Σήμερα φτιάχνουμε μια υπέροχη πατατοσαλάτα και μαθαίνουμε για την πατατοαπαγόρευση του Καποδίστρια

Σήμερα φτιάχνουμε μια υπέροχη πατατοσαλάτα και μαθαίνουμε για την πατατοαπαγόρευση του Καποδίστρια

Ο τρόπος που ο Καποδίστριας εισήγαγε την καλλιέργεια της πατάτας παραμένει περίφημο ανέκδοτο σήμερα: Παραγγέλνοντας ένα φορτίο πατάτες, πρώτα διέταξε ότι πρέπει να προσφερθούν σε όποιον θα ενδιαφερόταν. Όμως οι πατάτες αντιμετωπίστηκαν με αδιαφορία από τον πληθυσμό και ολόκληρο το σχέδιο φάνηκε να αποτυχαίνει. Όμως ο Καποδίστριας, έχοντας γνώση για τις σύγχρονές του ελληνικές συνήθειες, διέταξε ολόκληρη η αποστολή των πατατών να ξεφορτώνεται σε δημόσια επίδειξη στις αποβάθρες του Ναυπλίου, αλλά να φυλάσσονται από φαινομενικά αυστηρές φρουρές.

Σύντομα, κυκλοφόρησαν φήμες για τις πατάτες, ότι αφού τόσο καλά φρουρούνταν, έπρεπε να είναι μεγάλης σπουδαιότητας. Και αφού ήταν έτσι, κάποιοι δοκίμαζαν να τις κλέψουν. Οι φρουρές είχαν διαταχθεί εκ των προτέρων να κάνουν με τρόπο τα στραβά μάτια και να επιτρέπουν ουσιαστικά την κλοπή. Έτσι, σύντομα όλες οι πατάτες του φορτίου είχαν κλαπεί και το σχέδιο του Καποδίστρια να τις εισαγάγει στην Ελλάδα είχε πετύχει.

Πατατοσαλάτα με γιαούρτι

Συστατικά
700 γρ. πατάτες
500 γρ. γιαούρτι (στραγγιχτό)
½ κουταλάκι τριμμένο κύμινο
½ κουταλάκι ψιλοκομμένο δυόσμο
½ κόκκινη πιπεριά και ½ κίτρινη πιπεριά, κομμένες σε ροδελίτσες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
3 αbγά (βιολογικής προελεύσεως)

Οδηγίες
Βάζετε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να πάρει μια βράση και βράζετε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνετε, αφήνετε να κρυώσουν και τις καθαρίζετε. Όταν κρυώσουν τις κόβετε σε κομματάκια. Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύετε το γιαούρτι με το κύμινο και τον δυόσμο, αλατοπιπερώνοντας. Έπειτα, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά (πατάτες, πιπεριές, κρεμμυδάκι, αβγά) προσεχτικά για να μην λιώσουν οι πατατούλες και καλή σας όρεξη.

Tip: Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και άλλα υλικά για να πάρει χρώμα και γεύση, η πατατοσαλάτα σας, όπως για παράδειγμα καλαμπόκι, αρακά, μαρούλι, ντομάτα, κάπαρη και ούτω καθεξής.

Διατροφική αξία
Η πατάτα περιέχει σημαντικές ποσότητες σύνθετων υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες της πατάτας διασπώνται πάρα πολύ αργά σε απλές ζαχαρούχες ουσίες, που εισέρχονται στο αίμα. Μια πατάτα μετρίου μεγέθους περιέχει περίπου το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης Βιταμίνης C. Μια ψητή πατάτα μαζί με τη φλούδα της περιέχει περίπου 1.137 mg καλίου, κάπου το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει φυσιολογικά. Περιέχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα απ’ ό,τι μια μέσου μεγέθους μπανάνα.

Το γιαούρτι συστήνεται από τους παιδίατρους ως βασικό στοιχείο του καθημερινού διαιτολογίου για όλες τις ηλικίες γιατί είναι μια τροφή υψηλής βιολογικής αξίας, εύγευστη και εύπεπτη. Περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, βιταμινών, μεταλλικών αλάτων (κυρίως ψευδάργυρο) και βέβαια ασβεστίου. Η περιεκτικότητα του σε ασβέστιο το καθιστά πολύτιμο για όλα τα παιδιά άνω των 7 μηνών, τις έγκυες και θηλάζουσες μητέρες, για όσους αντιμετωπίζουν (ή θέλουν να προλάβουν) προβλήματα.

Διαβάστε επίσης

Ζάκυνθος: Συγχαρητήρια στον αντιδήμαρχο -Έσωσε δύο ανήλικα αδέλφια από πνιγμό

Στο SUMMER COOKING CAMP τα παιδιά δημιουργούν μέχρι τον… Σεπτέμβρη