«Μαθηματικά του Πλανήτη Γη 2013». Τα μαθηματικά θα σώσουν τον πλανήτη

Περισσότεροι από 100 ακαδημαϊκοί φορείς και επιστημονικές εταιρίες αναλαμβάνουν δράση για τη σωτηρία του πλανήτη.

Στόχος τους είναι να κινητοποιήσουν τους μαθηματικούς του πλανήτη και, παράλληλα, να ενθαρρύνουν τη συνεισφορά των μαθηματικών για την επίλυση των παγκοσμίων προβλημάτων, όπως των φυσικών καταστροφών, της κλιματικής αλλαγής, της βιοποικιλότητας και των πανδημιών.

Η καμπάνια «Μαθηματικά του Πλανήτη Γη 2013» που θα διαρκέσει καθ΄ όλο το επόμενο έτος, θα περιλαμβάνει επιστημονικά συνέδρια, εργαστήρια, διαλέξεις και άλλα «χάπενιγκ» για ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Κάθε χώρα θα αναλάβει να φιλοξενήσει μια σημαντική εκδήλωση.

Η όλη πρωτοβουλία γίνεται υπό την αιγίδα της Unesco, η γενική διευθύντρια της οποίας Ιρένα Μπόκοβα δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών «υποστηρίζει σθεναρά την εξαιρετική συνεργασία των μαθηματικών από όλο τον κόσμο, προκειμένου να προωθήσουν την έρευνα πάνω σε θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν τον πλανήτη Γη, να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των παγκόσμιων προβλημάτων, να συμβάλλουν στην πληροφόρηση του κοινού και να εμπλουτίσουν το σχολικό πρόγραμμα, αναδεικνύοντας το ζωτικό ρόλο των μαθηματικών για την αντιμετώπιση των πλανητικών προκλήσεων».

Την ιδέα γι’ αυτή την παγκόσμια πρωτοβουλία είχε ο Κριστιάν Ρουσό, καθηγητής μαθηματικών του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.