- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Κοινή δήλωση των προπονητών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Μπαρτσελόνα πριν από τον τελικό για τη Unicef

«Το βράδυ του Σαββάτου 28 Μαΐου, ο κόσμος θα παρακολουθεί καθώς οι δύο σύλλογοί μας, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μπαρτσελόνα, συναντιούνται στον τελικό του UEFA Champions League. Για τις δύο ομάδες μας ήταν ήδη μια πραγματικά ιστορική χρονιά και αυτό το ματς θα είναι το αποκορύφωμα δύο πολύ εξαιρετικών περιόδων.

Αν και ο καθένας έχει τεράστιο σεβασμό για τα επιτεύγματα του άλλου ως προπονητές και ως ομάδες, το Σάββατο δεν θα βρείτε πιο μεγάλους αντιπάλους από μας. Στον αγωνιστικό χώρο θα συναγωνιστούμε για να κερδίσουμε σε αυτή την σκληρή αντιπαράθεση. Αλλά εκτός αγωνιστικού χώρου είμαστε και οι δύο ενωμένοι για ένα κοινό σκοπό – την ευθύνη μας να βοηθήσουμε τα πιο ευάλωτα και δυσκολότερο να προσεγγιστούν παιδιά, μέσω των συνεργασιών μας με τη UNICEF.

Δεν είναι μυστικό ότι η πίστη μας στη γαλούχηση των νέων και βοηθώντας τους να αξιοποιήσουν τις αθλητικές τους δυνατότητες βρίσκεται στον πυρήνα και των δύο ομάδων μας. Αλλά αυτή η πεποίθηση δεν περιορίζεται μόνο στις ομάδες μας. Ως αθλητικοί σύλλογοι με παγκόσμια απήχηση αναγνωρίζουμε τη μεγάλη ευθύνη που ο καθένας από μας έχει για τα παιδιά όχι μόνο εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας, αλλά σε όλο τον κόσμο. Όπου και αν έχεις γεννηθεί, ως παιδί, έχεις το δικαίωμα να εκπληρώσεις τα όνειρά σου.

Τα παιδιά αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις σε καθημερινή βάση – προκλήσεις απλώς για να επιβιώσουν, να αναπτυχθούν και να μορφωθούν. Κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει εξαιτίας μιας ασθένειας ή από την έλλειψη φαγητού. Κατά τη διάρκεια των 90 λεπτών που θα διαρκέσει ο τελικός του Σαββάτου, υπολογίζεται ότι 1.350 παιδιά θα πεθάνουν, συχνά από ασθένειες που μπορούσαν να προληφθούν. Τα παιδιά που θα καταφέρουν να φτάσουν σε σχολική ηλικία συχνά εγκαταλείπουν το σχολείο πρόωρα κατά εκατομμύρια και η φτώχεια είναι συχνά η αιτία. Αυτό είναι λάθος και ο καθένας από μας υποστηρίζει το έργο της UNICEF για να το διορθώσει.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποστηρίζει τη UNICEF από το 1999. Μαζί εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά επιβιώνουν και αναπτύσσονται χρηματοδοτώντας κέντρα υγείας στις φτωχότερες περιοχές της Αφρικής. Για τα τελευταία πέντε χρόνια, η Μπαρτσελόνα υποστήριξε τη UNICEF με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για το AIDS στην Αφρική για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HIV και την προστασία των παιδιών και των οικογενειών που πλήττονται. Την επόμενη σεζόν ο σύλλογος προσβλέπει να φέρει την πρωτοποριακή αυτή συνεργασία στην επόμενη φάση, αξιοποιώντας τα κοινωνικά αγαθά του συλλόγου για την υποστήριξη ενός παγκόσμιου κινήματος για την εκπαίδευση και τον αθλητισμό, που θα αποφέρει απτά αποτελέσματα για τα παιδιά. Μαζί Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπαρτσελόνα, βοηθούν να στη βελτίωση της ζωής 2,6 εκατομμυρίων παιδιών.

Από τα 100 εκατομμύρια ανθρώπους που θα παρακολουθούν το Σάββατο, πολλοί θα είναι παιδιά και πολλοί από αυτούς τους νέους ανθρώπους θα έχουν αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις στην καθημερινή τους ζωή. Εκτός από το ότι αυτά τα παιδιά θα έχουν 90 λεπτά ανάπαυλα από τις καθημερινές δυσκολίες τους, πολλά θα έχουν ευεργετηθεί από το έργο της UNICEF που υποστηρίζουμε. Αυτή είναι η δύναμη του ποδοσφαίρου, η ικανότητά του να προσεγγίζει ανθρώπους πέρα από πολιτισμούς καθώς και η ικανότητά του να φέρνει ελπίδα.

Υπάρχει μια διάσημη ρήση ότι “το ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου, είναι πιο σημαντικό από αυτό”. Κατά κάποιο τρόπο θα συμφωνούσαμε. Δεν θα βρείτε δύο σύνολα πιο αφοσιωμένων και παθιασμένων παικτών, προπονητών και οπαδών και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να κερδίσουμε το Σάββατο. Όμως, γνωρίζουμε καλά ότι όταν συμπληρωθούν τα 90 λεπτά του αγώνα μας, εκατομμύρια παιδιά θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ακραίες προκλήσεις κάθε δευτερόλεπτο της κάθε μέρας.

Έτσι, ως προπονητές, είμαστε και οι δύο υπερήφανοι να έχουμε μερικούς από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του κόσμου, αλλά είμαστε εξίσου υπερήφανοι ότι και οι δύο ομάδες μας υποστηρίζουν τη UNICEF στο έργο της για τα παιδιά του κόσμου. Αυτή η καταπληκτική οργάνωση στηρίζεται στην υποστήριξη και τις δωρεές από όλους, έτσι θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους παίκτες και τους οπαδούς μας που μας βοήθησαν να βοηθήσουμε τα παιδιά.»

Το 1999 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε ο πρώτος βρετανικός σύλλογος που συνεργάστηκε με τη UNICEF, παρέχοντας με επιτυχία πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε 1 εκατομμύριο παιδιά στην Ινδία και υποστηρίζοντας ενεργά εκστρατεία της UNICEF κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών. Το 2005 έδωσε την υποστήριξή της στην παγκόσμια εκστρατεία της UNICEF για την καταπολέμηση του AIDS. Η συνεργασία, United for UNICEF, είναι η μακροβιότερη στο είδος της και έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει πάνω από 2 εκατομμύρια λίρες βοηθώντας πάνω από 2,2 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο. Το 2011 σηματοδοτεί την 11η επέτειο της συνεργασίας αυτής. Μέσα από το έργο του «Ιδρύματος Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ» και της συνεργασίας της με τη UNICEF, παραμένει προσηλωμένη στους νέους.

Το 2006, η Μπαρτσελόνα και η UNICEF υπέγραψαν μια πολύ καινοτόμα και μοναδική πενταετή συνεργασία στο διεθνή στίβο του ποδοσφαίρου. Αυτή η παγκόσμια συμμαχία συμπεριλάμβανε τη χρήση του λογότυπου της UNICEF στη φανέλα της, η πρώτη τοποθέτηση τέτοιου είδους στα σχεδόν 110 χρόνια της ιστορίας της. Αλλά πέρα από αυτό, η Μπαρτσελόνα συμμετέχει ενεργά στη στήριξη των ευάλωτων παιδιών δωρίζοντας 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως, με συνολικό ποσό τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ για την από κοινού στήριξη έργων που αποσκοπούν στην καταπολέμηση των επιπτώσεων του AIDS στα παιδιά. Μέχρι σήμερα, η παγκόσμια συμμαχία μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της UNICEF έχει υποστηρίξει περισσότερα από 400.000 παιδιά, ιδιαίτερα στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Την επόμενη σεζόν ο σύλλογος προσβλέπει να φέρει την συνεργασία στο επόμενο στάδιο, με την αξιοποίηση των κοινωνικών αγαθών του συλλόγου για την υποστήριξη ενός παγκόσμιου κινήματος για την εκπαίδευση και τον αθλητισμό, που θα αποφέρει απτά αποτελέσματα για τα παιδιά.

Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν το έργο της UNICEF μπορούν να το κάνουν στο www.unicef.gr ή καλώντας από σταθερό τηλέφωνο ΟΤΕ στο 901 11 17 17 17 (χρέωση 3 ευρώ + ΦΠΑ ανά κλήση).