Κιμαδόπιτα με λαχανικά… όλο νοστιμιά

Τα περισσότερα παιδιά τρελαίνονται για το παστίτσιο. Λοιπόν, σήμερα θα σας δώσουμε μια παραλλαγή του που θα μοσχοβολίσει την κουζίνα, θα νοστιμίσει την ψυχούλα σας, αλλά και εσείς, ως η κυρά και η αρχόντισσα της κουζίνας σας, θα έχετε την ικανοποίηση ότι προσφέρετε στην οικογένειά σας ένα φαγητό θρεπτικότατο και υγιεινό.

Υλικά
750 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 πράσα, ψιλοκομμένα
2 καρότα, κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες
2 κουτ. σούπας σέλερι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού αλεύρι
1/2 λίτρο ζωμό μοσχαρίσιο σπιτικό
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
2 γαρίφαλα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον πουρέ
11/2 κιλό πατάτες
50 γραμμ. βούτυρο
1/4 κουτ. μοσχοκάρυδο
1/2 λίτρο γάλα
100 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τα λαχανικά, δηλαδή τα πράσα, τα καρότα και το σέλερι και σοτάρουμε άλλα 5 λεπτά. Αφαιρούμε τα λαχανικά και στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τον κιμά, ενώ ανεβάζουμε και τη φωτιά. Ρίχνουμε αλατάκι, πιπεράκι και σοτάρουμε περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά, ενώ ρίχνουμε σιγά σιγά το μοσχαρίσιο ζωμό, τον ντοματοπελτέ και τα γαρίφαλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για μισή ώρα. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες και νερό τόσο όσο να τις καλύψει καλά και βράζουμε ώσπου να μαλακώσουν. Αφού βράσουν οι πατάτες, τις καθαρίζουμε και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με το βούτυρο, το γάλα και το μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε αλατάκι, πιπεράκι και λιώνουμε με ένα πιρούνι. Σε πήλινο σκεύος απλώνουμε τον κιμά, τα λαχανικά και από πάνω στρώνουμε τον πουρέ πατάτας. Πασπαλίζουμε με τυρί και ψήνουμε για 40 λεπτά στους 180 C.