Μαγειρειό, μαγειριό, το Ικαριώτικον λαδερό

Υπέροχα που είναι τα λαδερά τώρα το καλοκαίρι. Λατρεμένη υφή στον ουρανίσκο, η πλούσια γεύση του λαδιού ανακατεμένη με ντομάτα και τα άφθονα ζαρζαβατικά της ελληνικής καλοκαιρινής γης, μας κάνουν ευωδιαστό τραπέζι με ένα γεύμα, που έχει αμέτρητα θρεπτικά συστατικά.

Υλικά

½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1½ κιλό φασολάκια, καθαρισμένα

2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια

3 καλαμπόκια, ξεφλουδισμένα και κομμένα στη μέση

4 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους

3 μεγάλες σφιχτές, ώριμες ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτετε τα κρεμμύδια. Αφού ζεσταθούν λίγο ρίχνετε τα φασόλια. Ελαττώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς σιγανή, ανακατεύετε και σοτάρετε για 5 λεπτά. Προσθέτετε το καλαμπόκι και τις πατάτες και ανακατεύετε. Ρίχνετε τόσο νερό, ώστε να καλύπτει μόλις τα ζαρζαβατικά. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και δυναμώνετε τη φωτιά σε μέτρια. Αφήνετε να πάρουν μια βράση και ελαττώνοντας τη φωτιά σε σιγανή αφήνετε να σιγοβράσουν για 25 λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτετε τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια. Πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε μαλακά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να βράσουν σε σιγανή φωτιά ώσπου να μαλακώσουν τα ζαρζαβατικά, περίπου άλλα 25 λεπτά. Σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδεύετε με τυρί φέτα.