- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η τελετή της βάφτισης

Έχουμε παρακολουθήσει το μυστήριο όλοι μας πολλές φορές. Όταν έρχεται όμως η κρίσιμη στιγμή νομίζουμε ότι δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε. Γι αυτό σας θυμίζουμε βήμα βήμα όλο το τελετουργικό.

-Το μυστήριο της βάφτισης αρχίζει με τους γονείς και τους αναδόχους μαζί με το μωρό να στέκονται στον πρόναο. Ο ανάδοχος αποτάσσεται το Σατανά, προσκυνάει τρεις φορές το Θεό και διαβάζει το Σύμβολο της Πίστεως. Ο ιερέας επιτιμά το Σατανά να απομακρυνθεί από το μωρό.

-Ακολουθεί ο αγιασμός του νερού και του ελαίου. Οι γονείς γδύνουν το μωρό. Ο ιερέας το αλείφει με λάδι με μία μπατονέτα, στη μύτη,(εις οσμήν ευωδίας), στ’αυτιά (εις ακοήν πίστεως) στο στόμα (το στόμα μου λαλήσει σοφίαν),και ο ανάδοχος το αλέιφει ολόκληρο με λάδι.

Ο ιερέας βαφτίζει το μωρό τρεις φορές στην κολυμπήθρα και χρίεται με το μύρο. Ακολουθεί ο κύκλος μαζί με την λαμπάδα. Γυρίζουν τρεις φορές γύρω από την κολυμπήθρα και ο ιερέας κόβει μαλλάκια από τρία σημεία στο κεφάλι.

Οι γονείς παίρνουν το μωρό και του φοράνε τα βαφτιστικά του. Τα εσώρουχα είναι τα «λαδόπανα», από πάνω θα βάλει τα ρούχα του και ο νονός θα του βάλει το σταυρό του.

Όταν το μυστήριο ολοκληρωθεί, η μητέρα πρέπει να προσκυνήσει τρεις φορές τους αναδόχους και να τους φιλήσει το χέρι για να πάρει το παιδί της.
Οι ανάδοχοι αναλαμβάνουν να κοινωνήσουν το μωρό τις τρεις επόμενες Κυριακές (κάποιοι το κοινωνούν μόνο την πρώτη) παίρνοντας μαζί και τη λαμπάδα.

Το έθιμο και η Εκκλησία ορίζουν ότι το μωρό θα μείνει άπλυτο για επτά ημέρες ενώ τα λαδόπανα πρέπει να πληθούν με νερό που δεν θα πεταχτεί. Συχνά τα πλένουν στη θάλασσα ή στη λεκάνη και μετά ρίχνουν το νερό στη θάλασσα.