Κέικ με αχλάδια και μέλι

Με τι θα συνοδεύσουν τα παιδιά το πρωινό τους γαλατάκι; Μα, με το ολόφρεσκο κεκάκι με φίνο αχλαδάκι και άλφα άλφα μελάκι, που ετοίμασε η μαμά με τα χεράκια της. Αλλά, όχι μόνο τα παιδιά, η μαμά και ο μπαμπάς επίσης θα καθίσουν γύρω από το τραπέζι, θα πάρουν χαρούμενοι το πρωινό τους και θα φύγουν έπειτα όλο δύναμη για τη δουλειά! Πάμε να δούμε λοιπόν πώς θα φτιάξετε αυτή τη λιχουδιά…

Υλικά
150 γραμ. ανάλατο βούτυρο, βιολογικό
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
λίγο αλάτι
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
4 αβγά, βιολογικής προέλευσης
1 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τα αχλάδια: 1 κιλό αχλάδια (προσέξτε να μην είναι πολύ ώριμα)
25 γραμμ. ανάλατο βούτυρο, βιολογικό
2 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
1/4 φλιτζ. απόσταγμα αχλαδιού

Εκτέλεση
Αφού έχετε αφήσει για λίγο το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, το χτυπάτε έπειτα στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε στο μίξερ τα υλικά, αρχίζετε να προσθέτετε και τα αβγά σας ένα ένα. Προσθέτετε σταδιακά και το αλεύρι, το οποίο έχετε σουρώσει νωρίτερα. Αφού έχει χτυπηθεί καλά το μείγμα σας, αφήστε το να ξεκουραστεί για μία περίπου ώρα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 C.
Αρχίζετε εν τω μεταξύ να ετοιμάζετε τα αχλάδια. Καθαρίστε τα και κόψτε τα στα τέσσερα. Σε φαρδύ τηγάνι λιώστε το μισό βούτυρο και προσθέστε τα μισά αχλάδια. Όταν ροδίσουν, τα γυρίσετε από την άλλη πλευρά. Προσθέστε 1 κουτ. σούπας μέλι και 2 κουτ. απόσταγμα αχλαδιού και αφήνετε στο τηγάνι 5 λεπτά περίπου ακόμη, χωρίς να ανακατεύετε δυνατά, αφού τώρα υπάρχει κίνδυνος να διαλυθούν. Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα αχλάδια και το υπόλοιπο βούτυρο. Αφήστε τα στη συνέχεια να κρυώσουν. Εν τω μεταξύ, βουτυρώστε και αλευρώστε μία αντικολλητική μακρόστενη φόρμα. Αφού τα αχλάδια σας έχουν κρυώσει, τα ανακατεύετε στο μείγμα του κέικ και έπειτα το ρίχνετε στη φόρμα. Ψήνετε το κέικ για ένα 10λεπτο στους 190 C και συνεχίζετε για μία ώρα στους 160 C. Όταν ψηθεί, περιμένετε να κρυώσει και βγάλτε το από τη φόρμα.

Διατροφική αξία αχλαδιού: Το αχλάδι είναι πολύ γλυκό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μάλιστα η βιταμινική του σύνθεση είναι από τις πιο ισορροπημένες και περιέχει αξιόλογη ποσότητα μεταλλικών αλάτων. Έχει επίσης μέτρια ηρεμιστική δράση.