- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η Nintendo προειδοποιεί ότι το 3D μπορεί να βλάπτει την όραση των νηπίων

Τα 3D παιχνίδια κατέχουν πλέον τη μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις των παιδιών σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Σήμερα, ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια, το Nintendo 3DS, δεν χρειάζεται γυαλιά για να προβάλλει τρσδιάστατα τα παιχνίδια του.
Τις τελευταίες μέρες όμως, η Nintendo, προειδοποιεί ότι τα τρισδιάστατα παιχνίδια μπορεί να βλάπτουν την όραση σε παιδιά 6 ετών ή μικρότερα. Η απόφαση βέβαια της εταιρείας να προβεί σε τέτοια ανακοίνωση παρά το γεγονός ότι όχι μόνο η ίδια αλλά και πολλές ακόμα εταιρείες του χώρου επενδύουν στην τεχνολογία, την ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες και την καθιστά άξια σεβασμού.

Η Nintendo δηλώνει ότι «υπάρχουν ειδικοί που πιστεύουν ότι υπάρχει μια πιθανότητα οι τρισδιάστατες προβολές -που στέλνουν ταχύτατα διαφορετική εικόνα στο αριστερό και στο δεξί μάτι- να επηρεάζουν την ανάπτυξη της όρασης σε μικρά παιδιά. Η δήλωση εμφανίζεται στον ιαπωνικό δικτυακό τόπο της εταιρείας σε ιστοσελίδα σχετικά με την επερχόμενη (τον Μάρτιο στην Ευρώπη) παιχνιδομηχανή χειρός 3DS της Nintendo.

Στο παρελθόν, η Sony (για το 3D στο PS3) και την Toshiba, είχαν επίσης σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου, όχι όμως με την ίδια έμφαση: Η Sony συνιστά να συμβουλεύονται οι γονείς οφθαλμίατρο πριν επιτρέψουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιήσουν την δυνατότητα τρισδιάστατης προβολής, ενώ η Toshiba παροτρύνει τη γονική μέριμνα όταν τα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση στις νέες της τηλεοράσεις 3D χωρίς ειδικά γυαλιά.

Είναι γεγονός πάντως ότι όλοι οι κατασκευαστές παραδέχονται ότι το 3D προκαλεί κόπωση και αδιαθεσία, καθώς οι περισσότερες συσκευές 3D βασίζονται σε μια τεχνολογία που δείχνει στιγμιαία ελαφρώς διαφορετικές εικόνες στο κάθε μάτι.
Πηγή: Associated Press