η ζύμη σας να γίνει πολύ σκληρή. Γυρίστε το υλικό σας σε ένα πιάτο, αφήστε το να κρυώσει και στη συνέχεια ζυμώστε καλά. Τοποθετείτε σε μία ξύλινη επιφάνεια και ενώ δεν έχει ακόμα κρυώσει, το ζυμώνετε λίγο για να στρώσει ομοιόμορφα. Το χωρίζετε μετά σε 4 τεμάχια και τα βάζετε πάνω σε λαδόκολλα για να μη λερώσετε την ξύλινη επιφάνεια και το χώρο σας. Σε κάθε ένα από τα 4 τεμάχια ζυμαριού πατάτε με τον αντίχειρά σας το πάνω μέρος για να κάνετε ένα βαθούλωμα. Σε κάθε βαθούλωμα ρίχνετε λίγες σταγόνες χρώματος και το ξαναζυμώνετε λίγο ώστε να απλωθεί. Την ένταση του χρώματος τη ρυθμίζετε εσείς.

Tips:
• Φροντίστε να φοράτε γάντια όταν χειρίζεστε τα χρώματα ζαχαροπλαστικής.
• Αν λερωθούν χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα για να τα καθαρίσετε.
• Όταν τα παιδιά τελειώνουν το παιχνίδι τους διατηρήστε τα ζυμαράκια κλεισμένα καλά σε ταπεράκι, βαζάκια, σακουλίτσες, αλλιώς θα ξεραθούν.
• Πολλοί τα φυλάγουν στο ψυγείο.
• Με σωστή φροντίδα μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 1 ολόκληρο μήνα.

Πληροφορίες από το http://www.smarteconomy.gr