- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η κόρη μου γύριζε κάθε μέρα από το σχολείο με διάφορα μικροπράγματα

Είμαι μια μαμα 39 ετών και έχω δύο κόρες 5,5 και 3,5 ετών αντίστοιχα. Και οι δύο μου κόρες πάνε στο ίδιο σχολείο και την περασμένη εβδομάδα η μεγάλη μου κόρη γύριζε κάθε μέρα στο σπίτι με διάφορα μικροπράγματα: βιβλία με αυτοκόλλητα, μαγνητάκια, γλυφιτζούρια. Οταν τη ρωτούσα που τα βρήκε μου έλεγε ότι της τα έδινε η δασκάλα γιατί ήταν καλό παιδί. Παρ’ όλο που στο σχολείο της υπάρχει αυτή η τακτική  με ανησύχησε ως γεγονός και σήμερα μίλησα με την δασκάλα της. Μου επιβεβαίωσε ότι τα πράγματα τα έπαιρνε μόνη της  και ότι της είχε ήδη μιλήσει και εξηγήσει ότι δεν παίρνουμε πράγματα που δεν μας ανήκουν. Επίσης της είπε ότι επειδή ήταν η πρώτη φορά δεν θα μου το έλεγε οπότε δεν μπορώ να της μιλήσω εεγώ απευθείας για το θέμα. Τι με συμβουλεύετε; Πώς να το χειριστώ; Είναι κάτι που πρέπει να με ανησυχήσει πολύ;
Σας ευχαριστώ

Απάντηση

Γεια σας και σας ευχαριστούμε για το ερώτημα σας.

Όταν ένας γονιός ανακαλύπτει ότι το παιδί του κλέβει έρχεται αντιμέτωπος με πολλά και διάφορα συναισθήματα. Φόβος, θυμός , ανησυχία. Το θέμα είναι όμως ότι πολλές φορές οι ενήλικοι μεταφράζουν τις πράξεις των παιδιών τους «με ενήλικη σκέψη» πράγμα που σημαίνει ότι αποδίδουν στα παιδιά κίνητρο και… ραδιουργία! Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα.

Όμως , όποιος και αν είναι ο λόγος (και αυτός μόνο με προσωπική συζήτηση και εξερεύνηση) μπορεί να έρθει στην επιφάνεια) καλό είναι να θυμόμαστε ότι η διαδικασία της απόκτησης προσωπικής ηθικής απαιτεί να περάσουμε πρώτα κάποια όρια! Η ηλικία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η κόρη σας είναι μια ηλικία που το παιδί διαμορφώνει τη συνείδηση του.
Πολλοί γονείς φοβόνται ότι αν το παιδί κλέβει τώρα θα κλέβει επ΄άπειρον πράγμα το οποίο δεν ισχύει, αν πάρουμε κάποια μέτρα.

Να τι προτείνεται:

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τηλ. 6972.076.562
Ιστοσελίδα: https://www.facebook.com/understanding.self.gr [2]

——————————————————————————–