Η κόρη μου είναι τεσσάρων χρονών και φέτος πήγε για πρώτη φορά σχολείο – ολοήμερο προνήπιο. Από την πρώτη μέρα μπήκε στην τάξη της κανονικά…

Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΧΟΛΕΙΟ-ΠΡΟΝΗΠΙΟ ΚΑΙ ΟΛΟΗΜΕΡΟ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ,ΔΕΝ ΜΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΠΛΗ ΑΠ’ Ο,ΤΙ ΥΠΟΛΟΓΙΖΑ.
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ, ΚΙ ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΗΔΗ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕ ΖΗΤΑΕΙ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΑΦΗΝΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΙ ΕΦΕΥΓΑ.
ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΤΟ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΚΑΙ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΡΑΤΑΩ ΣΠΙΤΙ ΛΟΓΩ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΙ ΕΜΕΝΑ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΕΚΕΙ.
ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΣΤΑΣΗ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΩ. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΞΕΠΕΡΝΙΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΦΑΣΗ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Απάντηση. Γεια σας και σας ευχαριστούμε για την ερώτηση που απευθύνατε στο infokids. Πρώτα απ΄όλα αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής: Γράφετε ότι δεν έχει συμβεί τίποτε στο σχολείο. Αυτή την πληροφορία την έχετε από την κόρη σας ή από το προσωπικό;

Το ρωτάω αυτό γιατί, πολλές φορές κάτι που φαίνεται απλό στα μάτια του προσωπικού μπορεί να μην είναι “απλό” για ένα παιδί. Αν είστε σίγουρη ότι όντως δεν έχει συμβεί κάτι τότε, όπως γράφετε και εσείς, το πιο πιθανό είναι ότι είναι μια φάση.

Το πρώτο “όπλο” είναι η υπομονή και η σταθερή συμπεριφορά. Το δεύτερο είναι να εξερευνήσετε τι “κρύβεται” πίσω από αυτή τη συμπεριφορά. Ρωτήστε λοιπόν κάποια ουδέτερη στιγμή κάτι σαν: “Βλέπω ότι τον τελευταίο καιρό θες να μένω μαζί σου στο σχολείο. Αυτό παλιότερα δεν το ήθελες. Τι έχει αλλάξει”; Δώστε της χρόνο να απαντήσει. Ακούστε τι έχει να πει. Συζητήστε πάνω σε αυτό. Τέλος, προσθέστε και κάτι άλλο: ” Επειδή δεν μπορώ να μένω φυσικά στο σχολείο, μήπως θα ήθελες να περνάμε λίγο ακόμα χρόνο μαζί κάποια άλλη ώρα της ημέρας”;

Η αποκωδικοποίηση κάποιων συμπεριφορών του παιδιού χρειάζεται εκ μέρους των γονιών επιμονή, ευρηματικότητα, υπομονή. Το αποτέλεσμα είναι όμως μια ανοιχτή επικοινωνία που φέρνει το παιδί πιο κοντά μας.

Καλή επιτυχία!

Νάνσυ Ψημενάτου