- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Μαγείρεψε έξυπνα – Απόλαυσε καλύτερη υγεία

Χρησιμοποιώντας τους θησαυρούς της φύσης, με απλούς τρόπους μπορούμε να ζωντανέψουμε την εσωτερική μας λάμψη. Εμείς θα σου δείξουμε πώς θα μετατρέψεις απλά υλικά σε σούπερ θρεπτικές τροφές με το σωστό τρόπο μαγειρέματος.
Είμαι σίγουρη ότι φροντίζεις να έχεις στην κουζίνα σου μπόλικα φρούτα, λαχανικά και άπαχο κρέας. Σίγουρα βρίσκεσαι σε καλό δρόμο. Τώρα, μερικές μικρές προσαρμογές στον τρόπο που μαγειρεύεις θα σε βοηθήσουν να διπλασιάσεις ή ακόμα και να τριπλασιάσεις τη θρεπτική αξία αυτών των τροφίμων. Ακολούθησε αυτές τις απλές συμβουλές για έξυπνο μαγείρεμα αυξάνοντας την ικανότητα των τροφών να σε προστατέψουν από πολλές ασθένειες.

Ψητές Ντομάτες
Γιατί: Για νεανική επιδερμίδα (και προστασία από καρκίνο). Συγκριτικά με τις φρέσκιες, οι μαγειρεμένες ντομάτες (π.χ. στο κέτσαπ και στις έτοιμες σάλτσες ντομάτας) περιέχουν υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου, το οποίο σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων και κάποιες μορφές καρκίνου. Πού οφείλεται αυτό; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Οχάιο, όταν οι ντομάτες μαγειρεύονται, αλλάζει η χημική σύσταση του λυκοπενίου, κάνοντας τη μεταφορά του πιο εύκολη στο αίμα και τους ιστούς.
Πώς: Πλένεις και στραγγίζεις 30 ντοματάκια και τα τοποθετείς σε ένα ταψί. Τα πασπαλίζεις με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τα ψήνεις στο φούρνο στους 230 οC για 15 λεπτά.
Μυστικό: Το ελαιόλαδο αυξάνει ακόμα περισσότερο την αντιοξειδωτική δράση του λυκοπένιου.
Γεύμα: Σάντουιτς με γαλοπούλα και ντομάτα: Κόβεις στη μέση και κατά μήκος μια μικρή μπαγκέτα ολικής άλεσης. Άπλωνεις ½ κ.γ. μουστάρδα στο ένα κομμάτι και βάζεις 2 λεπτές φέτες γαλοπούλας , 60 γρ. μοτσαρέλα και 15 από τα μικρά ψημένα ντοματάκια. Σκέπαζεις με το άλλο κομμάτι της μπαγκέτας και κόβεις στη μέση.

Ψητά Λιπαρά Ψάρια

Γιατί: Για καλύτερη διάθεση και απώλεια βάρους. Είναι σημαντική πηγή Ωμέγα -3 λιπαρών οξέων, τα οποία φαίνεται ότι εκτός του ότι κάνουν καλό στη καρδιά, μειώνουν τις πιθανότητες κατάθλιψης και βοηθούν στη μεγαλύτερη απώλεια σωματικού λίπους. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να καταναλώνεις το ψάρι σκέτο. Έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και αν τα ψήσεις με λίγο ελαιόλαδο δεν θα αυξηθούν οι θερμίδες που θα πάρεις.
Πώς: Ρίχνεις λίγο ελαιόλαδο σε ένα ταψί. Αφού έχεις επιλέξει φρέσκα φιλέτα ψαριού (όπως σολομό), τα απλώνεις στο ταψί (με την πέτσα προς τα κάτω). Τα ψήνεις στους 230 οC, παρακολουθώντας τα συχνά, ώστε να μην παραψηθούν. Τα βγάζεις από το φούρνο και τα σερβίρεις αμέσως.
Μυστικό: Απόφυγε τα λιπαρά ψάρια κονσέρβας (σολομό, τόνο), γιατί όταν στραγγίζεις το λάδι, παρασύρει και τα ευεργετικά Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Προτίμησε κονσέρβα σε νερό και αν θέλεις πρόσθεσε ελαιόλαδο.
Γεύμα: Ψητά Φιλέτα Ψαριού (2 Μερίδες). Προθερμαίνεις το φούρνο στους 230 οC. Απλώνεις μία κουταλιά γλυκού ελαιόλαδου σε ένα ταψί. Βάζεις 2 φιλέτα ψαριού (περίπου 150 γρ. το ένα) όπως σολομό, πέστροφα ή σαρδέλες στο ταψί. Προσθέτεις χυμό από ένα λεμόνι, 1 σκελίδα λιωμένο σκόρδο και λίγο κόκκινο πιπέρι. Ψήνεις για 10 λεπτά. Πασπαλίζεις από πάνω λίγο τριμμένο μαϊντανό και σερβίρεις με καστανό άγριο ρύζι ή λαχανικά.

Λιωμένο Σκόρδο

Γιατί: Για «καθαρές» αρτηρίες και δυνατή καρδιά. Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Γεωργικής Έρευνας σε συνεργασία με ερευνητές από την Αργεντινή ο καλύτερος τρόπος να καταναλώσουμε το σκόρδο είναι να το λιώσουμε και μετά να το ζεστάνουμε ελαφρά. Κι αυτό γιατί, όπως διαπίστωσαν, με αυτή τη μέθοδο το σκόρδο δεν χάνει την αντιπηκτική του δράση.
Πώς: Ξεφλουδίζεις το σκόρδο και κόβεις τις άκρες του. Βάζεις τη σκελίδα σε μία επιφάνεια κοπής και την πιέζεις με ένα μαχαίρι. Στη συνέχεια μπορείς να το κόψεις και σε μικρά κομμάτια. Το αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά. Αν σκοπεύεις να το προσθέσεις σε σάλτσα μπορείς να το σοτάρεις για 5 λεπτά.
Μυστικό: Ποτέ μην μαγειρεύεις μια ολόκληρη σκελίδα σκόρδου χωρίς να τη λιώσεις. Μέσα σε 6 λεπτά θα χάσει τις αντιπηκτικές ιδιότητές του.
Γεύμα: Γαρίδες σκορδάτες. Σε ένα μίξερ ανακατεύεις 3 σκελίδες λιωμένο σκόρδο, μισό κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και ½ φλ. ελαιόλαδο. Σε αυτό το μείγμα μαρινάρεις 30 λεπτά 16 ωμές, καθαρισμένες μεγάλες γαρίδες. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνεις ¼ φλ. ελαιόλαδο. Όταν κάψει το λάδι προσθέτεις τις γαρίδες μαζί με τη μαρινάδα και σοτάρεις για 4 λεπτά μέχρι οι γαρίδες να γίνουν ροζ. Σερβίρεις μαζί τη σάλτσα και λίγο ρύζι ή ζυμαρικά.

Μπρόκολο στον ατμό

Γιατί: Για αντικαρκινική προστασία. Όταν το μπρόκολο μαγειρευτεί στον ατμό, αυξάνονται ορισμένες φυτοχημικές ουσίες που περιέχει, οι οποίες έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες
Πώς: Πλένεις ½ κιλό μπρόκολο, το κόβεις σε κομμάτια και τα τοποθετείς σε ένα μεταλλικό ατμομάγειρα. Σε μια κατσαρόλα βράζεις λίγο νερό και τοποθετείς μέσα τον ατμομάγειρα με το μπρόκολο, σκεπάζοντάς τη. Μαγειρεύεις για 6-7 λεπτά. Εναλλακτικά, μπορείς να ψήσεις το μπρόκολο σε συσκευή ατμομάγειρα ή ακόμα και στο φούρνο μικροκυμάτων αρκεί να είναι σκεπασμένο.
Μυστικό: Ο ατμός είναι ιδανικός τρόπος μαγειρέματος γιατί δεν αφήνει τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες (π.χ. βιταμίνη C) να «χαθούν».
Γεύμα: Σαλάτα μπρόκολο. Αφού έχεις μαγειρέψει το μπρόκολο στον ατμό, το βάζεις σε ένα μεγάλο μπολ να κρυώσει και προσθέτεις 1 φλ. φρέσκα ντοματάκια κομμένα στη μέση. Σε ένα άλλο μικρό μπολ ανακατεύεις 1 κ.γ. μουστάρδα Ντιζόν, 1 ½ κ.σ. λευκό ξίδι, 1 ½ κ.γ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. ρίγανη, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύεις καλά και το ρίχνεις στη σαλάτα.