Θύμα βίας ένα στα δυο παιδιά, σεξουαλικής κακοποίησης ένα στα δέκα!

Σοκάρουν τα ευρήματα της έρευνας αναφορικά με τα ποσοστά παιδικής και σεξουαλικής κακοποίησης που έχουν υποστεί μαθητές που φοιτούν σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες της χώρας καταδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα το όποιο μένει στην αφάνεια και σιωπηλά διογκώνεται μέρα με τη μέρα. Η έρευνα που διενήργησε η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού τα τελευταία τρία χρόνια σε 12.000 παιδιά που φοιτούν στην ΣΤ’ Δημοτικού, την Α’ Γυμνασίου και την Α’ Λυκείου σε σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης σοκάρει καθώς ρίχνει φως σε μια αθέατη πλευρά της ελληνικής κοινωνίας.

Ένα στα δύο παιδιά ανέφεραν ότι υπέστησαν στο ενδοοικογενειακό ή κοινωνικό περιβάλλον (εκτός σχολείου) σωματική βία και ένα στα δέκα παιδιά σεξουαλική κατά τη διάρκεια μόνο της τελευταίας χρονιάς. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το σύνολο των εμπειριών τους στη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας είναι ακόμα μεγαλύτερα και ανέρχονται σε 76,8% για σωματική βία και 16,2% για σεξουαλική. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών ανέφερε πολλαπλές και διαφορετικών ειδών εμπειρίες, με θύματα τα ίδια.

Αξειοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι περιπτώσεις κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκων αναφέρθηκαν στις Αρχές σε ποσοστό χαμηλότερο του 1%, γεγονός που, σε συνάρτηση με τις αναφορές των ίδιων των παιδιών, δείχνει το μεγάλο χάσμα που δημιουργείται ανάμεσα στα κρούσματα που λαμβάνουν χώρα και σε εκείνα που τελικά τα θύματα καταγγέλλουν ή αναφέρουν στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το παραπάνω στοιχείο προκύπτει από παράλληλη έρευνα της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με 153 φορείς υγείας, πρόνοιας, δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης του δημόσιου ή μη κυβερνητικού τομέα σε Αττική και Κρήτη. Από την έρευνα αυτή προκύπτει, εξάλλου, ότι μόνο το 2010 καταγράφηκαν περίπου 4.500 αναφορές κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκων (μέχρι 18 ετών).