- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Μέθοδος Kumon: ανακαλύψτε τις πραγματικές μαθησιακές ικανότητες του παιδιού σας

Οι ειδικοί επιμένουν: τα περισσότερα παιδιά γεννιούνται με εξαιρετικές δεξιότητες και ικανότητες στη μάθηση. Δυστυχώς όμως συχνά αυτές παραμένουν «ανεκμετάλλευτες» από το σχολείο, τους γονείς και φυσικά και το ίδιο το παιδί.
Από την Ελένη Σιδερίδου

Η πρωτοποριακή μέθοδος αυτομάθησης Kumon, βοηθάει τον μικρό μαθητή να εξελίξει τα μαθησιακά ταλέντα του. Εμπνευσμένη στα τέλη της δεκαετίας του 1950 από τον Ιάπωνα καθηγητή μαθηματικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Τόρου Κούμον ως «βοήθημα» για το γιο του, εξελίχθηκε σε παιδαγωγική μέθοδο που εφαρμόζεται σε μεγάλο δίκτυο κέντρων μάθησης σε δεκάδες χώρες, στις οποίες από το 2008 συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα ( στις αρχές του 2010 έφτασαν τα 40.000 παγκοσμίως με το συνολικό αριθμό μαθητών τους να ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια!).
Η μέθοδος μπορεί να αξιοποιηθεί απ’ όλα τα παιδιά. Ωστόσο έχει καλύτερα αποτελέσματα στην προσχολική ηλικία και στις ηλικίες του Δημοτικού. Ο κάθε μαθητής, ανεξαρτήτως ηλικίας και σχολικού έτους, ακολουθεί το δικό του πρόγραμμα και προχωρά με το δικό του ρυθμό μέσα από τη χρήση ειδικά δομημένου υλικού μάθησης. Το βασικό εργαλείο της μεθόδου Kumon είναι τα μαθηματικά – ένας τομέας με λογική και εύκολα κατανοητή δόμηση.
Σε κάθε μαθητή γίνεται το λεγόμενο «διαγνωστικό τεστ» που επιλέγεται ανάλογα με τη βιολογική και σχολική ηλικία του παιδιού. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων γίνεται αναλόγως του χρόνου που χρειάστηκε για να το ολοκληρώσει και από το ποσοστό των σωστά λυμένων ασκήσεων. Το επίπεδο από το οποίο θα ξεκινήσει το κάθε παιδί την εκμάθηση επιλέγεται βάσει ειδικού διαγράμματος που έχει προκύψει από επιδόσεις εκατομμυρίων μαθητών στις δεκαετίες που εφαρμόζεται η μέθοδος.

Στη συνέχεια φτιάχνεται ένα εξατομικευμένο για το κάθε μαθητή «πλάνο προόδου» που στηρίζεται σε 3 φάσεις:
*διέγερση του δυναμικού
(το παιδί ανακαλύπτει τη χαρά της μάθησης, αναπτύσσει μαθησιακή ετοιμότητα, αυξάνει την αυτοσυγκέντρωση μέσα από εύκολες ασκήσεις ώστε να ενθαρρύνεται η προσπάθειά του),
*προώθηση της ίδιας πρωτοβουλίας (ενισχύει τις ιδιότητες όπως η ικανότητα αντοχής, η αυτονομία, η αυτοπειθαρχία, η «ανθεκτικότητα» στις δυσκολίες και η ικανότητα αναγνώρισης και διόρθωσης των λαθών από το ίδιο το παιδί μέσα από πιο δύσκολη ύλη),
*αξιοποίηση της ικανότητας αυτομάθησης (τα παιδιά αναζητούν την «πρόκληση» και θέτουν μόνα τους τους στόχους, αναλύουν προβλήματα, δοκιμάζουν διαφορετικούς τρόπους στην «επίλυση» των δυσκολιών πάνω σε ύλη που ξεπερνά κατά πολύ στη δυσκολία την τρέχουσα σχολική ύλη).

Τα παιδιά επισκέπτονται το κέντρο Kumon δύο φορές την εβδομάδα. Κατά τις επισκέψεις, ο παιδαγωγός παρακολουθεί τη μαθησιακή πρόοδο του παιδιού και προγραμματίζει την επόμενη ύλη. Τις υπόλοιπες 5 μέρες της εβδομάδας το παιδί πρέπει να αφιερώνει στην άσκηση 10-30 λεπτά καθημερινά για να επιτευχτεί η μεταβίβαση των επιμέρους μαθησιακών βημάτων από τη βραχύχρονη στη μακρόχρονη μνήμη, αλλά και για να ανατηχθούν η υπομονή, η αυτοσυγκέντρωση και η αυτοπεποίθηση του μικρού μαθητή.
Ο κάθε μαθητής αυτοαξιολογείται με την επίβλεψη του παιδαγωγού: ο στόχος είναι ο μαθητής να εντοπίζει και να κατανοεί το λάθος του ώστε να το αποφεύγει στο μέλλον. Η εμπέδωση της ύλης και ο βαθμός ικανότητας αξιολογούνται βάσει προκαθορισμένου χρόνου. Αν το παιδί καταφέρνει να λύσει χωρίς άγχος στο συγκεκριμένο διάστημα έναν ορισμένο αριθμό ασκήσεων, προχωράει στην επόμενη βαθμίδα. Διαφορετικά, κάνει επαναλήψεις της ύλης. Οι μαθητές που τελειώνουν με επιτυχία την μαθησιακή βαθμίδα επιβραβεύονται με τίτλους – όπως π.χ. «Ο πιο γρήγορος» ή «ο πρώτος» και όλες οι «επιδόσεις» του μαθητή καταγράφονται στο φάκελο προόδου που δημιουργείται για το κάθε παιδί.

Kumon Educational Greece, Αγίου Κωνσταντίνου 68, 16346 Ηλιούπολη, 210/ 976 8040 (www.kumon.com.gr [2])
Ώρες απασχόλησης μαθητών: Δευτέρα -Τρίτη & Πέμπτη – Παρασκευή 3-7 μ.μ.

Πληροφορίες: Δευτέρα-Παρασκευή: 11 π.μ.-3 μ.μ.
*Οι εγγραφές στο Kumon Educational Greece πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.