- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η Κηφισιά απέκτησε τη δική της βιβλιοθήκη χωρίς σύνορα!

Δύο νέοι αρχιτέκτονες, η Ειρήνη Αιμιλία Ιωαννίδου και ο Ελευθέριος Αμπατζής, στηριζόμενοι στην ιδέα ότι τα βιβλία πρέπει να κυκλοφορούν και να διαβάζονται από όσα περισσότερα άτομα γίνεται, σχεδίασαν μία εναλλακτική υπαίθρια δανειστική βιβλιοθήκη αποδεικνύοντας ότι ακόμα και σε καιρούς κρίσης, πρωτότυπες ιδέες βρίσκουν τον δρόμο της υλοποίησης και χωρίς κρατικούς πόρους.

Στη συμβολή των οδών Κασσαβέτη και Λεβίδου στην Κηφισιά, χτυπά η καρδιά ενός νέου πιλοτικού εγχειρήματος που αποσκοπεί στο να έρθει κοντά ο πολίτης με το βιβλίο. Η βιβλιοθήκη, η οποία είναι ανοιχτή και προσβάσιμη στο κοινό όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, στηρίζει τη λειτουργία της στο γεγονός ότι η συντήρηση και ανατροφοδότησή της είναι αποκλειστικό μέλημα των ίδιων των πολιτών. «Πρόκειται για ένα καλαίσθητο αρχιτεκτονικό στοιχείο το οποίο ανοίγει την πόρτα για περαιτέρω διάδοση της φιλαναγνωσίας σε μία εποχή που θέλουμε να την λέμε ηλεκτρονική, αλλά η αξία του βιβλίου παραμένει πάντοτε ψηλά στη συνείδηση όλων», ανάφερε ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Γ. Χιωτάκης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της.

Η βιβλιοθήκη χωρίς σύνορα και χρονικούς όρους δανεισμού, είναι μια ευρέως διαδεδομένη πολιτιστική κίνηση με χιλιάδες οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεχώς αυξάνονται. Τα βιβλία που μας ταξίδεψαν κι άλλα που απλώς «πιάνουν χώρο» στη βιβλιοθήκη μας, μπορούν τώρα πια να αφεθούν ελεύθερα προς αναζήτηση και άλλων αναγνωστών. Αλλά και εμείς μπορούμε να βρούμε βιβλία που πάντοτε θέλαμε να διαβάσουμε αλλά δεν κατορθώσαμε να αγοράσουμε ποτέ. Αναγνώστης, βιβλίο και ανιδιοτέλεια ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα μαγικό ταξίδι στο χώρο της λογοτεχνίας με κεντρικό πυλώνα μια υπαίθρια βιβλιοθήκη.

Το infokids επικοινώνησε με το αρχιτεκτονικό δίδυμο που εμπνεύστηκε και υλοποίησε το συγκεκριμένο έργο και με μεγάλη τους χαρά μάς μίλησαν για το πώς γεννήθηκε η ιδέα μιας ανοιχτής βιβλιοθήκης, ποιοι είναι στόχοι της αλλά και για την ανταπόκριση του κοινού στο νέο πολιτιστικό πόνημα της πόλης.

Πώς εμπνευστήκατε και εν συνεχεία υλοποιήσατε την ιδέα μια εναλλακτικής δανειστικής βιβλιοθήκης σε έναν δημόσιο χώρο;

Πίνοντας ένα απόγευμα τον καφέ μας στην Κηφισιά, η συζήτηση στράφηκε στα βιβλία και σε κάποιες βιβλιοθήκες στο εξωτερικό που λειτουργούν χρόνια με παρόμοιο τρόπο. Ξεκινήσαμε άμεσα την προσπάθεια μας να σχεδιάσουμε μία τέτοια βιβλιοθήκη για τον Δήμο που μένουμε και εργαζόμαστε. Προσεγγίσαμε τον Δήμο ο οποίος από την αρχή αποδέχτηκε την πρότασή μας και παράλληλα αναζητήσαμε χορηγούς για την κατασκευή της έτσι ώστε να την κάνουμε πραγματικότητα. Η πρωτοβουλία μας χρειάστηκε να πάρει τελικά έγκριση τόσο από τον δήμαρχο όσο και από δύο διαφορετικά Δημοτικά Συμβούλια τα οποία την έκαναν δεκτή ομόφωνα. Η βιβλιοθήκη της Κηφισιάς πραγματοποιήθηκε χωρίς κρατικούς πόρους. Εμείς, όλοι οι συνεργάτες μας, ο Δήμος καθώς και οι χορηγοί παρείχαν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους εντελώς δωρεάν,

Ποια είναι η λειτουργία και ο σκοπός αυτού του πρωτότυπου εγχειρήματος;

Αρχικά πρέπει να πούμε, πως η λειτουργία της βασίζεται στην αυτοδιαχείρηση μα πάνω από όλα επαφίεται στην καλή θέληση των πολιτών και των χρηστών της. Η βιβλιοθήκη της Κηφισιάς είναι κατασκευασμένη στα πρότυπα μίας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με βιβλία που διαχειρίζονται οι χρήστες της, δίχως συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο. Το απόθεμά της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της. Ο επισκέπτης, δημότης ή μη είτε απλός περαστικός μπορεί να δανειστεί ένα βιβλίο ή και περισσότερα και πάλι μετά από ένα χρονικό διάστημα να επιστρέψει το ίδιο ή διαφορετικό.Η συλλογή της εναλλάσσεται καθημερινά αφού την διέπει η προϋπόθεση πως κάθε προσφορά έντυπου υλικού είναι δεκτή. Ο εκάστοτε αναγνώστης μπορεί παράλληλα να αποτελεί και το δωρητή.Είναι ανοιχτή στο κοινό όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, καθώς επίσης αυτόφωτη μέσω φωτοβολταϊκού πανέλου στην οροφή της. Δεν υπάρχει καμία καταγραφή τόσο του βιβλίου που δανείζεται κάποιος όσο και του βιβλίου/των βιβλίων που ο ίδιος προμηθεύει στην βιβλιοθήκη.

Το αναγνωστικό κοινό πώς έχει υποδεχθεί την προσπάθειας σας; Οι νέοι, τα παιδιά ή οι ενήλικες είναι πιο ενθουσιώδεις και υποστηρικτικοί στο έργο της βιβλιοθήκης;

Τα σχόλια μέχρι στιγμής είναι μόνο θετικά και πολύ ενθαρρύντικα. Έχουμε διαπιστώσει πως το εγχείρημα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Κυρίως τα παιδιά την προσεγγίζουν με μεγάλη περιέργεια και την αντιμετωπίζουν σαν παιχνίδι ιδίως όταν είναι φωτισμένη. Οι νέοι συνήθως εκπλήσσονται ευχάριστα, ενώ οι ενήλικες είναι αυτοί που την τροφοδοτούν συχνότερα. Παρατηρώντας τον κόσμο μέσα από τις επισκέψεις μας στην βιβλιοθήκη, συνειδητοποιήσαμε πως πιο εύκολα θα την πλησιάσουν για να την δουν απο κοντά και να πληροφορηθούν περί τίνος πρόκειται ενώ πολύ διστακτικά και με μεγάλη επιφύλαξη θα ανοίξουν ένα πορτάκι για τον δανεισμό/ανταλλαγή κάποιου βιβλίου.

Ποιες κατηγορίες βιβλίων είναι δημοφιλείς;

Χωρίς δεύτερη σκέψη, τα παιδικά βιβλία κλέβουν την παράσταση. Επίσης κλασσική λογοτεχνία και μυθιστορήματα είναι δύο κατηγορίες βιβλίων που εμφανίζονται σε πολλά ράφια. Επειδή όμως όπως αναφέραμε και παραπάνω η συλλογή της βιβλιοθήκης εναλάσσεται σε καθημερινή βάση, έχει τύχει να φιλοξενεί στα ράφια της ξενόγλωσσα βιβλία, ταξιδιωτικούς οδηγούς, διατριβές, κόμικ καθώς και σχολικά βιβλία.

Έχετε δηλώσει ότι “Στόχος της βιβλιοθήκης είναι η προαγωγή αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και αλληλεπίδρασης, που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων.” Μίλησε μας περισσότερο για τον κοινωνικό σκοπό του εγχειρήματός σας.

Όλοι μας έχουμε βιβλία που μένουν στάσιμα, δεν διαβάζονται και σκονίζονται στην βιβλιοθήκη στον χώρο του σπιτιού μας. Το κύριο μέλημα της πρωτοβουλίας μας είναι αυτά τα βιβλία να αντικατασταθούν από άλλα. Ένα αγαθό όπως το βιβλίο, αφού διαβαστεί περνάει στον επόμενο αναγνώστη. Έτσι λοιπόν δεν ανταλλάζουμε απλώς τα βιβλία μας, προσφέρουμε την δυνατότητα ανάγνωσής του και σε άλλους, και αντιστρόφως. Όταν αυτό δε, πραγματοποιείται σε ένα δημόσιο χώρο, ελεύθερα και χωρίς ωράριο η αλληλεπίδραση αυτή γίνεται εντονότερα πραγματικότητα.

Σε ποιους πυλώνες κατασκευαστικής και σχεδιαστικής άποψης στηριχθήκατε για την υλοποίηση της βιβλιοθήκης;.

Οι βασικές αρχές του σχεδιασμού της βιβλιοθήκης επικεντρώθηκαν στον τρόπο λειτουργίας της, την αισθητική της προσέγγιση και το σημείο τοποθέτησής της. Κατευθυντήρια σχεδιαστική γραμμή του αντικειμένου υπήρξε η μέγιστη εξοικονόμηση χώρου για την τοποθέτηση και έκθεση των βιβλίων με τρόπο ώστε το ίδιο το αντικείμενο να προβάλει το περιεχόμενό του χωρίς να το επισκιάσει.
Τον πρώτο λόγο τον έχει το βιβλίο. Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή και προσβάσιμη από τις τέσσερις πλευρές της. Κάθε όψη της είναι μοναδική διατηρώντας την αναλογία μεταξύ ραφιών και τυφλών επιφανειών.Έχει διαστάσεις 80Χ80 εκατοστά και ύψος 2 μέτρα. Είναι κατασκευασμένη από σίδερο και τεχνητό γυαλί, αυτοφωτιζόμενη αφού στην οροφή της υπάρχει τοποθετημένο φωτοβολταϊκό πανέλο και η χωρητικότητά της φτάνει τα 350 βιβλία. Το ύφος τόσο της σχεδιαστικής προσέγγισης όσο και της υλικής υπόστασης της βιβλιοθήκης σέβεται, ακολουθεί και αναβαθμίζει τον υπάρχοντα χαρακτήρα του Δήμου Κηφισιάς.

Στο άκουσμα της είδησης της δημιουργίας μιας τέτοιας βιβλιοθήκης στην Κηφισιά πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν να πραγματοποιηθεί ένα ανάλογο έργο και στη δική τους γειτονιά. Σκοπεύετε να επεκτείνετε την ιδέα σας και σε άλλους δήμους της χώρας, δημιουργώντας ένα δίκτυο βιβλιοθηκών;

Αυτό είναι το όραμά μας. Η δημιουργία ενός δικτύου βιβλιοθηκών αντίστοιχης λειτουργίας, με τρόπο ώστε κάποιος να δανειστεί ένα βιβλίο από την Κηφισιά και,[γιατί όχι;] να το επιστρέψει στην βιβλιοθήκη των Αθηνών, της Χίου, της Θεσσαλονίκης.

Είναι εφικτή η συντήρηση και ανατροφοδότηση της βιβλιοθήκης από τους πολίτες;

Η συντήρηση και ανατροφοδότηση της βιβλιοθήκης βασίζεται στους πολίτες και τους εκάστοτε χρήστες της. Εννοείται πως δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει εαν ήταν δυσανάλογος ο αριθμός των βιβλίων που δανείζονταν/ανταλλάσσονταν σε σχέση με αυτόν που επιστρέφονταν ή προσφέρονταν. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, και από τα δείγματα που έχουμε λάβει εως τώρα, ότι οι πολίτες θα φανούν αντάξιοι των προσδοκιών μας και πως μία τέτοια ιδέα θα γίνει μέρος της ζωής όλων μας.

Σχεδιάζετε στο προσεχές μέλλον κάποια ανάλογη εναλλακτική προσπάθεια;

Σχεδόν ένα μήνα μετά τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης της Κηφισιάς είμαστε ακόμα στο στάδιο προβολής, ενημέρωσης, επίβλεψης και τυχόν διορθώσεων για αυτό το πρώτο πιλοτικό εγχείρημα. Μόλις δρομολογηθεί και λειτουργήσει αυτόνομα, δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτό. Η εποχή, η ηλικία και τα ανεξάντλητα όρια της δημιουργίας επιτάσσουν αντίστοιχες προσπάθειες από μέρους μας καθώς και από μέρους όλων!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα της βιβλιοθήκης στο facebook http://www.facebook.com/vivliothikif [2], στο twitter https://twitter.com/#!/vivliothikif [3].