Η υπερβολική προσκόλληση στα παιδιά προκαλεί κατάθλιψη στη μαμά

Μητρότητα και καριέρα πάνε μαζί; Ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα που έχει να αντιμετωπίσει η σύγχρονη γυναίκα που ετοιμάζεται να γίνει ή είναι ήδη μανούλα αφορά το αν θα εγκαταλείψει τα πάντα για να αφοσιωθεί πλήρως στην ανατροφή των παιδιών ή θα καταφέρει να τα συγκεράσει ούσα εργαζόμενη. Η πιο πρόσφατη επιστημονική απάντηση για το σχετικό ζήτημα έρχεται από τους ερευνητές του πανεπιστημίου Mary Washington της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, οι οποίο κατόπιν έρευνας που διεξήγαγαν σε 181 γυναίκες ηλικίας 18 έως 49 ετών που άνηκαν στη μεσαία τάξη και είχαν παιδιά μικρότερα από 5 χρονών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η «συνεχής και εντατική ενασχόληση» μαζί τους έκανε κακό στην ψυχική τους υγεία, καθιστώντας τες εν δυνάμει άτομα που θα πάθουν κατάθλιψη.

Οι επιστήμονες στα πλαίσια της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Journal of Child and Family Studies, ότι όσες μητέρες ήταν διαρκώς από πάνω από τα παιδιά τους και δεν τους άφηναν περιθώρια πρωτοβουλίας κάθε άλλο παρά ευεργετική αποδεικνύεται για τα παιδιά καθώς τους εντείνει την ανασφάλεια και δεν τα βοηθά καθόλου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα τους τύχουν. Στην κατηγορία της «εντατικής μητρότητας» οι επιστήμονες ενέταξαν όσες γυναίκες είχαν την τάση να πιστεύουν ότι είναι καλύτερες στο ρόλο του γονέα από τους άντρες, όσες βρίσκονταν συνεχώς πάνω από τα κεφάλια των παιδιών τους για κάθε τους ανάγκη και όσες πίστευαν ότι τα παιδιά πρέπει να είναι «ιερά» για τους γονείς. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτή η εμμονή με την τελειότητα είναι κοινή σε πολλά ζευγάρια της μεσαίας τάξης και είναι πιθανό να τους οδηγήσει στη μιζέρια και την κατάθλιψη.

Όσες από τις μαμάδες πίστευαν ότι ο ρόλος της μητέρας είναι πιο σημαντικός από τους δύο γονείς ήταν λιγότερο ικανοποιημένες από τη ζωή τους, ενώ όσες έβλεπαν τη μητρότητα ως μια ευκαιρία για να αναζητήσουν τη βοήθεια των ειδικών ήταν περισσότερο στρεσαρισμένες και με συμπτώματα κατάθλιψης. Σχεδόν μία στις τέσσερις παρουσίαζαν συμπτώματα κατάθλιψης, ακόμη κι αν είχαν τη βοήθεια της οικογένειάς τους, κάτι που θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία.