- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Κοτόσουπα με λαχανικά

Ο κρύος καιρός θέλει καλό φαγητό. Οι σούπες είναι το ιδανικό πιάτο με μεγάλη θρεπτική αξία, επειδή τα υδατοδιαλυτά συστατικά των τροφίμων παραμένουν στο ζωμό της σούπας. Oι βιταμίνες B και C και τα ανόργανα στοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος, κάλιο, νάτριο) είναι υδατοδιαλυτά, οπότε και ο ζωμός της σούπας είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά. Aπό την άλλη πλευρά, διατηρούν και τα λιποδιαλυτά θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, όταν περιέχουν και τα ολόκληρα κομμάτια τους, εκτός από το ζωμό.

Υλικά:

Για το βραστό κοτόπουλο

1 κοτόπουλο κομμένο στη μέση
1 φύλλο δάφνης
1 κλαράκι φρέσκο θυμάρι
10 κόκκοι μαύρο πιπέρι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
1 κλωνάρι σέλερι, καθαρισμένο και ολόκληρο
1 μέτριο καρότο, καθαρισμένο και ολόκληρο
1 μικρή ώριμη ντομάτα κομμένη στη μέση
αλάτι

Για τη σούπα

6 μέτρια καρότα κομμένα σε κομμάτια
5 μέτρια πράσα (μόνο το λευκό μέρος) κομμένα
150 φρέσκα λευκά μανιτάρια
7-8 μικρά κολοκυθάκια ολόκληρα
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
αλάτι
πιπέρι

Eκτέλεση:

Σε ένα μικρό κομμάτι τούλι, βάζετε τη δάφνη, το θυμάρι και τους σπόρους πιπεριού και το δένετε σε ένα μικρό πουγκί. Εάν βάλετε ξερό θυμάρι, να το ρίξετε κατευθείαν στην κατσαρόλα. Αλατίζετε καλά το κοτόπουλο, το βάζετε σε μια κατσαρόλα και το καλύπτετε με κρύο νερό. Ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να πάρει μια βράση και εν συνεχεία χαμηλώνετε τη φωτιά και αρχίζετε να ξαφρίζετε με ένα κουτάλι για 30 λεπτά μέχρι να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, το σέλερι, την ντομάτα και το πουγκάκι που φτιάξατε πριν. Συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 45-60 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα. Στη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα αν το νερό καλύπτει ολοκληρωτικά το κοτόπουλο- αν όχι προσθέτετε ζεστό νερό όσες φορές χρειαστεί. Όταν το κοτόπουλο μαλακώσει αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Βγάζετε το κοτόπουλο με μια κουτάλα, κρατάτε το ζωμό σε ένα μέρος, τα μεταφέρετε σε μια πιατέλα.
Προχωράτε στη παρασκευή της σούπας. Σουρώνετε το ζωμό της κατσαρόλας και πετάτε όλα τα στέρεα υλικά. Ρίχνετε εκ νέου τον σουρωμένο ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτετε τα καρότα, τα πράσα, τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι και τα ζεσταίνετε μέχρι ο ζωμός να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και μαγειρεύετε για ακόμα ένα τέταρτο. Προσθέτετε τα κολοκυθάκια και μαγειρεύετε για 5 λεπτά. Βάζετε στην κατσαρόλα τις μερίδες του κοτόπουλου, βράζετε για ένα λεπτό, ρίχνετε το χυμό λεμονιού και αποσύρετε από την φωτιά το σκεύος.
Η σουπίτσα σας είναι έτοιμη!