Η πρώτη, στην Ελλάδα, αναδρομική έκθεση φωτογραφίας του Χέλμουτ Νιούτον

Η πρώτη, στην Ελλάδα, αναδρομική έκθεση του φωτογράφου, που επαναπροσδιόρισε τη φωτογραφία μόδας, εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με 196 αντιπροσωπευτικά έργα που προέρχονται από το Helmut Newton Foundation, με έδρα το Βερολίνο. Ιδρύθηκε από τον ίδιο, ένα χρόνο πριν από τον θάνατο του, έπειτα από μοιραίο δυστύχημα στο Χόλυγουντ, το 2004.

«Δεν έχω οργιώδη φαντασία, τα πάντα που φωτογραφίζω είναι αληθινά. Κάθε σκηνή που στήνω ανήκει στη σκληρή πραγματικότητα των πλουσίων» αφηγείται διασκεδαστικά ο Χέλμουτ Νιούτον στον φακό της ερασιτεχνικής κάμερας της γυναίκας του, Τζουν Μπρουνέλ. Όσο για την επιλογή του να φωτογραφίζει αποκλειστικά γυναίκες, ισχυρίζεται ότι «πάντα του άρεσαν οι δυνατές γυναίκες, σωματικά και πνευματικά, γιατί νιώθει ασφαλής. Οι ντροπαλές γυναίκες με ανατριχιάζουν. Η μητέρα μου – λέει ο Νιούτον – ήταν πολύ δυνατή όταν έπρεπε να σώσει την οικογένειά της από τους Ναζί».


Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 3 Μαρτίου, περιλαμβάνει και τα περίφημα πορτρέτα επωνύμων, άλλοτε κατά παραγγελία, άλλοτε από προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου. Έχει απαθανατίσει τον Σαλβαντόρ Νταλί, στην τελευταία του φωτογραφία πριν από τον θάνατό του, την Κατρίν Ντενέβ, τη Σαρλότ Ράμπλινγκ, τη Σίντι Κρόφορντ, την Κλώντια Σίφερ αλλά και πολιτικούς, όπως τη Μάργκαρετ Θάτσερ, τον Ζαν Λεπέν.