- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ιδέες για το κολατσιό στο σχολείο

Τι θα πάρει μαζί του στο σχολείο; Κάτι νόστιμο και συγχρόνως υγιεινό, που θα μπορέσει να το αποτρέψει από τις λιχουδιές της καντίνας. Για να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα που, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, άρχισε ξανά να βασανίζει τις μαμάδες, απευθυνθήκαμε στην κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, κ. Άννα Σαμαρά, η οποία έχει ασχοληθεί εκτενώς με την παιδική και εφηβική παχυσαρκία, για να μας δώσει τα «φώτα» της.
Καταρχάς, ποια είναι τα απαραίτητα τρόφιμα για την παιδική διατροφή; Όπως μας λέει η κ. Σαμαρά, τα φρούτα, οι χυμοί, το αβγό, το μέλι, το σωστό ψωμί, το σωστό γάλα και οι σαλάτες είναι εκείνα που δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό τους μενού. Επειδή ένα σημαντικό ποσοστό της μέρας τους τα παιδιά το περνούν στο σχολείο, είναι αυτονόητο ότι κάποια από τα προηγούμενα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται εκεί. Φτιάξτε λοιπόν νόστιμα και υγιεινά σνακ για το σχολικό κολατσιό και εξηγήστε τους πόσο σημαντικό είναι να τρώνε στο διάλειμμα ό,τι έχετε ετοιμάσει –γιατί όχι και μαζί- στο σπίτι, ενημερώνοντάς τα με απλά λόγια για τα οφέλη που θα έχουν στο μυαλό και το σώμα.
Ας δούμε τι μας προτείνει η διαιτολόγος:

Πριν φύγει από το σπίτι
Μια χούφτα ξηρών καρπών σε συνδυασμό με μια κουταλιά μέλι πριν να φύγει το παιδί για το σχολείο είναι απαραίτητο και καθόλου χρονοβόρο ή βαρύ για το παιδί.

Ξηροί καρποί Πρωτεϊνη
Αμύγδαλα 6,8 g
Κάστανα 6,7 g
Φουντούκια 2,6 g
Καρύδια 3,6 g
Φιστίκια αράπικα 8,0 g

 

Τι θα πάρει μαζί

Είναι απαραίτητο να πάρουν μαζί τους ένα φρούτο, όπως μπανάνα (βιολογική το χειμώνα), μήλο, αχλάδι, σταφύλι. Επίσης, ένας φρέσκος χυμός από πορτοκάλι στο σπίτι το πρωί επιβάλλεται και ως πρόληψη απέναντι στις ιώσεις (πόσο μάλλον απέναντι στη νέα γρίπη).

Φρούτα Υδατάνθρακες
Μήλα 5,5 g
Σταφύλια μαύρα 4,4 g
Σταφύλια άσπρα 4,6 g
Αχλάδια 3,0 g
Χυμός πορτοκάλι 2,7 g

 

Ιδέες για σνακ

Κάθε μέρα και ένα διαφορετικό σάντουιτς. Επιλέξτε από τις παρακάτω ιδέες το κολατσιό της βδομάδας. Προσθέστε τα υλικά που του αρέσουν, δίνοντας όμως προσοχή ώστε να είναι υγιεινά και θρεπτικά. Μην του δίνετε κάθε μέρα το ίδιο σάντουιτς γιατί σίγουρα θα βαρεθεί.

• Φτιάξτε ένα νοστιμότατο και θρεπτικότατο σάντουιτς γεμίζοντας ένα ψωμάκι ολικής άλεσης με ένα αβγό βραστό, μία ή δύο φέτες κίτρινο τυρί ή ένα μεγάλο κομμάτι άσπρο τυρί και τομάτα.

• Ένα τοστ από μαύρο ψωμί ολικής άλεσης και ανάμεσα τομάτα, αβγό, μαρούλι, ελαιόλαδο και τυρί.

• Ένα μαύρο ψωμάκι ολικής άλεσης, το οποίο θα αλείψετε με φιστικοβούτυρο ή μέλι ή σπιτική μαρμελάδα (ό,τι προτιμά σαν γεύση το παιδί). Θα έχει έτσι ένα υπέροχο και τονωτικό γλυκό σνακ. Μπορείτε να προσθέσετε μερικούς ξηρούς καρπούς.

• Μαύρο ή άσπρο (βιολογικό κατά προτίμηση) ψωμί και μέσα βούτυρο φρέσκο ή ελαιόλαδο, μια φέτα βραστή γαλοπούλα ή κοτόπουλο, τομάτα, τυρί, μαρούλι.

• 2 φέτες ψωμιού και ανάμεσα τομάτα, αβγό βραστό, ελιές (αφού βγάλετε το κουκούτσι) και μαρούλι.

Τρόφιμο Πρωτεϊνη
Άσπρα τυριά (φέτα, γιδοτύρι) 7,1 g
Τυρί Ολλανδίας 8,0 g
Τυρί Παρμεζάνα 9,8 g
Ανθότυρο 8,5 g
Αβγά βραστά 3,4 g
Κρόκος 4,6 g
Ασπράδι 2,6 g