Καταπολέμηση της Κυτταρίτιδας

1. Τι ακριβώς είναι η κυτταρίτιδα;
Κυτταρίτιδα είναι μια διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας του συνδετικού υποεπιδερμικού ιστού που περιβάλλει σαν μεμβράνη τον μυϊκό ιστό. Αποτελείται από λιπώδη ιστό που βρίσκεται εγκλωβισμένος στα τοιχώματα του συνδετικού ιστού και δρα ως αποθήκη ενέργειας: αποθηκεύει γλυκόζη και λίπος και στη συνέχεια τα απελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματος ανάλογα με τη λειτουργία των ενεργειακών αναγκών του οργανισμού. Η ανισορροπία μεταξύ της διαδικασίας αποθήκευσης και απελευθέρωσης συνιστά ένα αποφασιστικό παράγοντα στη δημιουργία κυτταρίτιδας.

Χαρακτηριστικά:
– Τοπική αύξηση λίπους σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος
– Αύξηση του όγκου των λιποκυττάρων
– Συσσώρευση νερού και τοξινών
– Ανεπάρκεια της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου, η οποία καταλήγει σε κυκλοφορική στάση
Σε ποια σημεία εμφανίζεται:
Οι γλουτοί, το πάνω τμήμα των μηρών, τα μπράτσα, η κοιλιά και η εσωτερική πλευρά των γονάτων είναι τα πιο ευάλωτα σημεία του σώματος.

Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισης της κυτταρίτιδας:
1) Το φύλο. Η κυτταρίτιδα προτιμά τις γυναίκες διότι στο γυναικείο σώμα οι λιπώδεις ιστοί, οι οποίοι φροντίζουν τις απαλές γραμμές, είναι περισσότεροι από ό,τι στο ανδρικό. Το ίδιο ισχύει και για τα λιποκύτταρα οπού παρουσιάζεται έντονη τοπική διόγκωσή τους, εξαιτίας των γυναικείων ορμονών.
2) Η κληρονομικότητα. Αν μια μητέρα εμφανίσει κυτταρίτιδα εξαιτίας κυκλοφορικών προβλημάτων, τότε η κόρη της θα έχει αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσει κυτταρίτιδα.
3) Οι ορμονικές διαταραχές. Η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μειώνει και το ρυθμό μεταβολισμού. Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών πολλές φορές προκαλεί ορμονικές διαταραχές οι οποίες δημιουργούν ή επιβαρύνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
4) Η καθιστική ζωή. Η έλλειψη κινήσεων επηρεάζει αρνητικά τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια υπάρχει ανεπάρκεια εφοδιασμού των ιστών με οξυγόνο.
5) Η έλλειψη ύπνου, η υπερβολική κούραση και η μολυσμένη ατμόσφαιρα.
Στη διατροφή η υπερβολική κατανάλωση τσιγάρου, καφέ, αλατιού και οινοπνεύματος προκαλούν συσσώρευση τοξινών και διευκολύνουν την εξάπλωση της κυτταρίτιδας. Επίσης η πολύ πλούσια διατροφή σε λίπη, άμυλο και ζάχαρη προκαλούν αύξηση βάρους, άρα αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση κυτταρίτιδας. Σημαντικό ρόλο παίζει και η κακή πεπτική λειτουργία με τη φυσική συνέπειά της τη δυσκοιλιότητα.
6) Τα στενά ρούχα, οι σφιχτές ζώνες και τα στενά παπούτσια με ψηλά τακούνια, εμποδίζουν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
7) Η στάση του σώματος. Η κακή ή ελλιπής αναπνοή λόγω στάσης του σώματος ή λόγω άγνοιας. Όταν τα πόδια κρέμονται στην καρέκλα για πολλές ώρες δίχως να κινούνται προκαλείται κακή αιματική και λεμφική κυκλοφορία καθώς και κατακράτηση υγρών.
Γενικά κάθε αιτία που συγκρατεί περισσότερο λίπος, νερό και τοξίνες στο σώμα μας μπορεί να δημιουργήσει ή ν’ αυξήσει την κυτταρίτιδα.

2. Μπορούμε να καταπολεμήσουμε την κυτταρίτιδα; Με ποιους τρόπους;

Τρόποι αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας:
A) Η μάλαξη βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Αυξάνει τον όγκο του αίματος στα σημεία που δουλεύει ο θεραπευτής με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανταλλαγή των υγρών στους ιστούς. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η απομάκρυνση των τοξινών και τα συμπτώματα της κούρασης. Η υπεραιμία που δημιουργείται επιταχύνει τον μεταβολισμό. Έτσι, η μάλαξη βοηθά στους ιστούς να ανανεωθούν να διεισδύσουν τα κατάλοιπα στην λέμφο και να ελαττωθεί ο όγκος των λιποκυττάρων. Οι νευρικές απολήξεις του δέρματος υγιείς και καθαρές πλέον, στέλνουν μηνύματα στους ιστούς ενεργοποιώντας σιγά σιγά όλο το λειτουργικό σύστημα. Οι σωστές πιέσεις διεγείρουν την λέμφο, τα κύτταρα ανανεώνονται πιο γρήγορα και απομακρύνονται οι τοξίνες. Η τεχνική στην μάλαξη πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αποφέρει αποτελέσματα γρήγορα και σωστά, χωρίς έντονο πόνο. Η μάλαξη για να έχει καλύτερα αποτέλεσμα τόσο στην χαλάρωση όσο στην κυτταρίτιδα και στο τοπικό πάχος καλό είναι να γίνεται με τα κατάλληλα αιθέρια έλαια, η επιλογή των οποίων έχει μεγάλη σημασία επειδή εκτός των πολλαπλών ιδιοτήτων τους ορισμένα από αυτά έχουν την ικανότητα να διαλύουν τις κρυσταλλικές ή τις κολλώδεις τοξίνες αντίστοιχα.

B) Άσκηση. Με τη συχνή και συστηματική γυμναστική επιτυγχάνουμε την τόνωση των μυών και την αποβολή των επιβλαβών τοξινών (κολύμπι, ποδηλασία, χορός, περπάτημα).

Γ) Η ισορροπημένη διατροφή. Μείωση κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών που προέρχονται από το κρέας και τα γαλακτοκομικά, ελάττωση στην κατανάλωση αλατιού και άφθονη λήψη φρούτων και λαχανικών. Επίσης πολύ σημαντική θεωρείται η πόση εμφιαλωμένου νερού.

Δ) Η συνεχής χρήση εξειδικευμένων καλλυντικών προϊόντων βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

3. Στο Nilaya Mystic Spa ποιες υπηρεσίες προτείνετε;
Lymphatic Massage
Μασάζ με στόχο την αποσυμφόρηση των λεμφικών οδών. Βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών και του τοπικού πάχους. Ιδανικό για την αποτοξίνωση του σώματος και τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
*60′ 90 € – Πρέπει να γίνεται μια φορά την εβδομάδα

Ocean Therapy
Αιώνια ομορφιά από τα βάθη του ωκεανού. Ένας συνδυασμός από πολυενεργές δραστικές ουσίες των πολυτιμότερων συστατικών της θάλασσας. Φύκια, μεταλλικά άλατα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και φυτοπλαγκτόν καταπολεμούν την κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος. Η θεραπεία ξεκινά κάνοντας ένα έντονο μασάζ 40 λεπτών σε όλο το σώμα με άλατα, βιολογικά επεξεργασμένα, πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αιθέρια έλαια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις προβληματικές περιοχές με τοπικό πάχος και κυτταρίτιδα. Στη συνέχεια απλώνουμε σε όλο το σώμα μια μάσκα από πρωτεΐνη γάλακτος και λεκιθίνη. Τυλίγουμε το σώμα με μια θερμοκουβέρτα για 20 λεπτά και το αποτέλεσμα είναι ένα δέρμα πραγματικά βελούδινο και μεταξένιο. Η θεραπεία ολοκληρώνεται απλώνοντας μια πλούσια κρέμα, με μια συνεργία από αιθέρια έλαια που ενεργοποιούν τη διαδικασία απελευθέρωσης του αποθηκευμένου λίπους και εξαφανίζουν την όψη φλοιού πορτοκαλιού.
* 100 € – Πρέπει να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, σε συνδυασμό με τη θεραπεία Lymphatic Massage. Σύνολο, 3 φορές την εβδομάδα.

Laminaria, Salt & Seaweed Stories
Από τα βάθη των αιώνων, οι λάσπες τις Νεκράς Θάλασσας είναι γνωστές για την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και τη φυσική ανανέωση της επιδερμίδας. Επιπρόσθετα, ο Κόκκινος Άργιλος έχει ουσιαστικές λιποδιαλυτικές ιδιότητες καθώς ξεφλουδίζει μαλακά τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, αποκαλύπτοντας έτσι τη νεανική, υγιή στιβάδα της. Δοκιμάστε τα 1000+1 θαύματα των συστατικών από τις χώρες της Μέσης Ανατολής!

Η διαδικασία ξεκινά με βαθύ Peeling από άλατα θάλασσας, ακολουθεί massage με λάδι από φύκια (Laminaria Massage Oil) για περίπου 30’ – 40’. Στις περιοχές με ιδιαίτερο πρόβλημα τοπικού πάχους ή/και κυτταρίτιδας εφαρμόζεται θερμαντικό συμπύκνωμα (που προκαλεί τοπική υπεραιμία), το οποίο περιέχει έλαια από Laminaria, Eykalyptous, Mint, Ginger και Cinnamon Οil. Τέλος, εφαρμόζεται μάσκα η οποία συνδυάζει λάσπη Νεκράς Θάλασσας και Κόκκινο Άργιλο για 20’. Ένας συνδυασμός τέλειος για τις λιποδιαλυτικές και υπεραιμικές θεραπείες κατά του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας!
* 90′ 125 € – Πρέπει να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, σε συνδυασμό με τη θεραπεία Lymphatic Massage. Σύνολο, 3 φορές την εβδομάδα.

Spicy and Fruity Toning
Η τέλεια θεραπεία λιποδιάλυσης – αποτοξίνωσης. Συνδυάζει πληθώρα εξωτικών και… “fruity” συστατικών! Ανακαλύψτε τις καταπραϋντικές ιδιότητες του Μαύρου Πιπεριού, τη φρεσκάδα του Grape Fruit, εξωτικά συστατικά που φέραμε από το Μαρόκο (άργιλος Ghassoul Earth) και τη θαυματουργή μάσκα Terre d’epices.
Αφεθείτε στα έμπειρα χέρια των θεραπευτών και ξεκινήστε με απολέπιση με Mosaic Powder, μια όμορφη πούδρα απολέπισης από σύμπλεγμα βότανων και φυτών, που χαρίζουν ενέργεια, βοηθούν στη βελτίωση του κυκλοφορικού, κι αφήνουν το δέρμα απαλό και αναζωογονημένο! Στη συνέχεια απολαύστε ένα massage με βάλσαμο που περιέχει αιθέρια έλαια από μαύρο πιπέρι αλλά και δροσερό grape fruit. Συνεχίζουμε με την εφαρμογή της σπάνιας μάσκας Terre d’epices. Πρόκειται για την εφαρμογή ενός μίγματος από πούδρες θαλάσσιας και επίγειας προέλευσης, τέλεια για αποτοξίνωση, η οποία παρέχει μεταλλικά στοιχεία και βοηθάει στο αδυνάτισμα. Το επόμενο στάδιο είναι το στάδιο της χαλάρωσης, όπου όλα τα συστατικά αρχίζουν να δρουν σε μια διαδικασία απελευθέρωσης του αποθηκευμένου λίπους και της καταπολέμησης και εξαφάνισης της όψης πορτοκαλιού από το δέρμα.
* 90′ 125 € – Πρέπει να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, σε συνδυασμό με τη θεραπεία Lymphatic Massage. Σύνολο, 3 φορές την εβδομάδα.

Bamboo Mystic Balance Therapy
Πρόκειται για μια εξωτική και εξειδικευμένη θεραπεία σώματος, που βασίζεται στη μίξη λουλουδιών και αρωματικών μπαχαρικών σε συνδυασμό μ’ ένα μοναδικό μασάζ εξισορόπησης με κινέζικα καλάμια bamboo. Αυτό που κάνει τη θεραπεία BAMBOO MYSTIC BALANCE τόσο ξεχωριστή είναι οι πολλαπλές και στοχευμένες δράσεις τις καθώς:
Εξισορροπεί σώμα και πνεύμα
Ξεκουράζει και διώχνει το στρες
Ενυδατώνει και προστατεύει το δέρμα
Έχει διπλή λιποδιαλυτική και συσφικτική δράση
Ρυθμίζει την αιματική και λεμφική κυκλοφορία

Η θεραπεία ξεκινάει με την επάλειψη μιας μοναδικής μάσκας peeling ενώ πέταλα λουλουδιών σε συνδυασμό με ένα πλούσιο gel από αιθέρια έλαια, καλύπτουν το κορμί σας. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε δύο στάσεις του σώματος face down – face up, ενώ μετά το πέρας της επάλειψης, ο θεραπευτής τυλίγει όλο το σώμα με μια ειδική μεμβράνη για δέκα λεπτά. Extra Tip: Τα αρώματα θα σας οδηγήσουν…να επιλέξετε με πιο από τα τρία λάδια Dosha (vata, pitta, kapha) θα συνεχίσετε τη θεραπεία.

Στη συνέχεια, εφαρμόζεται σε όλο το σώμα ένα πολυδραστικό μείγμα, το οποίο περιέχει floral balm και 1-3 σταγόνες από το λάδι Dosha που επιλέξατε, για να ακολουθήσει χαλαρωτικό μασάζ με κινέζικα καλάμια bamboo, στις δύο στάσεις του σώματος (face down – face up). Μόλις ολοκληρωθεί το μασάζ με τα κινέζικα καλάμια bamboo, ο θεραπευτής αναμιγνύει μια πλούσια spice powder με το essential holistic gel, έως ότου δημιουργηθεί μια κρεμώδης πάστα την οποία και απλώνει στην επιδερμίδα, ενώ στη συνέχεια τυλίγει για άλλη μια φορά όλο το σώμα σας με την ειδική μεμβράνη, αφήνοντας να δράσει 20-30 λεπτά. Μετά το χαλαρωτικό ντουζ, ολοκληρώνουμε τη θεραπεία με ένα απίστευτα μυρωδάτο Floral Balm.

Nilaya Tip: Τα καλάμια bamboo είναι προσωπικά για κάθε πελάτη, γι΄αυτό και συνίσταται να έχει ο καθένας το δικό του σετ.

Το NILAYA Mystic Spa έχει εξασφαλίσει μοναδικά συνοδευτικά προϊόντα για το σπίτι, για όλες της γυναίκες που θέλουν η απόλαυση να κρατήσει λίγο ακόμα! Επιλέξτε ανάμεσα στα:
Essential exfoliating shower & bath gel
Reaffirming Floral Balm
Anti-cellulite emulsion with sacred lotus flower
Refreshing gel for legs
* 90′ 150 € – Πρέπει να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, σε συνδυασμό με τη θεραπεία Lymphatic Massage. Σύνολο, 3 φορές την εβδομάδα.

Citrus Slimming
Τα εσπεριδοειδή είναι γνωστά για τις υπεραιμικές τους ιδιότητες που βοηθούν στην αύξηση και την τόνωση της μικροκυκλοφορίας του δέρματος. Μέσω της τόνωσης του κυκλοφορικού συστήματος του οργανισμού επιτυγχάνεται η απώλεια υγρών, η αύξηση του μεταβολισμού και η αναζωογόνηση των ιστών. Ένα scrub σε όλο το σώμα με στόχο να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, να ανοίξουν οι πόροι για να γίνει καλύτερη απορρόφηση των μετέπειτα προϊόντων δίνει τη σειρά του σε ένα massage με έντονες ανοδικές κινήσεις σε όλο το σώμα, ειδικές πιέσεις λεμφικού massage με έμφαση στις προβληματικές περιοχές. Στη συνέχεια τυλίγεστε σε μία αρωματική μάσκα σώματος με εσπεριδοειδή για λείανση και αποτοξίνωση του δέρματος. Η θεραπεία ολοκληρώνεται με ενυδατική κρέμα που βοηθά στη σμίλευση του περιγράμματος του σώματος.
* 90′ 110 € – Πρέπει να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, σε συνδυασμό με τη θεραπεία Lymphatic Massage. Σύνολο, 3 φορές την εβδομάδα.

Ευχαριστούμε το Nilaya Mystic Spa (Χαριλάου Τρικούπη 149, 145 64 Κηφισιά, 210 800 1130, E-mail: [email protected]) για τις πληροφορίες.