- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η χρήση των “βελτιωτικών νόησης” θα οδηγήσει σε ελέγχους “αντιντόπινγκ” στους φοιτητές!

Όλο και περισσότεροι υγιείς φοιτητές κάνουν κατάχρηση νόμιμα συνταγογραφούμενων ψυχοφαρμάκων προκειμένου να αυξήσουν τις ικανότητες της μνήμης τους κυρίως σε περίοδο πανεπιστημιακών εξετάσεων. Αυτή την επισήμανση έκαναν βρετανοί επιστήμονες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για το αθέμιτο πλεονέκτημα που αποκτούν αυτοί οι φοιτητές όσο και για κίνδυνο να βλάψουν ανεπανόρθωτα την υγεία τους. Το άγχος και ο φόβος της αποτυχίας οδηγούν όλο και περισσότερους φοιτητές να παίρνουν χάπια ώστε να αντέχουν περισσότερο άυπνοι και να έχουν όλες τις αισθήσεις τους σε επαγρύπνηση. Αυτή η ευρεία χρήση των «βελτιωτικών της νόησης» όπως λέγονται, έχει οδηγήσει αρκετά πανεπιστήμια να σκέπτονται ότι ίσως σύντομα θα χρειαστεί να αρχίσουν τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους για το αν έχει γίνει χρήση τέτοιων φαρμάκων από τους φοιτητές τους, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Τέλεγκραφ». Η πρόοδος της φαρμακευτικής και της νευροεπιστήμης είναι αλματώδης και κατά συνέπεια τα βελτιωτικά μνήμης γίνονται συνεχώς ισχυρότερα. Όπως δήλωσε η καθηγήτρια κλινικής νευροψυχολογίας Μπάρμπαρα Σαχακιάν του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, ήδη το 16% των φοιτητών στις ΗΠΑ και το 10% στη Βρετανία παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν τέτοια φάρμακα για να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα στις εξετάσεις. «Μερικοί φοιτητές που δεν καταφεύγουν σε τέτοια μέσα βελτίωσης του νου, τελικά οι ίδιοι θα απαιτήσουν τέτοιους ελέγχους, επειδή ήδη ανησυχούν ότι είναι θύματα εξαπάτησης. Την ίδια ανησυχία έχουν και τα πανεπιστήμια», ανέφερε η Σαχακιάν.

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων, όπως είπε η Σαχακιάν, έχουν παραδεχτεί ότι κάνουν χρήση τέτοιων χαπιών βελτίωσης του νου σε τακτική βάση, ιδίως σε περιόδους εντατικής ακαδημαϊκής και ερευνητικής εργασίας. «Ο επικεφαλής ενός επιστημονικού εργαστηρίου στις ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι ο ίδιος και όλο το προσωπικό του παίρνουν “Μονταφινίλ” και τόνισε ότι στο μέλλον θα υπάρχει ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός ανάμεσα σε όσους χρησιμοποιούν τέτοια χάπια και σε όσους δεν το κάνουν», πρόσθεσε.

Μια δειγματοληπτική έρευνα του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού “Nature” έδειξε ότι, μεταξύ των 1.400 συμμετεχόντων ερευνητών από 60 χώρες, ένας στους πέντε περίπου χρησιμοποιούν τέτοια φάρμακα όχι για ιατρικό σκοπό, αλλά αποκλειστικά για να «ντοπάρουν» τον εγκέφαλό τους.