Κάνε τσεκ απ μόνη σου στο σπίτι

Θες να είσαι σίγουρη ότι όλα δουλεύουν ρολόι χωρίς να τρέχεις κάθε τρεις και λίγο στους γιατρούς; Τα 5 παρακάτω τεστ που θα κάνεις μόνη σου στο σπίτι μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα σύντομο check-up.

Τι λέει η γλώσσα σου για σένα
Η γλώσσα σου αντανακλά την κατάσταση του πεπτικού σου συστήματος και του εντέρου. Αν δεις μικρές κόκκινες κουκίδες επάνω, αυτό είναι ένδειξη ότι το συκώτι σου υπεραιματώνεται. Από την άλλη, οι γραμμές ή τα βαθιά σκασίματα πάνω στη γλώσσα υποδηλώνουν πρόβλημα στη λειτουργία της πέψης. Βάλε στο καθημερινό σου πρόγραμμα ένα τσεκάρισμα της γλώσσας σου πριν το βούρτσισμα των δοντιών.

Μήπως βλέπεις αστεράκια;
Σύμφωνα με το Boots Health Club, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική στην περίπτωση που βλέπεις αιωρούμενα μικροσωματίδια στη νοητή γραμμή της όρασής σου, καθώς αυτό μπορεί να σημαίνει αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Επίσης, αν τα μάτια σου είναι συνεχώς κόκκινα, ίσως έχεις επιπεφυκίτιδα, οπότε πρέπει να δεις το γρηγορότερο έναν οφθαλμίατρο.

Παρακαλώ, ο(υ)ρίστε
Η δίψα δεν είναι πάντα η πιο ασφαλής ένδειξη ότι ο οργανισμός σου έχει αφυδατωθεί. Γι’ αυτό, μάθε να είσαι προσεκτική και όχι βιαστική όταν πας στην τουαλέτα για πιπί. Κοίτα λοιπόν τι χρώμα έχουν τα ούρα σου. Όταν το χρώμα τους είναι ανοιχτό κιτρινωπό (φέρε στο μυαλό σου το χρώμα του άχυρου), μπορείς αν μη τι άλλο να είσαι βέβαιη ότι ο οργανισμός σου ενυδατώνεται σωστά. Αν δεις σκούρα κίτρινα ή πορτοκαλί ούρα, θυμήσου τα 8 ποτήρια νερό την ημέρα που λένε και οι ειδικοί και προσπάθησε να μην το ξεχνάς.

Μπες σε πρόγραμμα
Ο dr Graham Archard, πρόεδρος του Royal College of General Practitioners, μας συνιστά να αποκτήσουμε μια σωτήρια μηνιαία ρουτίνα. Την αυτοεξέταση του μαστού κάθε μήνα, την ίδια μέρα μέσα στη διάρκεια του κύκλου μας. Χρησιμοποιώντας τις ρώγες των δαχτύλων του αντίθετου χεριού για κάθε στήθος προσέχουμε αλλαγές στο σχήμα και την εξωτερική εμφάνιση κάθε μαστού και θηλής, αλλά δίνουμε επίσης μεγάλη σημασία και σε ό,τι ενδεχομένως ψαχουλέψουμε στο εσωτερικό των μαστών.

Τι είδε η ζυγαριά
Ανέβα στη ζυγαριά, δες τα κιλά σου, αλλά μη μένεις σ’ αυτό. Μάθε να υπολογίζεις το δείκτη μάζας σώματος διαιρώντας τα κιλά σου με το ύψος σου στο τετράγωνο (π.χ. εάν είσαι 50 κιλά και έχεις ύψος 1,60 μ., θα διαιρέσεις το 50 με το 2.56) και θα μάθεις εάν όντως έχεις πρόβλημα βάρους. Αν το αποτέλεσμα της διαίρεσης είναι χαμηλότερο του 19, το βάρος σου είναι κάτω του κανονικού, αν το πηλίκο είναι 19-24 έχεις το ιδανικό βάρος, που σου εξασφαλίζει και γενικότερη υγεία. Αν η διαίρεση δείξει 25-30 είσαι υπέρβαρη και με πηλίκο 30+, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ξεκινήσεις μια δίαιτα με την υπόδειξη διατροφολόγου ή να μπεις σοβαρά πλέον σ’ ένα πρόγραμμα γυμναστικής.