- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Καρέττα-Καρέττα: Αν τη συναντήσεις γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις;

Με τον ερχομό του ζεστού καιρού και του ηλιόλουστου ουρανού, πολλοί από εμάς ξεκινάμε για τις παραλίες και τις ακτές για να χαρούμε τις απολαύσεις που μας προσφέρουν. Αυτό μπορεί να μας φέρει σε επαφή με τις θαλάσσιες χελώνες, που κι αυτές απολαμβάνουν τον ωραίο καιρό.

Να λοιπόν τι μπορείς να κάνεις:

Aν ψαρεύεις και πιάσεις μία χελώνα:


Αν βρίσκεσαι σε σκάφος και χτυπήσεις μία χελώνα:

Ακολούθησε τις παραπάνω οδηγίες (1-7).

Βεβαιώσου ότι η χελώνα βρίσκεται σε ασφαλές μέρος, προστατευμένο από δυνατούς ανέμους. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα τραύματα πρέπει να καλύπτονται με υγρό πανί και τα μάτια της χελώνας με ελαφρύ υγρό ύφασμα ή γάζα. Αν η θερμοκρασία είναι υψηλή ή η χελώνα είναι στον ήλιο, το καβούκι της θα πρέπει να καλυφθεί με μιά υγρή πετσέτα. Η θερμοκρασία του μέρους που θα βρίσκεται η χελώνα δεν θα πρέπει να είναι κάτω από 15*C. Αν είναι απαραίτητο, κρατήστε τη χελώνα ζεστή βάζοντας πετσέτες κάτω από το σώμα της και σκεπέστε την με άλλες πετσέτες. Δεν είναι απαραίτητο για τη χελώνα να βρίσκεται μέσα στο νερό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν η χελώνα έχει τραύμα στο κεφάλι ή είναι εξαντλημένη ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ γιατί μπορεί να πνιγεί.

Αν βρείς μία τραυματισμένη θαλασσιά χελώνα

Ακολούθησε τις οδηγίες 1-7.

Αν βρεις μία νεκρή θαλασσιά χελώνα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλες οι χελώνες πρέπει να μετακινούνται με προσοχή. Είναι πιθανό η χελώνα να μοιάζει νεκρή, αλλά στην πραγματικότητα να βρίσκεται σε κατάσταση νάρκης, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αν δεις κάποιον να τραυματίζει μία θαλασσιά χελώνα

 

Αυτή τη χρονιά λοιπόν, απολαμβάνοντας τη θάλασσα και τις παραλίες μπορούμε ταυτόχρονα να βοηθήσουμε και τις θαλάσσιες χελώνες.
ΠΗΓΗ: http://www.archelon.gr [2]